Torbica -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (24.2.2014 12:57:28)
|
IZVORNA PORUKA: Sanjica26 Torbice meni onda stvarno nije jasno zasto joj dr koja je bila dezurna nije ubacila ovo sto si pomenula ako se radi o laringitisu.[sm=smiley13.gif] Citala sam da se to daje kod laringitisa. Rekla je da dodjemo tek utorak osim ako se stanje ne pogorsa. Lepo sisa, ima dovoljno mokrih pelena, stolica. Sto vise je dojim. Cak sta vise bolje sad sisa nego prethodnih dana. Kod nje se cuje kako pluca sviraju. Kad se zakaslje cuje se onako zrelo. Sad mi kaze mm da uopste nije gledala grlo. U majku mu zasto nisam zavrsila medicinu.[sm=smiley13.gif] Srce mi se cepa sto je tako.malena zakacila. Draga, ovo sto opisujes zvuci na bronhitis! Tada ide Berodual. I dobro je da se daje pogotovo ako se cuje zreo kasalj - da otvori puteve da lakse iskaslje odnosno proguta slajm, ne znaju oni da iskaslju tako mali... Ponekad ide u kombinaciji bronhitis/laringitis, ako zvuci da ima i laringealnu komponentu obavezno Efedrin u inhalaciji. Sad cu ti objasniti zasto... Glasnice su otecene, zadebljale, upaljene, taj Efedrin kao dekongestiv (kao sto kapi za nos smire tj omoguce prohodnost puteva) direktno deluje na glasne zice i smiruje zapaljenski proces, omogucavajuci normalnu cirkulaciju vazduha. Ponekad nazalost glasnice bas bas "zadebljaju" pa nije dovoljan samo Efedrin nego i Pulmicort, kortikosteroid. On spasava bolnice, gusenja i slicnih komplikacija. Dakle, kod tezih oblika, ne treba kod svakog laringitisa. Moj Djole je imao laringitis koji je prosao samo na Efedrin prosle zime, a ovaj poslednji je zahtevao i Pulmicort. A ovo sto si rekla, sto nisi zavrsila medicinu, veruj, mnogo mi je lakse u zivotu nego vecini i zahvalna sam Bogu na tome sto u vecini situacija znam da odreagujem/prepoznam a i ukljucim terapiju. I nemam uopste dilemu ako je savet pogresan, da ne poslusam, naprotiv, ne moze niko da me voza. No, samo neka malenoj prodje bez komplikacija. Da li imas napismeno da je laringitis? Pozdrav
|
|
|
|