dunja RR -> RE: Histeroskopija (24.5.2011 20:45:27)
|
IZVORNA PORUKA: Maccana Danas sam proverila sam jednim dr. - endometrioza se pre svega javlja na unutrašnjem zidu materice i zato i sprečava zatrudnjivanje, a može izaći i vani i na creva (tako je bilo kod mene). Laparaskopijom se čisti i unutrašnost materice, ako ima potrebe, kao npr. kod endometrioze. ????????????[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Dunja...ovde meni nesto nije jasno.....Endometrijum se nalazi u materici i to je normalno stanje,to mora da bude tako.Medjutim,kada se tkivo endometrijuma" raseje" i pojavljuje na dr delovima kao sto su jajovodi,jajnici,spoljasnost materice,creva pa cak sam citala negde da je moguce i da se nekim putem prenesu i do dr organa...E TO je endometrioza-pojava endometrijuma gde mu nije mesto!I zbog tih zarista zena nemoze ili teze zatrudni.Histeroskopijom se snima unutrasnjost materice i cisti takodje ako ima nekih nepravilnosti u njoj a laparoskopski se otklanja endometrioza(ali ne iz materice,jer endom. nije problem kad je u materici,vec i treba da je tamo)!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Neznam koja je tebi DR tako objasnila?Meni su radili ihistero i dve laparo. Endometrijum nije isto što i endometrioza, ne treba to da mešaš. Endometrijum i treba da bude u materici ali i da se izbaci menstruacijom, a kada se ne izbaci skroz nastaje endometrioza. Draga postoje razne vrste endometrioze, može biti i na jajnicima (tako je kod mene pre 8 godina) a sada mi se pojavila u materici. Vrste endometrioze: Unutrašnja endometrioza materice (endometriosis interna uteri) nastaje iz bazalnog sloja sluzokože materice koji urasta u mišiæni deo zida. Urastanje može biti difuzno ili u vidu èvoriæa. Simptomi su: sekundarno bolne menstruacije, pojaèano ili produženo menstrualno krvarenje, poveæanje materice. Najèešæe se operišu takve pacijentkinje pod dijagnozom miomatozne materice, a tek na patohistološkom nalazu se uoèi da se radi o unutrašnjoj endometriozi. Nalazi se u 25-40% žena kod kojih je izvaðena materica. Unutrašnja endometrioza jajovoda nastaje urastanjem bazalnog sloja endometrijuma u intersticijalni deo muskulature jajovoda što dovodi do èvornovatog zadebljanja u spoju materice i jajovoda (endometriosis isthmica nodosa). Jajovodi su delimièno ili sasvim neprolazni, što dovodi do steriliteta ili vanmateriène trudnoæe. Spoljašnja endometrioza obuhvata sva endometriotièna žarišta izvan materice i intersticijalnog dela tuba. Deli se na intraperitonealnu i ekstraperitonealnu. Intraperitonealna Ekstraperitonealna IZVOR
|
|
|
|