Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 16.4.2010 23:31:24
|
|
|
|
suki
|
Nista mi nije stiglo
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 16.4.2010 23:36:32
|
|
|
|
Verus
|
OTI: evo ovako iz tabele sto imam: Sveze izmuzeno mleko: Moze biti na sobnoj temperaturi (25C) 6-8 sati. Moze ostati u frizideru 5 dana (na 4C)-ali drzati iza u frizideru, ne u vratima (tu nije dovoljno hladno) Zamrznuto se moze drzati od 6-12 meseci, na -20C. Topis ga pod mlazom tople vode, ne moras ga drzati u frizideru ili na sobnoj temp da se otopi, znaci topis ga pod vodom, dok ga grejes. Ja ugrejem malo vode u mikrotalasnoj u solji-pa otopim mleko pod mlazom vode, i onda ga malo dogrejem u toj vodi u solji. Ja moje smrznuto mleko drzim u plasticnim kesicama. Naravno, jednom odmrznuto mleko se NE SME opet zamrzavati...ako se ne iskoristi, mora se baciti. IZVORNA PORUKA: OTI zna li neko koliko bese moze mleko da stoji u zamrzivacu (majcino mleko) i odrmzava se na sobnoj temperaturi pa se onda moze zagrejati pod mlazom vrele vode????
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 16.4.2010 23:41:31
|
|
|
|
Anoniman
|
suki vidi sada pp Verus hvala draga moja.,..nisam znala da moze ovoliko...super...hvala ti puno...mislim da cu poceti da stavljam u zamrzivac...stavila sam veceras prvu...(sestra u bolnici mi rekla da stavljam u one casice sterilisane koje kupujemo u apoteci za analize urina da izvinete)... ja mislila da na sobnoj moze samo tri sata...joj koliko sam mleka bacila
< Poruku je uredio OTI -- 16.4.2010 23:43:05 >
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 17.4.2010 0:09:53
|
|
|
|
Verus
|
Mozes mila i u casice da zamrznes...ovde su te kesice puno jeftinije, a nemam opciju da kupim te sterilne bocice, pa zato stavim u kesice. Obavezno markerom napisi datum i kolicinu, jer se mleko siri kad se smrzne pa ces tako i znati koliko je popila... Onda ti lepo stavi vrucu vodu (NE KLJUCALU-evo kaze u knjizi), u serpicu, znaci vrucu vodu iz slavine, pa stavi flasicu sa zamrznutim mlekom u nju i tako otopi. Naravno, kad stavis u flasicu, uvek mozes jos da dogrejes mleko ako nije dovoljno mlako... I kaze i ovo: prethodno smrznuto mleko se moze drzati 24h u frizideru....Znaci ako ga stavis u frizideri otopis ga tako, iskoristi to u naredna 24h....
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 17.4.2010 0:22:30
|
|
|
|
Anoniman
|
hvala....
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 16:25:04
|
|
|
|
Markovicka
|
Uh...doca nam sve poremeti sa njegovim "nisi mi se bas nesto ubucila, bebo" Imali smo ritam, dojila na tri sata, nocu je spavala po sest sedam sati u cugu, a sad. Sad, posto moramo da je ugojimo, dajem joj da zivi na sisi...po ceo dan na izvolte. Ustvari, sad je dojim na zahtev, bez ikakvog ritma, kad god zaplace iz sna a mama gura siku, pa ako hoce hoce, ako ne nista. Sad je navikla na cesce pa se i nocu budi dva put. Prekosutra idemo na merenje pa cemo videti da li vredi, Ako nista, danju spava bolje
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 23:18:52
|
|
|
|
Verus
|
Devojke pomoc: Da li vam bradavice budu crvene, bolne i vrele na dodir??? Ne znam da li su i dalje samo iziritirane od pumpanja ili je nesto drugo u pitanju....tolko me boli da me jaaako zaboli kada me cak, i majica dodirne....
