choopa choops
|
Dijo, znam da ti to sada djeluje strašno, ali vidjećeš da će sve biti OK. Dakle, M je operisao testis (lijevi) i to dva puta. Prvi put sa 9 mj.,a drugi put sa 1g i 9mj. Razlog što su morale dvije operacije je taj što je njemu testis bio prilično visoko. Kako su meni rekli postoje dva načina op. jedan je da se testis pričvrsti nekako, a drugi je da se samo spusti koliko može. Naš dr je izabrao ovu drugu opciju. Navodno, on se bojao da pričvrsti da ne bi previše zategnuo jer je visoko, pa da ne popucaju. te neke niti ili sudovi što povezuju testis Ovo ti sve govorim laički, ne znam prave pojmove, nego objašnjavam svojim riječima. Pošto se M nije mogao spustiti u jednom pokušaju, morao je da prođe dvije op. A to je vrlo, vrlo, vrlo rijetko, ali eto nas je zakačilo. Sad je sve u redu, ali svake godine idemo na kontrolu... Isto tako, on kaže da se u svijetu, a i kod nas sada ta operacija radi u što ranijem uzrastu da bi se sačuvala funkcija tetsisa. Da se ranije to odlagalo jer se smatralo da može sam da se spusti, ali da to nije slučaj. I da je to i prije bila česta operacija, ali roditelji nisu pričali o tome, nego su im navodno dječaci operisali "slijepo crijevo". I zbilja, ja sada poznajem baš dosta dječaka koji su operisali istu stvar, sada se o tome valjda lakše priča. Ja sam ga poslije te prve op. kad se nije skroz spustio testis vodila u Beograd na pregled. Postoje dva dobra stručnjaka za to, zaboravila sam kako se zovu, ali sada ću potražiti pa ti javljam. Mi smo u bolnici ostali sve ukupno 3 dana. I to smo došli uveče u bolnicu, sutradan ujutru je bila operacija, treći dan oko podne su nas pustili doma. Znači bukvalno manje od dva cijela dana, ali se računa da su tri. Prije toga se odrade sve analize. Pitaj ako te još nešto zanima, ali u principu sam o svemu ovdje pisala...
< Poruku je uredio choopa choops -- 16.3.2016 23:39:07 >