jance -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (14.1.2015 17:46:18)
|
ovaj laringitis bas nije za mame sa slabim zivcima.... Ogi je u ponedeljak ujutru poceo promuklo da kaslje i da se zali da ga boli kad zakaslje. nije kasljao puno, onako povremeno, ali se svaki put zali da ga boli pa sam ga odvela kod dr. prvo mi bukvalno nije ni verovala da kaslje, on nije hteo da se zakaslje kod nje, tek na izlazu iz ordinacije se zakasljao, i onda je malo promenila pricu. opet, uopste nije imao T, ali mu je dala preventivno Panklav i kao da uzmemo Aerius ako bas treba. ( ja to ako bas treba razumem da imam, al d ne dajem ako nebude gore). ok, bas smo bili kratki sa parama, pa nisam uzela Aerius, dala sam mu odmah antibiotik. i juce mu je bilo vidno bolje. jako malo je kasljao, tek povremeno promuklo, ostalo produktivno, ja srecna sve ok. jutros mu dam ab, on se probudi i krene da kaslje, nezatvara usta. posle pola sata vec vidim da nije nista bolje, prvo zovem da vidim kad dr radi. radi posle podne i to u savetovalistu. nista, pokusam onaj trik sa kupatilom, pomogne na kratko, ali kasalj pocne opet. jadnicak gladan, pokusava da jede, kako stavi zalogaj u usta tako ga iskaslje napolje, place jer je gladan a nemoze da jede. pije dosta vode ali ne pomaze puno. ponovo pokusam ono sa kupatilom, ovaj put upali na pola sata. pozajmim pare, kupim Aerius ( 500din je, ali sam ja tek danas posle podne dobila prve pare od nove godine pa mozete da zamislite), i dam mu, za nekih sat vremena se kasalj malo smiri, ali se pogorsa ponovo. izadjemo napolje, sve kupujem vreme do poslepodnevne smene, napolju mu je bolje, ne kaslje stalno, ima pauze, ali kako se smiri, sedne ili legne tako krlja da nemoze recenicu da sastavi. slusam mu pluca, ne zvizdi, ne krci ( imam kuci stetoskop, od one paranoje posle gusenja i bolnice ga drzim kuci), sve ok. odem kod dr, krenem vec oko 1, na vratima ambuante sretnem nasu sestricu, kaze rade sa bolesnima od pola 5. ja ga gledam, on jadnicak vec bi i da spava, bled, gladan, reko ne mogu da cekam vise, dajte da ga primi ko moze. ode nasa sestrica u savetovaliste, kad ga je cula dr koja je bila tamo dezurna , primila ga je prvog. dala mu je injekciju lemod solu, i da inhalira Efedrin 5 kapi sa 1.5ml fizioloskog 3 puta dnevno. naravno Pulmicort je njegova stalna terapija. zaspao je kad smo dosli kuci, ali je i dalje kasljao, cak se na momente culo i ono kad udahne. bila komsinica da ga pricuva dok pokupim Kiku iz vrtica, jadnica ga je 3 puta proveravala dali se gusi. za koliko bi trebalo da mu bude bolje uz ovu terapiju? mislim, njemu je i sad malo bolje, jeo je, pojeo celu mekiku,povremeno se zakaslje, ali i dalje je promuklo....
|
|
|
|