Bianca! -> RE: Endometrioza (29.8.2012 18:52:41)
|
Drage moje... veliki pozdrav svima! Nisam puno čitala ostale komentare, ali ukratko sta se sa mnom sve desilo. Ako neka ima nekakvog iskustva sa ovim neka mi napiše. Iz Novog Sada sam, pa sve ove muke koje budete pročitale su se dešavale u ovom lepom gradu. Naime, 2008 godine sam imala jake iznenadne bolove u predelu slepog creva,medjutim nisu hteli da me prime u bolnicu pa sam posle nekih mesec dana bolova primljena u privatnu kliniku (MC bolnica), gde su me i operisali. Izvadjeno mi je slepo crevo koje je bila napala endometrioza. Doktor mi nije rekao tada da je to cista koja je opasna, nekad i po zivot, pa sam ja tako bez mog slepog creva i bez ikakve terapije otisla kuci. Zatim, 2010godine su poceli uzasni bolovi koji su se širili na sve strane, od želuca, ledja, nogu pa i jajnika. Niko nije znao sta mi je, mislili su da su mi se creva uvila i tako neke stvari, medjutim nista od toga. Sto puta su me vraćali kući posle jedne boce infuzije i jednog diklofen čepića. Ništa nije pomagalo. Otišla sam na redovnu kontrolu(idem svakih 6 meseci godinama) kod ginekologa u studentskoj amb. gde mi je rekla doktorica da je sa mnom sve u redu i posle vaginalnog uz. Pošto znam svoje telo, osetila sam da nije sve u redu, i kako sam se opekla dosta puta u studentskoj, otišla sam ponovo u privatnu MC bolnicu, gde sam imala šta da vidim. Rekla mi je doktorica da imam endometriozu velicine 7cm, na levom jajniku, i da mi je jedna verovatno i pukla, koja je bila sigurno duplo veća. Ne znajući šta je to, prihvatila sam njenu pomoć, pila sam po njenoj preporuci samo 1mesec neke tablete. Došla je i kontrola gde sam morala pod hitno otići na operaciju. Pošto dotična dr.radi i u Betaniji, rekla mi je da dodjem tamo. Ostala sam 7dana u bolnici, bolovi su bili nesnosni, nisam dobijala pomoć ni od koga, ni jedan jedini lek, osim infuzije i gde su mi govorili da nisam hitan slučaj. Dolazilo je 3 doktora svaki dan, svi su me pregledali, ali niko ništa nije pričao. Dok nije majka poludela, nazvala doktoricu i kako mi to kažemo očitala bukvicu. Majka se sastala sa njima i rečeno joj je da se ovakve stvari trebaju malo pogurati, i da je potrebno malo nagraditi doktore. Klapna je pala. Nismo mogli da verujemo šta pričaju. Da, sve se to dešavalo jer su znali gde majka radi i kako je i prošla operacija plaćena od firme (1200evra). Prošao je još jedan da, gde sam se ja i dalje savijala od bolova, kada me je majka nazvala i rekla da je firma opet odobrila plaćanje kao izuzetno hitan slučaj. Otišla sam u roku od 10minuta, sa otpusnom listom u MC bolnicu jer mi je to jedino u tom trenutku ostalo, gde su mi izvršili brze analize i poslali me na sto. Nakon 1h operacije i datih 1600 evra ovaj put, rečeno mi je da je cista već bila pukla, napravila mi je priraslice i nova i stara (za koju sam ja saznala tek pre par meseci, neznajući latinski,jel), da sam imala žarišta svuda, i na crevima, i na materici i da sam trebala ranije doći jer sam ipak bila hitan slučaj! I to sve u prisustvu one doktorice što me vodi od početka. Shvativši da se sve vrti oko para, više nisam odlazila tamo, nego sam našla novu, privatnu doktoricu u Perinatal ambulanti. Sada idem kod nje svakih 6 meseci, gde mi je žena rekla da su mi uništili levi jajnik, upola je manji i da je sigurna da se moglo ostaviti više. Poslednja kontrola mi je bila u utorak gde mi je doktorica koja je u tom trenutku zamenjivala moju, otkrila novu endometriozu na desnom jajniku oko 3cm, inače je desni jajnik obložen i zataškan priraslicama, videla je i jednu veliku endometriozu na crevima( zbog koje imam užasne bolove ovih dana...neopisive, ali ne i stalne) i rekla mi je da misli da je cista zahvatila i jajovod i celu malu karlicu. -Preporučena mi je operacija, ali sada idem u utorak opet na kontrolu kada će raditi moja doktorica, pa ćemo videti šta ona kaže. -Prestala sam posle 2 godine da pijem yazz pilule i pokušavala da zatrudnim 3 meseca, ali bezuspešno (sprermogram je dobar). -Promenila sam poslednjih mesec dana ishranu, ne jedem meso, ne jedem mlečne proizvode, hleb, ne pijem gazirano, kafu, slatko, previše slano, pijem stalno čajeve za miome i ciste... jedem samo smedji pirinač, proso, heljdu, smedji šećer, povrće, voće, brazilski orah, semenke, suncokret, pahuljice, pasulj, cveklu...itd :D Drage moje, ja imam samo 23 godine, i ima li nade ostati trudna u ovakvoj situaciji? Šta je najbolje, kakvo je vaše iskustvo sa svim ovim cistama, laparaskopijama, da li je neko imao endom.i na crevima...? Nadam se da neće nikome biti teško da pročita moj post. Hvala Vam puno i nadam se da ćemo se dopisivati :*
|
|
|
|