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 23:25:47
|
|
|
|
Ellenica
|
Verus draga nisam pratila baš tvoj razvoj od porođaja, pa te zato moram pitati, DAli moraš da se izmlazaš? Ja npr nisam osim kad sam negde išla pa ponesem mleko. A za crvene i bolne bradavice, samo malo svog mleka pramaži i ostavi da se same suše, meni je jako pomoglo.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 23:29:31
|
|
|
|
Verus
|
Ellenice, moram nazad na posao za mesec dana, pa pokusavam da izmlazam da zamrzavam pa da moja mama ima moje mleko da joj greje i daje dok sam na poslu....ne bih to ni radila da nije zbog ovog razloga... Kazi mi: kada je najbolje izmlazati??? Kad ona jede, ja mozda izvucem jos 60ml posle dojenja, i to uz bol i muku sa pumpicom.... A grudi mi gore-nemam cvorove ni nista od toga, nego jednostavno, bradavice i areole su vrele na dodir, i peku me....tako da moram da ih hladim da mi bude lakse...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 23:50:12
|
|
|
|
Ellenica
|
Draga Verus nebih da budem negativac u celoj ovoj priči i možda će me neka druga mama razuveriti ali neznam iskreno koliko ćeš uspeti mleka da sačuvaš, i dali ti se isplati da mučiš svoje grudi da bi previla zalihe. Pogotovo u prvih mesec dana kad su grudi još osetljive. A dali si razmišljala da se izmlazaš dan za dan TJ da se izmlazaš ujutru i uveče i to ostavljaš za sutra? Tako ćeš imati kontinuitet, i nećeš previše namučiti dojke. Ovako beba sisa, a ti povrh toga izmlazaš dojke do iritacije. Neznam neka me neko ispravi ako grešim.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 19.4.2010 23:58:11
|
|
|
|
Ellenica
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR OTI: evo ovako iz tabele sto imam: Sveze izmuzeno mleko: Moze biti na sobnoj temperaturi (25C) 6-8 sati. Moze ostati u frizideru 5 dana (na 4C)-ali drzati iza u frizideru, ne u vratima (tu nije dovoljno hladno) Zamrznuto se moze drzati od 6-12 meseci, na -20C. A inače ja imam informaciju da Sveže izmlazano mleko na sobnoj temp. stoji max 3sata U frižideru 48sati
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.4.2010 7:17:33
|
|
|
|
*Alexx*
|
Verus, čuvaj bradavice! Malo oladi sa pumpanjem dok se ne srede. Bradavice moraju da očvrsnu, a to je proces. Pumpaj svaki drugi podoj, npr.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 20.4.2010 9:30:10
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Markovicka Uh...doca nam sve poremeti sa njegovim "nisi mi se bas nesto ubucila, bebo" Imali smo ritam, dojila na tri sata, nocu je spavala po sest sedam sati u cugu, a sad. Sad, posto moramo da je ugojimo, dajem joj da zivi na sisi...po ceo dan na izvolte. Ustvari, sad je dojim na zahtev, bez ikakvog ritma, kad god zaplace iz sna a mama gura siku, pa ako hoce hoce, ako ne nista. Sad je navikla na cesce pa se i nocu budi dva put. Prekosutra idemo na merenje pa cemo videti da li vredi, Ako nista, danju spava bolje Kako ne volim takve komentare lekara! Tvoja beba ima 3 meseca, pa ne može dobijati po kilo mesečno! Moj dr nikada nije gledao tablicu po kojoj bebe napreduju, jer smatra da je svaka beba za sebe. Bitno je da napreduje. Kada sam otišla u DZ sa Lukinih 14 meseci (valjda... išli smo na MMR), dr je bila u šoku! Tj, sestra je bila u šoku, i dramila kako je Luka mršav i kratak, a dr je prevrtala očima iza sestre. IZVORNA PORUKA: Ellenica Draga Verus nebih da budem negativac u celoj ovoj priči i možda će me neka druga mama razuveriti ali neznam iskreno koliko ćeš uspeti mleka da sačuvaš, i dali ti se isplati da mučiš svoje grudi da bi previla zalihe. Pogotovo u prvih mesec dana kad su grudi još osetljive. A dali si razmišljala da se izmlazaš dan za dan TJ da se izmlazaš ujutru i uveče i to ostavljaš za sutra? Tako ćeš imati kontinuitet, i nećeš previše namučiti dojke. Ovako beba sisa, a ti povrh toga izmlazaš dojke do iritacije. Neznam neka me neko ispravi ako grešim. Apsolutno se slažem. Mislim da ako nastaviš da se forsiraš možeš sebe dovesti u situaciju da te grudi i bradavice toliko bole da ne možeš ni kap da izvučeš, i šta onda. Onda sam ja više za varijantu da beba jede kombinovane obroke dok ti nisi tu, recimo jedan tvog mleka, jedan ad mleka, pa kada dođeš dojiš, nego da za mesec dana nemaš više svog mleka jer ne možeš da pogledaš u grudi a kamoli da izmlazaš. IZVORNA PORUKA: Ellenica A inače ja imam informaciju da Sveže izmlazano mleko na sobnoj temp. stoji max 3sata U frižideru 48sati Ni ja nisam držala na sobnoj temp duže od 4 sata.
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 13:14:11
|
|
|
|
buhla
|
ja imam problem sa ovim malim... pravi je lenjivac... nece da vuce na siku, tj. kako kad je raspolozen, pa ja obicno se izmuzem i ostavim u frizider - dobila sam aventove casice u koje staje 180ml mleka i obicno izvucem oko 70ml mleka iz jedne... i kada zeza ja mu dam mleko na flasicu, a ponekad nocu kad nemam mog u rezervi, dam mu i dohranu - aptamil 90ml...
