RE: Problemi u Srbiji (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

lenaa -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 22:55:46)

Verolino slazem se .
sto li sam ja ucila nemacki kad su lepo svajcarci mogli da nauce srpski [sm=jezicek.gif]
haha nista ne brinite, uskoro ce u sr morati da se uci kineski a mozda nam postane i "maternji" jezik za par godina[sm=jezicek.gif]
sta vam je ljudi [sm=smiley22.gif][sm=smiley22.gif][sm=smiley22.gif]

isidora88 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 22:58:29)

minavb [sm=smiley36.gif] verolino je rekla tacno ono sto i ja mislim samo je ona to lepo srocila a ne kao ja [sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif][sm=smiley29.gif]

minavb -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:00:20)

Ma jasno, razumem, nego sam provalila da se to cesto desava na raznim temama. Nije ni vazno, samo sam primetila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:04:23)

ma imate pravo , sve koji se usude da i misle na drugom jeziku treba najmanje oterati , popaliti sve tragove predjasnjih civilizacija i samo cista srpska rasa treba da opstane
ostali , koji su sticajem okolnosi tu treba da se pakuju i zbogom posli
a , da , table sa natpisima na manjinskim jezicima mogu da se iskoriste kao prekrivaci za sahte [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley24.gif[/image]

dunja RR -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:06:22)

IZVORNA PORUKA: Olga RR

Dunja , iskreno nisam bila u Sent Andreji ali sam bila u SPC u Budimpesti i prosla ulicom koja se zove Srpska

Hvala Olga, samo - prošla sam i ja srpskom ulicom u Kanu, ali to mi ne govori ništa o pravima Srba u Mađarskoj/Francuskoj.

A duša me boli svaki put kada gledam emisije o Srbima u Albaniji kojima su nasilno davana Albanska imena, koji su ubijani ukoliko bi i pisnuli na srpskom ili se predstavljali srpskim imenom. Kako pomoći njima?

Srbi u Albaniji najugroženija manjina u Evropi

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:10:16)

Dunja . mogu da ti kazem da je pre jedno pet - sest godina pobednik Velikog Brata u Madjarskoj bio Srbin iz Sent Andreje , Milovan neki
inace ja nikako nisam Madjarica , moja sveki jeste [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
mislim da Srbi u Madjarskoj drugacije percipiraju sve jer je tamo ekonomska situacija mnogo bolja i vlast nema potrebu da skrece siromastvo na nacionalne netrpeljivosti

lenaa -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:15:39)

pa i ovde u ch imate svakakvih manjinja pa nisu ludi svajcarci pisali table na svim jezicima zbog nas nego smo mi koji smo dosli u NJIHOVU drzavu morali da naucimo NJIHOV jezik, da postujemo njihova pravila, da idemo u njihove skole i da nasa deca uce na njihovom jeziku, ijuuu zamisli molim te sta bi bilo kad bi se tako ispunjavale zelje svim dodjosima
pa da i pametni turci su od svajcaraca trazili da otvaraju svoje minarete pa je cak doslo do glasanja jer turaka ima ovde i previse, pa eto ipak im se nije dozvolilo to. i zamisli da se to desi i u sr, ma naravno mi samo treba da spustimo glavu i prihavtimo i dopustimo sve sto drugi zele, za bolje i nismo, treba neko da komanduje nama,pa ce jednog lepog dana iste te manjine da usvoje zakon da sve zene MORAJU da se pokriju od glave do pete pa sto da ne, ma i treba , mozda kad se sve to desi bar cemo znati kome robujemo, a ovako smo prokletnici koji su robovi sebe samih

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:16:52)

lenaa , manjine u Vojvodini postoje oduvek da ne kazem od pre Kraljevine Jugoslavije 

Anoniman -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:23:24)

Ja stvarno ne vidim u cemu je problem da u sredinama u kojima je to potrebno budu i dva zvanicna jezika, dvojezicni natpisi i naravno u javnim i drustvenim institucijama zaposleni koji su sposobni da komuniciraju na oba jezika (ili vise ako je potrebno). Ne znam kako je u praksi, ali ti sluzbenici bi morali da govore npr i madjarski i srpski. Ako je u praksi drugacije onda nije dobro, ali to je vec drugi problem. Ne znam za svajcarsku, ali mislim da i oni imaju vise zvanicnih jezika ili je to samo po kantonima. Mislim i da Luxemburg ima dva zvanicna jezika. Ne mislim da je to ono sto ce da narusi nas identitet i tradiciju

bojanica7 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:26:10)

e sad upadam u temu o manjinama, samo sam preletela, al me podsetilo da ispricamn kako sam u decjoj bolnici bila u sobi uglavnom sa madjarima. elem, u jednom momentu u sobi su bila cetiri klinca *od pet do 12 godina) i cetiri keve i niko od njih nije znao rec srpskog. peta zena koja je bila tu je prevodila. to je bas problem... dolazi dr, saopstava kako je prosla operacija, mama belo gleda. dolazi sestrica i govori drugom klincu kako ce ici uskoro da ih klistiraju, oni takodje veze nemaju sta im govore... dok nije dosla zena da im prevede. mislim, stvarno bi bilo normalno da ljudi koji su rodjeni u srbiji i zive u njoj znaju da govore jezik kojim se sluze svi ljudi oko njih... i da, moj svekar je madjar a svekrva rumunka [sm=smiley1.gif]

