Leki 77
|
IZVORNA PORUKA: lenaa Zalosno je to sto ima puno ljudi koji su pametni i sigurno bi zavrsili fakultet da su imali para dok neki drugi koji imaju puno para a malo znanja zavrse taj fakultet parama i ne steknu nikakvo znanje. Oni koji dosta znaju jednostavno nemaju sansu da to svoje znanje pokazu. Možda nije tema, ali kako je napisano ovde, prokomentarisaću. Uopšte se ne slažem. Ali, UOPŠTE. Možda ti ljudi misle da su pametni, ali činjenice govore drugačije. Pametne i sposobne nemaština (osim neke krajnosti, kao što su II sv. rat i sl.) ne može sprečiti da urade ono što su naumili. Pak, najbolji izgovor onima koji to nisu je - eh, da ja imam para, doktorirao bih. Ma kako da ne. Neću navoditi stotine primera pametnih i sposobnih koji su sve sami, bez ičije pomoći, stvorili, da ne bih pisala predugačak post , jer ni ovako neću biti kratka, samo ću izvesti malu računicu. Prilikom rangiranja studenata za mesto u domu uzimaju se u obzir uspeh pri studiranju i prihod po članu domaćinstva studenta. Što manja primanja, više bodova. Što bolji prosek na fakultetu, više bodova. Dakle, prednost imaju pametniji (ili vredniji, po mome mišljenju) i siromašniji, što je korektno. Pravo na ishranu u studentskim restoranima po dotiranoj (nižoj) ceni imaju samo studenti koji se finansiraju iz budžeta. Što opet smatram korektnim. Počeću od pretpostavke da roditelji nemaju ni dinara da daju svome studentu. Ja sam još u srednjoj školi zarađivala pare kao promoterka, zatim radeći razne ankete (npr. svake godine na FEST-u) itd. Tokom celih studija sam držala privatne časove. Do treće godine sam toliko razradila "biznis" da sam po deset sati dnevno držala časove, a noću učila. Tokom ispitnih rokova nisam spavala više od 4h dnevno. Poenta ove priče nije da sam ja pametna. DALEKO sam od toga (barem kako ja definišem pametne ljude). Poenta je da ono što hoćeš, to i možeš. Kraj priče za mene. Mene ne zanima kako je Pera/Mika/Žika izigrao državu. Mesečno dajem ogromnu svotu novca (po mome mišljenju) na doprinose, a ne koristim ih jer se privatno lečim. Od penzije , daće Bog, neću živeti. Pa ne kukam. Tako je kako je, ja to ne mogu promeniti. Ono što mogu promeniti , a ne odgovara mi, to SAMA menjam. U se, i u svoje kljuse. Da problema u Srbiji ima koliko hoćeš, ima ih. Da može biti bolje-može. Da svugde na svetu ima problema-ima. Da svugde može biti bolje-može. Ova država ima dosta mana, ali i prednosti. Većina vidi samo mane. Verus RR je negde već komentarisala i svoja primanja, i "porodiljsko" odsustvo itd. Nekako se taj aspekt priče, koja je među najboljima na svetu, kod nas baš lako zaboravi, a većina su žene na ovom forumu. Da nije sjajno, naravno da nije, daleko je od sjajnog, ali onima koji očekuju da drugi, ili država za njih nešto uradi, nikada neće ni biti. i što je najbitnije-NIGDE i ne bi bilo.
|