dunja RR -> RE: Strani jezik (8.9.2021 21:13:38)
|
Tizi, sada sam ponovo pročitala tvoju poruku, i iz druge shvatih da ste vi zapravo francuski učili od prvog. A kako 6 časova nedeljno, nekada ste imali i dvočas? A mi imamo engleski pd prvog, sada u prvoj nedelji ima 2 časa, a od sledeće ne znam koliko će imati engelskog, videću kada dobijemo raspored. On je imao engelski u vrtiću, poslednje 2 godine, ali nažalost zbog korone slaobo je to bilo u realnosti, ne zna on nešto puno reči. Za srpski i matematiku i svet oko nas mi kaže da su mu laki, a za engleski mi kaže da je težak - utisak za ovih par dana škole. Drugi jezik dobija od 5-og, i bira nemački ili ruski (ako ostane sistem koji je sada aktuelan). Tako da su recimo moje komšije sada upisale sina na nemački (on je sada četvrti), hoće da vide da li mu odgovara, pa ako odgovara da od sledeće godine izabere nemački, a ako ne odgovara, izabraće ruski. U moje vreme, prvi jezik smo dobijali u 3. razredu a drugi u 5-om, učili smo engleski i francuski, uopšte se ne sećam sa kojim smo prvo krenuli. Francuski mi nikako nije ležao i ne volim ga, i ne znam ga (baš sam se trudila za četvorku, a poklanjala mi je 5 par puta, jer je razredno veće tražilo da bih imala sve petice), razumem tek ponešto, dok je recimo moj mlađi brat u istoj školi i kod iste učiteljice francuski naučio kao maternji., bez ikakvih privatnih časova. IZVORNA PORUKA: Tiziana Suzi, znas kako, ja se slazem sa Anom da je to posebno u prvom razredu na nivou slikovnice i igre i da je verovatno bacanje para. A kod nas u skoli to uopste nije bilo jeftino. Nasa deca nisu isla ni na jedan jezik. Imaju u skoli od prvog razreda francuski 6x nedeljno i smatram da bi im dva jezika u tom periodu samo stvarala konfuziju. Sin je u petom dobio engleski i odčlicno se snalazi. On dosta gleda emisija, filmova itd cesto bez prevoda, slusa muziku na englskom itd i sasvim se fino snalazi, ima 5 bez problema, a nisu bas krenuli u 5. od My name is.. Letos je na moru npr isao on sam da kupi meso, samo me je pitao kako se kaze mleveno meso, sve ostalo se sam snasao.. Cerka isto vidim da razume, lepo sroci recenicu, a isto tako ga ne uci. Tako da pioako, sve u svoje vreme. Naucice engleski nema greske! IZVORNA PORUKA: dunja RR Dobili smo upit u školi da li želimo na engleski dodatno, plaća se naravno, i mislim da će biti u vreme boravka, časovi su u našoj školi. Isti upit smo dobili i za nemački. Da ide na 2 previše mi, kako ste vi, da li ste davali decu na dodatne časove? Ne znam da li da kreće na engleski, a nisam sigurna ni da li će ići u boravak. S sada ima engelski, u prvom. Od petog valjda biraju nemački ili ruski.
|
|
|
|