lenaa -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:26:13)

nebitno je od kad postoje, i ovde postoje svakakve manjine od ko zna kad pa sta, zar treba svakoj manjini udovoljiti ? ma daj, ne razumem zasto ljudi kad uce kao primer ne uzmu one sto su bolji od njih, pogledajte kako se zivi , ponasa i radi u tim nekim uspesnim drzavama gde sve savrseno funkcionise, ovde svajcarac nece te svoje manjine nikad da napusti da umru od gladi, kao i mm i ja da recimo ostanemo bez posla, nemamo ni za hleb, drzava bi nam dala i krov nad glavom i platila osiguranje i davala dovoljno novca da pristojno zivimo od toga ali bi nas za uzvrat slali recimo na skolovanje (platili bi i to) nasli bi nam nesto da radimo kao dobrotvorni rad, ucinili bi sve sto mogu da od nas ipak nesto naprave i kad bi mi opet poceli da radimo morali bi naravno da vratimo polako drzavi to sto nas je izdrzavala, ali svakako nebi umrli od gladi, dok u sr ... ma znate i sami kako je

New Mom -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:28:13)

IZVORNA PORUKA: bojanica7

e sad upadam u temu o manjinama, samo sam preletela, al me podsetilo da ispricamn kako sam u decjoj bolnici bila u sobi uglavnom sa madjarima. elem, u jednom momentu u sobi su bila cetiri klinca *od pet do 12 godina) i cetiri keve i niko od njih nije znao rec srpskog. peta zena koja je bila tu je prevodila. to je bas problem... dolazi dr, saopstava kako je prosla operacija, mama belo gleda. dolazi sestrica i govori drugom klincu kako ce ici uskoro da ih klistiraju, oni takodje veze nemaju sta im govore... dok nije dosla zena da im prevede. mislim, stvarno bi bilo normalno da ljudi koji su rodjeni u srbiji i zive u njoj znaju da govore jezik kojim se sluze svi ljudi oko njih... i da, moj svekar je madjar a svekrva rumunka [sm=smiley1.gif]

[sm=smiley20.gif] (inače takve situacije su stalne po svim klinikama)

dunja RR -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:31:24)

IZVORNA PORUKA: bojanica7

e sad upadam u temu o manjinama, samo sam preletela, al me podset_ilo da ispricamn kako sam u decjoj bolnici bila u sobi uglavnom sa madjarima. elem, u jednom momentu u sobi su bila cetiri klinca *od pet do 12 godina) i cetiri keve i niko od njih nije znao rec srpskog. peta zena koja je bila tu je prevodila. to je bas problem... dolazi dr, saopstava kako je prosla operacija, mama belo gleda. dolazi sestrica i govori drugom klincu kako ce ici uskoro da ih klistiraju, oni takodje veze nemaju sta im govore... dok nije dosla zena da im prevede. mislim, stvarno bi bilo normalno da ljudi koji su rodjeni u srbiji i zive u njoj znaju da govore jezik kojim se sluze svi ljudi oko njih... i da, moj svekar je madjar a svekrva rumunka [sm=smiley1.gif]

Potpuno se slažem

Ovo me potset_ilo na priču jednog prijatelja koji je u Subotici u studentskom domu u menzi, u redu za hranu, pitao gde je hleb i svi su ga bledo gledali, niko ga nije razumeo - meni je stvarno čudno da neko živi u nekoj zemlji a ne zna kako se kaže reč HLEB na jeziku zemlje u kojoj živi.

lenaa -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:34:12)

Dunja, i cudno i zalosno, a onda isti taj pametnjakovic dodje kao manjina da zahteva da se u tudjoj drzavi prica njegov jezik jer on nije dovoljno pametan da nauci tudji ili ne zeli

lenaa -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:40:18)

u firmi gde sam radila bilo je dosta nasih ljudi ali nije bilo dozvoljeno da pricamo bilo koji drugi jezik osim nemackog pa cak i medjusobno, ja sam se naravno tome malo zacudila ali kad dobro razmislim- u pravu su, nije fer prema kolegama, tako i treba da bude

Mishica 77 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:42:52)

Ma, ljudi, svi znaju srpski jezik ali NEĆE, iz principa, da ga koriste!

