Verus
|
Zeljo, nisam ja htela tebe da uvredim, naprotiv, krivo mi je kada vidim da mame sumnjaju u sebe, osobito sto okolina ume da doprinese tome, pricama da je dete gladno. Nase patronazne sestre (cas izuzetcima) su kriminal. Nemaju pojma, nisu se obrazovale u novim poljima vec 100 godina, i retko koja se trudi da mami pomogne sa dojenjem, samo im kazu da ture flasicu. Beba tek blizu prve godine zivota pocne da "konta" da je odvojeno bice od majke. Ona zeli, mlatene 24h kontakt sa majkom. 9 meseci ga je imala, i onda je odjednom sama, odvojena. Zeli da siki i kad nije gladna jer je tako u kontaktu sa mamom. Kada dojis bebu, skini je samo u pelenu, i stavi na svoje golo telo, kad sedis, tada je najbolji kontakt, ali ako ti je lakse da dojis lezeci, dobro je i tako. Ako beba aktivno pomera vilicu, i cujes da guta onda stvarno sisa. Sve ono "sitno" je samo cuclanje. Moja beba je sisala na svaka 2-3 sata pa skoro do 6 meseca zivota. Jednostavno i dan danas, vise voli da jede malo, a cesto. Neke bebe se nasisaju pa spavaju po celu noc ili 4,5 sati, neke bebe ne. Jednostavno treba prihvatiti ono sto covek dobije. Treba jaka jaka volja i snaga, i nije lako, jer nemas pojma sta beba zeli, zasto place, zasto ovo zasto ono. Pokusaj da ne mozgas previse. Dok god dajes siku, suva je, cista onda je sve ok. Ako recimo, vrisiti 3 sata bez prestanka, onda zoves lekara, jer to nije normalno. Sasvim je normalno da beba siki cesto. To ce se desiti i sa 6 nedelja, pa sa 12 itd, neke bebe imaju skokove rasta i cesce od toga. Tada stvarno mislis da nemas mleka, i osecas da su ti grudi non stop prazne. Velika je zabluda da bebi treba puno, osobito tako maloj. Njima je zeludac velicine sake, i jako jako malo im treba hrane u pocetku. Sigurno imas dosta mleka. Vodi se bebinom stolicom, koja ce uskoro (ako vec nije) postati zlatno zuta. AKo je takva, beba ima dosta mleka, i masnoce iz mleka. Zelene stolice obicno znace da ne jede dosta, ali ni to nije uvek pravilo. Ima nekoliko zena na formu koje su dohranjivale bebu, iz straha da nije gladna, pa su posle to "bacile". Ako osecas da je to najbolje resenje za tvoj slucaj ti radi ovako: -podoj bebu kada je vreme za jelo (prati znake kao okretanje glave, otvaranje usta, guranje sakica u usta-UVEK uzmi da dojis bebu na ove znake, ne cekaj da vristi, jer ce biti previse isfrustrirana da se lepo uhvati na dojku) -dok TVOJ MUZ, SVEKRVA ILI BILO KO DRUGI daje dohranu na flasicu (sto NE BI TREBALO bar prvih mesec dana nikako da se radi, jer se i beba navikava na dojenje i moze da se zbuni i potpuno odbije dojku) ti idi u drugu sobu i izmuzi se. TEK NAKON PODOJA, nikako pre!! I upamit: beba ce izvuci puuuno mleka, pumpica jako malo-nemoj da se po tome koliko izmuzes vodis i mislis da je to svo mleko koje imas.. Postupi ovako, i ako imas vremena jos iscitaj i veruj mi draga bice sve ok!
|