Peace* -> RE: Vakcine (16.9.2013 12:09:09)
|
IZVORNA PORUKA: Peace* Masklačkić, pade mi na pamet jedno pitanjce: Luka recimo nije imao reakciju na BCG, ma ni mesto uboda. Ostale vakcine isto ništa, tek revakcina Pentaxima malko crvenila. Na MMR curi nosić. Međutim, predškolska revakcina na DT je žestoko buknula, i rekli su mi da ga ni slučajno ne revakcinišem sa 14 (kada je po kalendaru vakcinacije), jer pre 17te ne treba da primi ponovo DT. Šta iz toga zaključujemo? Konkretno to pitam zbog ovoga što si napisala: I da li ima normalan odgovor na vakcinaciju na primer. To je po meni najbolji pokazatelj kako mu radi imuni sistem. Da li su prisutna antitela u dovoljnom titru protiv bolesti na koje je vakcinisan kao sto bi trebalo da bude... IZVORNA PORUKA: Maslacak15 Peace mislila sam na specificnu reakciju na vakcinaciju. Rosita je spomenula niske igG , mislim da je to relevantno samo u slucaju da je nizak titar antitela koje bi moralo da bude. Znaci ako je dete redovno vakcinisano, organizam bi morao da generise odredjeni nivo antitela na bolesti protiv koje je vakcinisano. E sad, ti kazes mali je burno reagovao, to moze znaciti da je odgovor specifican bio jak u kom slucaju bi kod njega vec sada bilo prisutno dovoljno antitela da cetvrti boost nebi bio ni neophodan ili je prosto nespecificno reagovao na vakcinu sto se isto desava , neki od adjuvanata itd. U principu mnoge od revakcinacija su suvisne ali je program sastavljen tako da ako se ispostuje sva deca koja ih prime budu zasticena. Na primer posle prve doze MMR vakcine vecina dece ce razviti trajan imunitet na morbile zauske i rubeole, ali se druga doza daje da bi se bilo sigurno da je tako kod svih vakcinisanih. U protivnom moralo bi posle prve doze proveravati ko je imun a ko nije a to je skupo i zahteva vremena. Lakse je reci svima da se jos jednom vakcinisu. A kako se radi ta provera antitela? Naime, razmišljam da uopšte ne dajem Luki revakcinu MMR. Jel to može u privatnoj nekoj laboratoriji?
|
|
|
|