RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Saveti (za) domaćice

Poruka

nata11 -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 19:34:40)

Javni utiske [sm=bravo.gif] Izgleda lako za pripremu

Adriana83 -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 19:38:21)

Jedva cekam da vidim kako pere! A ne moze biti lakse za pripremu.Gotovo za 15 minuta!A da ne pricam koliko je jeftino!

Ana RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 20:02:10)

IZVORNA PORUKA: Adriana83

Mm kupio u poljoapoteci Cardak u Temerinu.Ali trebalo je malo vremena da se objasne.Neka trazi sodu za pranje buradi ili pintersku sodu.Tek su onda ukapirali sta trazi.

Tako je i mm tražio, ali niko nije imao. A daleko nam je Temerin [sm=smiley36.gif]

milicicak -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 20:34:48)

Adriana, jesi li stavila neko etericno ulje ili ne? Ja bas ozbiljno razmisljam da napravim ovaj prasak... I koji sapun za pranje da kupim?

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 22:06:38)

Aha, super, evo ga tu. A ja se mislila da li da otvorim temu.
Ovako, znate koliko se deca umazu svim i svacim... Elem, posto 45 grama sode ide po litri vode, ja stavljam 70 grama, i obavezno sapun za fleke, ili Axal ili Merix. Probala sam i sa obicnim, nije tako dobar efekat. Naravno, domaci sapun je sigurno ekstra.
Ovaj gel mirise od sapuna. Samo prvi put sam dodala narandzino etericno ulje, i nikad vise. Nema potrebe, ves mirise na sveze, predivno.
E sad, gel razlijem u lavore ili stare tepsije kad se malko prohladi, jer kad se skroz stegne - izvrnem ga odatle i iseckam na kockice. Prvi put nisam tako, pa sam varjacom vadila, verujte ovako na kockice - milina. Stavim dve sake tih kockica na jednu masinu.
Stvarno se brzo pravi, ja uvek pravim od 5 litara vode i onda sam mirna. i ne stavljam gore u masinu, nego direktno u ves tj bubanj sa vesom. Onako ga pritisnem na par stvari iznutra. I ne koristim predpranje.
Pitajte ako sam jos nesto propustila! [sm=smiley1.gif]

U nasoj poljoprivrednoj apoteci u komsiluku imaju, Ana, reci apotekaru da naruci, kilogram je 100 dinara. I narucice, tako smo mi.
Ja sam odavno zaboravila sta je kupovanje praska, super opere.

jovicaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 22:15:28)

IZVORNA PORUKA: nata11

Jel neko probao da ocisti kuhinjske sundjere tako sto ih ubaci u masinu za pranje sudja? Interesuje me da li to zaista funkcionise.

moj muz tvrdi da je ovo genijalan izum, i s vremena na vreme primetim trulex u masini za sudove, od cega mi se dize pegla... nekako mi je nehigijenski, mada on kaze da umisljam[sm=zmeden.gif]
ja sam vise za varijantu, kupovanja novog, ako treba i svakih par dana

degu -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (5.5.2014 23:56:01)

A jel moze da se ocisti plastika koja je vremenom poprimila zutu nijansu (a bila je bela) ?
Nesto negajim puno nade al ajde da pitam [sm=smiley36.gif] Imam bas kvalitetan fiksni tel ali je stajao i poprimio zuckastu nijansu.

probaj cif-om. Ja s njim super očistim televizor [sm=smiley1.gif]
Ana imaš Čardak i u NS-u ako ti je bliže [sm=smiley36.gif]

Mariya -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 0:28:39)

Jel neko probao da ocisti kuhinjske sundjere tako sto ih ubaci u masinu za pranje sudja? Interesuje me da li to zaista funkcionise.

Ja sunđer ubacim u mašinu za pranje posuđa svaki put kad perem sudove i lepo se opere. Moja drugarica ih iskuvava, a ja mislim da je bolje da ga svaki ili svaki drugi dan ubacim u mašinu, nego da ga kuvam[sm=smiley1.gif] Svakako će u kantu posle 2 nedelje!

Adriana83 -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 11:18:35)

E ovako.Skuvala,ohladila i stavila u plasticnu kutiju.Masa se zelirala,kao mast,mozda malo cvrsce.Stavila sareni ves u masinu ( 60 C ),dve dooobre kasike toga u pregradu za prasak,ukljucila odlozeni start i legla.Ustala jutros,pravac kupatilo.Masina zavrsila sa pranjem,otvorim pregradu za prasak a ono i dalje sve stoji kako sam stavila.Bilo je suvise gusto da voda sapere.Nista,uzmem ti ja to lepo izvadim,tutnem direkt u bubanj i ukljucim ponovo.Sve se opralo super! Kao i inace a koristim Persil za pranje vec godinama.Resim ja da to razredim da mi bude zgodnije za upotrebu.Dodam oko 1.5 l vode i izmiksam i naspem u flasu od omeksivaca.Napunim masinu belim vesom i kao ultimat test tutnem carsav koji koristim za razvlacenje pite.Pun masnih fleka.Sipam taj sad vec tecni deterdzent ( punu onu mericu od praska - 250ml) i ukljucim da se pere.Rezultat - ne bas dobar.Nije mi se lepo opralo, a carsav je sav pozuteo tu gde su bile masne fleke.Inace da napomenem da je carsav vec pran ohoho puta i da nikad nije pozuteo. Mozda nisam trebala razredjivati ili da dodam jos nesto kad perem na 90 C? Torbice?