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 21:59:42
|
|
|
|
Anoniman
|
Devojke, moze pomoc???? Primetila sam da u poslednja dva tri dana vise nemam one bolove u grudima niti se onaku stvrdnu... Imam mleka i Tea sisa sasvim OK i najede se ali vise nema onog izmlazanja ni potrebe za tim a grudi vise nisu onako tvrde i teske i bolne... Da li se meni smanjuje mleko ili je OVO taj momenat kad je uspostavljena ponuda i potraznja i kad mleka ima onoliko koliko tei treba?????
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:06:08
|
|
|
|
*Alexx*
|
To je momenat
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:06:33
|
|
|
|
Ellenica
|
Oti ti si sad u fazi kada beba sama sebi napravi koliko joj je potrebno. Ti možeš na silu da još pumpicom izmlazaš, što će se manifestovati time da će biti više mleka, ali u principu beba sama diktira potražnju. A kako se babine potrebe budu povećavale povećavaće se i količina mleka.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:07:11
|
|
|
|
Nena81
|
Moje misljenje je da se ponuda /potraznja regulise. Jos ako si malo korigovala unos tecnosti to je to. Nemoj paniciti, ako mislis da se smanjuje mleko, dovoljno je samo da se vise odmaras u toku dana, casa onog caja za dojilje i nema frke. A i Tea je sad vec velika, verovatno izvuce sve, pa ti je samim tim osecaj drugaciji.
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:11:13
|
|
|
|
SUPER MAMA
|
OTI kao sto su vec devojke rekle, jeste TAJ momenat kad sve dodze na svoje mesto.Znaci da Tea sad zna kolko joj je dovoljno. Ti si srecna mama, jer ste uspostavili ramnotezu.Uzivaj draga.
< Poruku je uredio SUPER MAMA -- 24.4.2010 22:20:22 >
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:12:39
|
|
|
|
Anoniman
|
hvala zene... vidim ja da ima mleka ali mi cudno sto nema bola... a da nije zato sto manje jedem??? nemam apetit...ne znam.. cini mi se da je ipak u pitanju to da smo se nas dve "uspostavile" praticu i dalje.. hvala vam...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 22:15:00
|
|
|
|
Nena81
|
Pa ni apetit ti nece biti svaki dan isti nekad si bolje naspavana odmornija nekad ces vise tecnosti samo se opusti..i nemoj da meris na flasicu koliko izvuces iz dojke
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 23:03:10
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: buhla ja imam problem sa ovim malim... pravi je lenjivac... nece da vuce na siku, tj. kako kad je raspolozen, pa ja obicno se izmuzem i ostavim u frizider - dobila sam aventove casice u koje staje 180ml mleka i obicno izvucem oko 70ml mleka iz jedne... i kada zeza ja mu dam mleko na flasicu, a ponekad nocu kad nemam mog u rezervi, dam mu i dohranu - aptamil 90ml... Nemoj me krivo shvatiti, ja sam od onih koja je detetu od prvog dana davala flašicu (ili vodu, ili ako smo u šetnji, moje mleko, jer nisam dojila na ulici), ali kažu da beba neće nikada zapravo sisati ako je svesna da će dobiti flašicu. Prosto, bebe idu linijom manjeg otpora: zašto da vuče, ako će dobiti flašicu na koju samo curi?
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 23:07:44
|
|
|
|
Anoniman
|
tasha to sam i ja cula...ja sam tei davala na flasicu mleko onda kad sam cuvala desni zbog ragada...i nije se nista promenilo... i dan danas ako izmuzem u flasicu ja joj dam(zao mi da bacim to mleko) i nisam primetila da posle nece dojku...mada sam cula da bebe posle nece..ne znam...
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 24.4.2010 23:25:52
|
|
|
|
simke
|
Neke bebe odbijaju siku,ako probaju da piju iz flašice Moja kuma je morala da pauzira sa dojenjem nedelju dana i beba posle nije htela da siki Ja takvih problema nisam imala Siniša nikako nije voleo flašicu
|
|
|
|
RE: Dojenje - vaše iskustvo 25.4.2010 8:42:52
|
|
|
|
LillyT
|
Ja se ne izmuzavam vec duze vreme, ali je zato pocela da sisa iz obe sise i mnogo mi je lakse. Na svu srecu, nisam imala uopste problema sa grudima, samo mi je jedno vreme curilo mleko nekontrolisano. Sada hoce ponekad nocu. Merili smo je i dobila je 800 grama za dve ipo nedelje, tako da verujem da je to pokazatelj da unosi dovoljno. A da sam se tih dana dok sam se izmuzavala nabacala mleka, jesam i to posteno.
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Kako roditelji mogu da znaju da je njihova...Pa, tako što vide da njihova beba odobrava ono što roditelji rade i/ili proizvode koje roditelji biraju za njih.
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!"
"Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče.
"Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?"
"Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!"
I odjednom neko pokuca na vrata.
"Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!"
Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola.
"Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?"
"Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!"
I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.
Više >>
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.