mišur
|
IZVORNA PORUKA: marijap Molim vas za savet...Imam bebicu od 16 dana,i imamo mali problem sa dojenjem.Naime,ja imam dovoljno mleka (za sad) ali bebica mi slabo sisa,tj kada sisa zaspi mi na dojci,i ma koliko ja pokusavala da je probudim ne uspevam.E sad dojenje sa tim spavanjem i budjenjem je u pocetku trajalo po sat vremena na jednoj dojci(a davala sam iz obe dojke da sisa po podoju).Posle toga ,smanjila sam vreme podoja po dojci na pola sata(posto nisam vise fizicki mogla da izdrzim),a posle sam se izmlazala sa pumpicom i dodavala mu da jede.SAd mi je poceo da dobija lepo na tezini,ali nocu sam izbacila sisanje ,vec se samo izmlazam pa mu dam na flasicu( jer znam koliko je pojeo-100 ml,po obroku,i lepo spava posle takvog obroka ,od 3-4 sata)a preko dana jos uvek kombinujem sisanje i flasicu(sa mojim mlekom ).Kada pokusam samo da ga dojim on mi se budi posle sat vremena i vristi koliko je gladan,a plasim se ako mu budem davala svoje mleko na flasicu,da cu vremenom izgubiti mleko.Molim za savet i pomoc... pošto je bebama lakše vući iz flašice, sigurno je da možeš doći u situaciju da će početi da odbija dojku. Moj savjet ti je da polako izbaciš flašicu i da što više forsiraš dojenje. I to ne na svakih sat vremena, već kad god se tebi čini da je beba gladna ili nervozna, ti joj daj da doji. Ti si se prije 16 dana porodila i još se uspostavlja ritam ponude i potražnje, tako da definitivno nije još vrijeme da mu uobročavaš hranjenje, tj. da jede po određenom rasporedu. Ja sam prvo dijete tako počela hraniti, na svahih sat, pa na dva, a curicu sam dojila po cijeli dan, kad god bi meni ili bebici palo na pamet. I meni je bilo lakše da mi olakša pritisak u grudima, a i maloj lopuži dobro. Prvi mjesec je dobila 1.700gr. Jer tako male bebe nisu uvijek gladne, pa zato traže dojku, nekada je to osjećaj blizine i topline kraj majke, poznati miris... Znači, izbaci flašicu i dojite na zahtjev, a po noći neka sama beba određuje ritam buđenja i hranjenja. Znam da si umorna i iscrpljena, ali i to će brzo proći, čim bebica malo poraste i uspostavi neki ritam u jelu i spavanju.
|