vukosava -> RE: Problemi u Srbiji (21.4.2011 16:04:25)
|
IZVORNA PORUKA: Vučko.ba. IZVORNA PORUKA: vukosava onda su svi srbijanci, jel vojvodina je jos uvek u okviru srbije [sm=smiley36.gif] ma moze da se izmislja i novo ime ko sto su bosnjaci izmislili Najčešće spominjano ime za stanovnike "zemljice Bosne", koja se u početku (7-10. vijek) protezala u lašvansko-lepeničko-vrhbosanskoj regiji je bilo Bošnjani. U popularnoj literaturi često upotrebljavan naziv "Bosanci" je tokom historije prošao mnoge promjene. Izvorno ime "Bošnjanin" (u latinskim izvorima: jednina "Bosnensis") prvobitno označava jedino pripadnika srednjovjekovne bosanske političke jedinice.U počecima osmanlijske vladavine "Bošnjak" (turcizirano historijski "Bošnjanin") ime je za podanika kršćanske vjeroispovijesti, dok se izraz "Bosnalu" odnosio na islamizirano domaće stanovništvo. Potom, za ustaljene osmanlijske vlasti, riječ "Bošnjak" označavala je svakog pripadnika zemlje Bosne ("Bošnjak-milleti"), pa i izraz "Bošnjak-kavmi" znači samo bošnjački narod, za što je prikladniji bio naziv "Bošnjak-taifesi", koji se sreće kao odrednica za stanovnika Bosne u narodnom ili "plemenskom" značenju. eto objašnjenja za izraz Bošnjak krajem 20 vijeka/stoljeća se vratio izraz al u novom obliku gdje je bošnjak=musliman što nije ispravno aman teme mati moja mila al jače je od mene pa ne mogu da se ne oglasim [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] znam ja za izraz bosnjak, tako u mom gradu zovu ljude poreklom iz bosne al nisu muslimanske veroispovesti... bas zato kazem da su oni to sad izmislili plus su dodali bosniaks na engleskom da ispadne jos naizgled legitimnije... ja bi njih zvala hrvati muslimanske veroispovesti ili srbi muslimanske veroispovesti ili turci... al nekako mi to sad zvuci ekskluzivno da ih zovemo bosnjaci po bosni a ove druge i trece hrvati iz bosne ili srbi iz bosne - nekako mi skripi
|
|
|
|