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 11:26:58)

Draga, ja te kockice koje iseckam ubacim direkt u ves i razmrljam rukom, zgnjecim ih. Verovatno si jako razredila pa je blazi deterdzent. Kad iskuvavam ves, stavim jednu kasicicu limuntusa i jednu kasicicu soli u masinu. Tako pise u onom originalnom receptu koji sam linkovala.
Nadam se da ces uspeti da operes, nisam nikad imala zute fleke [sm=zmeden.gif]

Adriana83 -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 11:32:16)

Ma oprace se sigurno,ACE meni sve skine.E sad videcu kad ponovo ukljucim sareni,veceras kako ce da opere.Ako i to lose opere,znaci da sam jako razblazila a ako opere dobro onda nije do jacine.Svakako cu probati sa solju i limontusom.I to stavis direkt u bubanj?Inace decije carapice su se super oprale a to je stvarno tesko oprati kod mene [sm=smiley4.gif] (klinci izlaze napolje u carapicama [sm=smiley24.gif] )

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 12:00:28)

Znas sta, moguce da je taj stolnjak bas bas jaaako mastan, ali ovo sto kazes, i kod nas su carapice katastrofa uvek, tako da je za sareni ves ovaj gel zakon. Ja pitu razvlacim na onom kao magicnom stolnjaku koji se ne umasti, tako da nemam iskustvo sa tako jako zaprljanim. Kod mene su uglavnom fleke od hrane [sm=smiley29.gif] i sto kazes carapice.
Znas kako, svi ti kupovni praskovi imaju fosfate koje neminovno vesom dolaze u kontakt sa kozom. Kod ljudi koji su skloini alergijama, zna da smeta. Ovo je meni super varijanta najvise zbog potpune neskodljivosti, od novorodjencadi pa nadalje. I lepo nam mirise. Brzo se pravi, ja sa merom od 5 l budem mirna par meseci, tako da mi ne uzima neko vreme.[sm=smiley1.gif]

Sve direkt u bubanj! I limuntus i so. Mada je mm jednom prilikom stavio u pregradu za prasak i uzela ga je masina.

nata11 -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 12:58:18)

A kazite mi ova soda jel to ona sto su ranije zene koristile za pravljenje sapuna? Jel ona gori ruke mora sa njom pazljivo da se radi?

Ana RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 13:06:38)

Da li je neko koristio sapunski plod? Odavno sam dobila ali nisam isprobala pošto ima užasno jak i oštar miris, prvi put sam se zeznula u gurnula nos u vrećicu, umalo nisam umrla [sm=smiley36.gif]

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 13:24:45)

A kazite mi ova soda jel to ona sto su ranije zene koristile za pravljenje sapuna? Jel ona gori ruke mora sa njom pazljivo da se radi?

Ovo je kalcinisana soda, ne kausticna. Ne gori ruke, puno puta sam pravila, nikad nisam imala problema, sve radim bez rukavica. [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 15:12:59)

a vi to koristite skroz umesto praska?

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 18:32:40)

Jovice, skroooz! [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:23:28)

hm... zanimljivo, moracu i ja da probam...
samo da proucim recept..

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:27:21)

Toliko je jednostavno da jednostavnije ne moze biti.
Izrendas sapun i stavis ga u kljucalu vodu da se dobro otopi, a kad se otopi dodas kalcinisanu sodu i jos malo prokuvas. (100 grama sapuna na 1 litar vode i 45 grama kalcinisane sode - ja stavim 70 gr) [sm=smiley1.gif]
Ja lepo napravim od 5 litara i zaboravim na pravljenje narednih par meseci.Iskoristim dva sapuna za fleke, jedan je od 250 gr, Axal ili Merix.

jovicaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:30:10)

e a bas sam htela da ti napisem da mi napises kako tacno pravis[sm=smiley36.gif]
koji sapun je najbolji? znaci kalcinisana soda se kupuje u poljoprivrednoj apoteci?
aha vidim sad koji sapun.
a kako seces na kockice i koje su velicine te kockice?

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:38:03)

Kad se malo prohladi, izlijem u lavore i stare tepsije, hladjenjem se steze, kad se skroz ohladi - kao sapun je. Onda ga istresem iz tih "kalupa" i iseckam na kockice otprilike 2*2 cm. I kad stavljam u ves, direktno u bubanj ga ugnjecim rukom u ves. Desavalo mi se da poneki deo praska ne bude otopljen ako su preveliki komadi, dakle manje kockice i jos ga zgnjecim. I ne koristim predpranje, sav sareni ves perem na 60 stepeni, belo naravno na 90. [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:48:31)

ja perem na 40 sareni, a beli na 60. ne znam da li ce se onda rastopiti taj sapun, hm?
i da li taj homemade sapun dezinfikuje ves?

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 20:50:30)

Hoce, rastopice se, prala sam i ja ranije na 40, pa sam sve prebacila na 60, samo ga ugnjeci u ves.
Dezinfikuje? A da li klasican prasak dezinfikuje i sta podrazumevas pod tim?

Sanjica26 RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 21:13:22)

Jao ovo je super stvar. [sm=smiley1.gif]

Torbica -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.5.2014 21:19:43)

[sm=smiley14.gif] jeste, i lepo mirise i osvezava. Mi smo se navukli!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sledeća stranica >   >>