Proja (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Modessty -> Proja (17.3.2009 14:26:29)

Proja je kaže Wikipedia srpski kukuruzni hleb. Slažem se. Spašavla je naše siromašne pretke gladi. Onda se neko setio da u taj hleb doda sir i tako je nastala legenda![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Proja.jpg[/image]

Ja obožavam proju. Pravim je na sledeći način:

1 čaša (oko 0.2) projenog brašna (onog belog što prodaju seljaci na pijaci)
1 čaša kukuruznog brašna (žuto krupno, i NIJE isto što i projeno)
1 čaša običnog pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 1/2 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše zejtina (nije mnogo, nemojte da se plašite)
3 jaja
sir po želji

sve to strpate u činiju i smućkate. Najbolje je da sira dodate kasnije kada izjednačite ostale sastojke u jedinstvenu smešu (bude po malo tečno)
Tepsiju podmažite - ja je podmazujem margarinom, sipajte smesu i pospite odozgo susamom.
Peći na 200 stepeni

Uz jogurt ili kiselo mleko i čvarke je EXTRA [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




guppy RR -> RE: Proja (17.3.2009 14:31:54)

Mooddddd,
ajde stavi i u Ringeraja recepte (Sadržaji - recepti)

Moooooolim te [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

NJAM,... što dobro izgleda... a inače ne volim proju.




Modessty -> RE: Proja (17.3.2009 14:33:27)

U ovo testo možete dodati i seckane kisele krastavčiće, šunku.... To je isto što i Španska pita.
Pustite mašti na volju.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Modessty -> RE: Proja (17.3.2009 14:35:08)

IZVORNA PORUKA: guppy RR

Mooddddd,
ajde stavi i u Ringeraja recepte (Sadržaji - recepti)

Moooooolim te [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

NJAM,... što dobro izgleda... a inače ne volim proju.



Guppy oću ja al kako?!

A to za proju... samo si negde jela previše suvu ili previše masnu pa ti se nije zato dopala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jaaaaa ću da ti napravim!!! Ima prste da poližeš!




Modessty -> RE: Proja (17.3.2009 14:38:19)

gde da stavim u Predjela ili u Hleb?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




guppy RR -> RE: Proja (17.3.2009 14:42:20)

hmmmmm ... predjela [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Modessty -> RE: Proja (17.3.2009 14:42:49)

vazi! stavljam




Anoniman -> RE: Proja (17.3.2009 14:44:39)

Kako stvari stoje na poslu, uskoro ću da budem domaćica, pa nije zgoreg da počnem da mesim i kuvam. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Modessty -> RE: Proja (17.3.2009 14:50:46)

Tasha da otvorimo restoran?! Ja cu da kuvam a ti naplacuj racune[sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Proja (18.3.2009 14:15:10)

IZVORNA PORUKA: Modessty

 


1 čaša (oko 0.2) projenog brašna (onog belog što prodaju seljaci na pijaci)
1 čaša kukuruznog brašna (žuto krupno, i NIJE isto što i projeno)
1 čaša običnog pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 1/2 čaša kisele vode
1/2 čaše mleka
1/2 čaše zejtina (nije mnogo, nemojte da se plašite)
3 jaja
sir po želji



projeno i kukuruzno brašno... Ima to da se kupi u prodavnici, ili mi je strogo potrebna pijaca? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mrzim izraz "po želji"... kakav sir da stavim? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

I taj deo "sipajte u tepsiju"... u koliku tepsiju da bi bilo prikladne debljine? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




eugenija -> RE: Proja (18.3.2009 14:22:34)

Ja ne znam ni da ide sir, ni da se mešaju dva neka brašna.. Ali proja je vaše Srbijansko jelo, mislim da kod nas u Bosni najčešće se pravi najobičnija kukuruza (ili kuruza) od žutog kukuruznog brašna, mlake vode i jednog jajeta[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (jaje mi smešno zbog neke druge priče, nebitno)




Modessty -> RE: Proja (18.3.2009 14:26:35)

Izmeriću tepsiju u koju ja pravim pa ću ti napisati![sm=smiley36.gif]

A dovoljna je jedna grudva sira. Sve se to pravi onako "od oka". Ja volim sitan stari sir da stavim u proju. A kad nema onda može da posluži i feta. Nije dobro da se pretera sa sirom jer od njega testo može da se udletavi i da se ne ispeče lepo (ako se sir sasvim otopi).

Projeno brašno možda ima u zdravoj hrani. Ja to kupujem na pijaci. Nije obavezno. Umesto njega možeš da staviš pola čaše kukuruznog i pola pšeničnog. Kukuruzno brašno imaš u svim prodavnicama i marketima. Ono proji daje poseban šmek jer je krupno i ima lep ukus.





