Slavicaa
|
Ja pokusavam da nadjem sajt majkahrabrost,izgleda da je nekome smetao pa su ga ugasili.Ali svakako cu ovu svoju tuznu pricu podeliti sa svima i gde god budem mogla napisacu stetu koja je meni naneta.Ostala sam trudna po drugi put sreci nikad kraja imam 26 godina i cerku 3 godine.Sasvim normalana trudnoca do 12 nedelje,dok se moja doktorka nije dosetila d mi treba serklaz i to preventive radi.Do hospitalizacije za serklaz,3 nedelje kasnije ja sam se osecala sasvim normalno.Odlazim u Kragujevacku bolnicu gde mi rade intervenciju i posle tri dana dobijam otpusnu listu.Cim sam stigla kuci pocela sam da osecam bolove ali ne ucestale i ne toliko jake.Odlazim po savet kazu tako mora.Tri dana nakon izlaska iz bolnice nesnosljivi bolovi nocu ne daju mi da zaspim.Preko dana i ne toliko strasni,ali zabrinjavajuci.Opet odlazim po savet na ginekologiju gde me pregledaju ultrazvucno i opet me tese da tako mora.Sve je uredu sa bebom.Opet srecna sto ipak nema problema dolazim kuci i jos par dana izdrzavam te bolove.A onda 29.1.2012god, nedelja ujutru ustajem sa kontrakcijama.U kupatilu primecujem mali naznak krvi.Odlazim na ginekologiju gde me primaju na odeljenje.17 nedelja trudnoce,ukljucujuju mi tokolizu bolove se preko dana smiruju,a nocu prai kosmar.Ujutru na viziti pokusavam da doprem do doktora,kazem mene boli nocu stomak,imam grceve ne izgleda mi dobro.Doktor mi odgovara da pijem bensedin,ne znam sta je htela da kaze da sam luda verovatno.I tako ja pet narednih dana vucem doktore za rukave da obrate paznju na moje bolove.A oni mi svo vreme gledaju ultrazvucno i pokazuju mi bebu,kako ima ruke ,noge ,kolena,kicmu itd...Svaki put dobijam sve je uredu,siri se materica,drugi doktor kaze imali ste hematom pa je pukao odatle krvarenje,treci kaze cistit,pa cetvrti nema cistita.1.02.2012god ujutru me bude nepodnosljivi bolovi,nasvu srecu pomislih ide vizita.Odmah se pozali doktoru na bolove.On odgovara imate bakterije u mokraci,zbog toga je dva litra uvinog caja dnevno.Odjednom uzasan pritisak u stomaku,krecem ka kupatilu kad mi se vruca tecnost u nenormalnoj kolicini samo prosu niz noge.Papuce prelivene krvlju,stegla sam noge iz sveg glasa vrisnula moja beba.Sestre se stvorise oko mene stavise me na krevet,ukljucice 1 tokolizu,pa 2,meni sve gore kontrakcije krecu na 20 min,pa na 10min,kada su pocele na 3 min videla sam da je gotovo,izgubicu bebu.Ostavljena u sobi sa 8 trudnica,sve gledaju moje muke,ja grizem do bolova.Sve je pocelo ujutru u 9 i 9 min,popodne oko 16 casova ja umirem molim za pomoc.Neizdrzljiv bol mi kida utrobu.Dolazi drska i bezobrazna sestram da mi objasni kako moram da se smirim da beba ima srcanu akciju i da su oni sve uradili sto su mogli.I nestaje u vidu magle.Grlic materice usiven.Krvarenje uzasno,prekljinjem boga da prezivim,pokusavam da skupim snage da se bar malo uzdignem ali uzalud.Molim da zovu doktora,odvoze me u abulantu naravno usivena,sta moze da vidi.Doktor kaze beba je ziva sve je uredu.A bolovi,krvarenje odakle to.Kaze to je od besike ne znas da li ti se piski,ili mozda ne mozes da ispraznis creva pa ti to pravi pritisak.Drska sestra me sa sve kreveta gura u sobu nervozna sto mora da radi.Klistiraju me na krevetu u sobi,a ja dva dana nista od bolova nisam mogla da jedem,guraju mi lopatu.Praznim se a samo voda i krv.Odjednom osecam onaj osecaj kao na prvom porodjaju tup osecaj kao da neko polako pomera organe u dnu stomaka.Kontam da se otvaram a konac ne da da se agonija zavrsi.Sve mi se vrti sama,hvatam za flasu i to prolom vode posipam se po sebi da se ne onesvestim.Zene u sobi prestravljene.Sve placu.U 18 i 20 ,vristim iz sveg glasa,umirem dolazi ta ista sestra, namrstena kao da sam joj uradila ne znam i ja sta.Prestani,ti hoces namerno da dobijes spontani.Okrece mi se sve,pa zar bi dogurala dovde da sam to htela.Vristim da mi skinu konac.Odvoze me opet penju me na sto.Doktor kaze ako ti isecem konac dobices spontani za dva sata.Gledam u njega,a ne vidm ga.Mislim boze pa ja sam vec dobila spontani.Da bi mi bilo jos gore jos jednom mi pustaju da cujem kako bebino srce kuca.Iseca mi konac od serklaza i ja vec tog trenutka osecam veliko olaksanje,doktor kaze ova zena je otvorena 5 prsta .Vracaju me u sobu.Gde pocinjem da dobijam napone i izbacujem plod u roku od 5 min nakon skidanja konca.Pred svim onim zenama one gledaju moj prerani porodjaj,placu.Odjednom me odvode opet uzimaju flasu od golf soka,secu je na pola i stavljaju plod u to.Pa zar nema ako nista drugo tegla.Stavljaju me na sto opet gde mi rade reviziju oci iskacu,dusa se cepa.Pitam se zasto?Vracaju me u sobu zene cute,muk.Tisinu sad nista ne narusava osim mojih povremenih jecaja.Da li je moglo da mi se pomogne?Da li je neko lose odradio taj serklaz?Da li je ako je vec moralo doci do toga,trebalo da mi se skinu konci odmah,manje bi se mucila?Da li? Nemam odgovere osim da vise nikada necu ostati trudna.Zasto neko ne stane na rep,tom nemaru,tom losem ponasanju zdravstvenik radnika pogotovo sestri.Sada cekam rezultate sa patohistologije,a znam da odgovor necu dobiti.Suze me bude svako jutro,samo pomislim da su odreagovali dve nedelje pre mozda nista ne bi bilo,mozda bi taj mali zivot jos tinjao u meni.Od sasvim normalne trudnoce do serklaza,nakon serklaza ode sve nizbrdo.Ne moze niko da me ubedi da je moralo tako da bude,i da niko tu nista pogresio nije.Sada pokusavam da se smirim,kazu sve se zaboravi.A ja ovo necu moci nikada.Ni sestru koja je uspela da pokaze maksimalnu drskost i neotesanost,nehumanost,neljubaznost nekome ko gubi deo tela i duse. Slavica Ignjatovic Kragujevac
|