Leki 77 -> RE: Dečija histerija, izlivi besa (19.1.2012 19:17:23)
|
IZVORNA PORUKA: Rivana] .... ja mislim da majka bolje poznaje dete svoje nego tamo neki psiholog! Ja mislim da to ima male veze sa poznavanjem konkretnog deteta, već sa razumevanjem psihologije dece. Ja se često konsultujem sa poznanicom koja je psiholog. Dosta i čitam o iskustvima drugih mama. Mislim da je danas mnogo teže vaspitavati decu i stvarno mislim da veliki broj roditelja nije dorastao tom izazovu i pored dobrih namera, naravno. Pri tome, da naglasim, ne "prozivam" nikoga, već iznosim svoje mišljenje davno formirano. Tempo života je takav da većina roditelja, hteli ili ne, nemaju dovoljno vremena za decu. Poslovi koje radimo su visokostresni pa nam je fitilj kod kuće kraći. A sada da se vratim temi... Mislim da je retko u pitanju histerija. Histerija je (po mome laičkom mišljenju, naravno) posledica neke vrste stresa. Kao npr. u slučaju Mihinog sina. Detence je nesrećno jer mu tata nije tu, a ni mi odrasli ne znamo uvek da pravilno ispoljimo emocije, a kamoli dete tog uzrasta. Mislim da su kod dece daleko češći izlivi besa. A što ih dete češće ima, mislim da je to posledica nedoslednosti roditeljskog vaspitanja. Npr. kada govorimo ne, a dete navaljuje, nama dosadi pa kažemo na kraju da. Dete tada primi poruku da kukanje daje rezultate. Preopširna sam i konfuzna rekla bih, ali mi se ne dopada ta klauzula-ima svakakve dece. Ok, ima svakakve dece jer su ona ogledalo roditelja. Naravno, neka su pitome naravi, neka ne, neka su tvrdoglava, neka ne, ali sigurno nisu rodjena nevaspitana. I da ne bude da ikoga kritikujem, samo iznosim neka svoja razmišljanja. Deca su tabula rasa koju mi "ispisujemo".
|
|
|
|