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:44:19)

Lenaa , vrlo je bitno od kada su ti ljudi tu , oni prvo nisu bili manjina pa se eto zdesila promena pa su postali manjina
treba biti tolerantan
naravno da ne razumes jer ne zivis u Vojvodini nego si u Svajcarskoj a i nikada nisi zivela u Vojvodini koliko sam shvatila
Koliko , ja znam , u Svajcarskoj su sluzbeni jezici : Nemacki , Italijanski i Francuski i sad u kantonu gde je vecina italijanse francuzi mars [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
nece biti ako placaju porez i ne bune se
sto je sa nesrecnim manjinama u Vojvodini situacija a plus doticna Vojvodina pokriva 60 % budzeta drzave Srbije a vraca joj se khm , khm
Ne zelim vise da pisem u ovoj temi jer je mucna i vrlo ponizavajuca
vecenim ste mladje od mene i stvarno mi je strasno sto smatrate da manjine ne treba da imaju osnovna civilizacijska prava i plasim se da ne cujem nesto sto ce me totalno razocarati i sto ce me navesti da mislim da je ovo sajt za Srbe roditelje a ne sajt o roditeljstvu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:45:33)

Dunja , ja kazem HLEB a iz SUBOTICE sam !!!

Mishica 77 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:48:39)

Ako u Americi žive amerikanci, u Francuskoj francuzi(bilo koje nacionalnosti), kako se zovu ljudi koji žive u Srbiji? Bilo koje nacionalnosti. Šta kaže rusin ili slovak ili rumun(iz Srbije) kada ode u inostranstvo? Šta je? 

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:55:30)

e Mishice , to treba pogledati u Ustavu Republike Srbije
ja samo kazem da sve manjine imaju ista prava kao i Srbi pa kome god se to ne svidelo , briga me ali dok postoji i jedan grob na koji mogu da stanu i da kazu tu su moji predci a postoje i maticne knjige vencanih i umrlih , u Subotici najstarija je iz 1686 ( proverite slobodno ) imaju pravo

majathegreat -> RE: Problemi u Srbiji (20.4.2011 23:57:35)

IZVORNA PORUKA: lenaa

nebitno je od kad postoje, i ovde postoje svakakve manjine od ko zna kad pa sta, zar treba svakoj manjini udovoljiti ? ma daj, ne razumem zasto ljudi kad uce kao primer ne uzmu one sto su bolji od njih, pogledajte kako se zivi , ponasa i radi u tim nekim uspesnim drzavama gde sve savrseno funkcionise, ...

U Švajcarskoj u kantonima bližim francuskoj granici administrativni jezik je francuski (Canton Geneve), bližim italijanskoj granici administrativni jezik je italijanski (Cantone Ticino), u kantonu Bern ili Berne (i nem. i franc.). Svuda je obavezna upotreba administrativnog jezika na tablama i svim državnim obeležjima. Tako da je vrlo bitno od kada postoje te manjine, jer mora da prođe VREME da se oblikuje svest o narodu i jeziku. Nekad nije postojala Švajcarska, (njihov jezik još uvek ni ne postoji), nekad nije postojalo Kosovo (ni srpsko ni albansko). Tako da po svemu sudeći biće feredže, čak i za vas koji niste turci (koje tako rado spominješ) obavezne.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

majathegreat -> RE: Problemi u Srbiji (21.4.2011 0:04:44)

IZVORNA PORUKA: Mishica 77

Ako u Americi žive amerikanci, u Francuskoj francuzi(bilo koje nacionalnosti), kako se zovu ljudi koji žive u Srbiji? Bilo koje nacionalnosti. Šta kaže rusin ili slovak ili rumun(iz Srbije) kada ode u inostranstvo? Šta je? 

Niko ne kaže šta je, nego odakle je...

Anoniman -> RE: Problemi u Srbiji (21.4.2011 0:08:47)

Žene, nemojte se previše udubljivati u tu priču o nacionalnosti, jer svaka nacionalnost ima kako svoje dobre ljude, tako i škart. Kao što postoji loš Srbin, tako postoji i loš Hrvat, Bosanac, Mađar, Slovak ... Loši pojedinci za jedan dan mogu da u*eru sve ono što generacije naraštaja jednog naroda održavaju besprekornim . Zlo je zlo, a dobro je dobro, bez obzira u koju se zastavu umotavalo. A i mi smo, brate mili, skloni ptreterivanju, čim ti neko ko nije "tvoj" kaže nešto što ti se ne dopada , tebi se odmah u mislima oslikava krvoproliće. Jer, tako smo baždareni , sekiricom na svakoga i sve. I tako je od kako je Marko Kraljević provalio buzdovan ...

Mishica 77 -> RE: Problemi u Srbiji (21.4.2011 0:13:31)

IZVORNA PORUKA: Mishica 77

Ako u Americi žive amerikanci, u Francuskoj francuzi(bilo koje nacionalnosti), kako se zovu ljudi koji žive u Srbiji?

U Nemačkoj nemci, u Italiji italijani...

A šta bi ti rekla? Šta kaže stranac? Ja ne znam da postoji adekvatan izraz?

Olga75 -> RE: Problemi u Srbiji (21.4.2011 0:17:33)

Mislim da Ustav kaze da je Srbija drzava Srba i svih gradjana ( sto je diskriminatorski )
a Hrvati i Bosanci nas zvanicno zovu Srbijanci jer kazu : srbijanski predsednik a ne srpski perdsednik
a svet zabole ona stvar za sve nas udjuture

Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>