lenaa
|
Hvala Bogu da imaj jos ljudi koji su nesto slicno kao ja videli, upoznali... Moj tata nije morao da se bavi ne znam kakvim poslovima da bi zavrsio fakultet a rodjen je na selu jos davne 35, da, nisam pogresila (kasno me je dobio). NJegova sestra nije morala da radi da bi se skolovala, a inace rasli su kao sirocad jer im je otac streljan na Bubnju kod Nisa za vreme rata 1941 godine, sve sto im je za njim ostalo bile su razne diplome.....Oni su zaavrsili skole jos u to "njihovo vreme" iako su bili sirocici, nisu imali nista jedva ih je majka prehranila. Moj tata je cak pisao knjige za svoje studente kojima je on predavao, cuvam ih jos uvek gomilu, tetka je postela sef jednog odeljenja u gradskoj bolnici u Nisu......oni su uspeli. Tata je prvi u gradu zaradi sebi "tristaca", medju prvima imao telefon, televizor.....Uspeo je od svog znanja i svog umeca. Vecini je mozda deda tih godina kojih je moj otac, pa pitajte drage moje kako je tad bilo i sto veliiiiika vecina te generacije, kao sto vec napisah, ne zna ni da se potpise ? Oni su mogli da uce, nisu morali da placaju, samo ako su hteli .............. To je bilo za neke stvari "bolje vreme" pa je vecina propustilo te sanse. To je bila RAVNOPRAVNOST za sve nebitno ko si , sta si, odakle dolazis, danas se sprdaju sale na racun onih iz provincije, prave se vicevi, oni koji zive u gradu misle da su "gospoda" a ljudi sa sela "seljaci", bitno je ko sta - koliko ima....Imam i ja ujaka na fakultetu u Bg i naravno da kad bi mi trebala veza on bi prvo meni pomogao....To nije TO. Nek da Srbija opet ono vreme kad nije moralo nista da se placa za skolu ali je mogao da je zavrsi samo onaj ko je znao, a ne ko sada skolarine basnosnovno skupe a na kraju fakultet zavrse svi redom .....najsiromasniji izblede, bogati plate, pa na kraju nije ni cudo sto kad odete kod lekara a oni vas jadni samo salju od jednih do drugih, a sta mislite zasto ? Pa ne znaju sta vam je, nemaju pojma, nisu bili tad na casu....... Ima i dobrih - al to su oni skromniji , koji nisu imali para da placaju pa ucili, al samo oni mogu zivot da vam spase kad zatreba....
|