JAmy
|
Zemunka,drago mi je sto si se ohrabrila,to je jedan od mocnih ljekova protiv kontrakcija kada ti neko tako umiri psihu i ulije ti povjerenje Tog stezanja ne bi trebalo da bude i ako je bezbolno,ali ako se ne odrazava na grlic i razvoj ploda,onda se i ne mora toliko strogo mirovati,ali ne smijes ni biti aktivna kao prije trudnoce.Malo opreza nije na odmet,a sto se tice terapije,znas i sama moj stav iz prethodnih postova. Jacinu kontrakcija ne mozes izmjeriti bez TG ili CTG aparata,ali problem je u tome sto on registruje samo postojece kontrakcije dok snimanje traje(oko 15min),ali ne dokazuje kontrakcije koje su prosle niti predvidja nove.Osim toga,CTG se moze odraditi tek nakon 28 nedelje,a do tada doktori se oslanjaju na nasa zapazanja,palpatorni nalaz trbusnog zida,uz i pregled grlica. Ja jacinu procjenjujem na osnovu subjektivnog osjecaja,medju jacim spadaju one koje sam opisala na prethodnoj strani,a kada kazem da je slaba,to znaci da je trajala manje od 20 sec i da nije pracena bolom. Ne brini,nisu nase kontrakcije bas toliko slicne,obzirom da ti ne osjecas nista vec samo 'pipas',meni su u tvom periodu trudnoce grcevi davali osjecaj da me nesto cupa i vuce,pri tom bih otezano stajala i hodala dok ne prodje,a bol je,kao sto sam vec rekla,tek dolazio kasnije i to postepeno kako je trudnoca odmicala. Ni jedna trudnoca niti trudnica nije ista,pa prema tome nije obavezno da sve trudnice koje dobiju kontrakcije prodju kao ja,i ako je,nazalost,sve vise njih koje na kraju ipak budu osudjene na bolnicko lijecenje i strogo mirovanje. Cuvaj se svih fizickih napora,uzimaj terapiju,ako mozes kloni se stresa,misli pozitivno i bice to sve u najboljem redu....