Modessty -> RE: Proja (18.3.2009 14:27:34)


IZVORNA PORUKA: eugenija

Ja ne znam ni da ide sir, ni da se mešaju dva neka brašna.. Ali proja je vaše Srbijansko jelo, mislim da kod nas u Bosni najčešće se pravi najobičnija kukuruza (ili kuruza) od žutog kukuruznog brašna, mlake vode i jednog jajeta[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (jaje mi smešno zbog neke druge priče, nebitno)


pa dosadno je bez sira [sm=smiley36.gif] ja sve to jedem sa majonezom i kečapom i naravno uz to obavezno jogurt [sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Proja (18.3.2009 14:28:43)

Ozbiljno Mod... duva košava napolju, daj da pravim sa klincem proju danas, ali ja ti ne znam birati sir i sl... pa hajde ti meni reci precizno šta da tražim u radnji i koliko, kojim redosledom da mućkam, čime da mešam (rukom ili mixerom), koliko dugo, i kojih dimenzija je tepsija otprilike da bude te debljine kao tvoja (u cm). [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Kako sam vična kuvarica. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




eugenija -> RE: Proja (18.3.2009 14:30:48)

IZVORNA PORUKA: Modessty


IZVORNA PORUKA: eugenija

Ja ne znam ni da ide sir, ni da se mešaju dva neka brašna.. Ali proja je vaše Srbijansko jelo, mislim da kod nas u Bosni najčešće se pravi najobičnija kukuruza (ili kuruza) od žutog kukuruznog brašna, mlake vode i jednog jajeta[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (jaje mi smešno zbog neke druge priče, nebitno)


pa dosadno je bez sira [sm=smiley36.gif] ja sve to jedem sa majonezom i kečapom i naravno uz to obavezno jogurt [sm=smiley36.gif]


I ne povratiš? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lilly* -> RE: Proja (18.3.2009 14:30:53)

E Modessty, da znas da ta bosanska "kuruza" uopste nije "dosadna" bez sira, ona se pravi od posebne vrste kukuruza, i dan ranije se zamesi i bude slatka, ja sam se odusevila kada sam je probala..




NadaR -> RE: Proja (18.3.2009 14:31:24)

Najbolje da to Mod napavi i donese...
Najlakse je[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Lu -> RE: Proja (18.3.2009 14:34:24)

Jel ima proja neki drugi naziv[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




eugenija -> RE: Proja (18.3.2009 14:35:25)

IZVORNA PORUKA: lilly.79

E Modessty, da znas da ta bosanska "kuruza" uopste nije "dosadna" bez sira, ona se pravi od posebne vrste kukuruza, i dan ranije se zamesi i bude slatka, ja sam se odusevila kada sam je probala..


Slatka, slatka, mljacccc[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] U kom delu Bosne si je njapala lilly?




eugenija -> RE: Proja (18.3.2009 14:37:10)

IZVORNA PORUKA: lu

Jel ima proja neki drugi naziv[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Proja, projica, kuruza, kukuruza, kukuruzni hleb, kukuruzna pogačica.. Ako neko zna još neke nazive... ja ne znam.. Mislim da je to to otprilike...




Anoniman -> RE: Proja (18.3.2009 14:37:19)

Mooooddddddd!!!!!!

Slušaj: da se razumemo! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Imam usput kući zdravu hranu, imam 3 prodavnice... ajde ti meni napišeš recept za proju od sastojaka koje mogu da nabavim na putu kući. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A što se tepisje tiče, nisam mislila baš precizno, nego imam kući jednu duboku koja je manja, i jednu koja leže baš u širinu i dužinu u rernu (standardnu rernu)... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Modessty -> RE: Proja (18.3.2009 14:38:04)

Sir možeš da staviš koji god voliš, sem mladog sira. Traži ili stari sir ili fetu. Ja kad ne mogu da se odlučim pitam lepo koji je najbolji za pitu [sm=smiley1.gif] A koliko? eh! da razmislim![sm=zmeden.gif] Recimo 200-300gr

Ne muti se mikserom. Samo kašikom i sve se lepo smućka. Onda dodaš sir (onako izdrobljen prstima).

Tepsiju podmaži margarinom (onim za kuvanje). Ne monogo. Čisto da ne bude suva tepsija i da ti ne zagori odozdo.

A veličina tepsije je oko recimooo 30-35cm u prečniku.
Nisam kod kuće pa ne mogu da izmerim[sm=smiley1.gif]

Testo ne treba da stoji. Odmah u pleh i odmah u rernu. Nema čekanja.
Kad porumeni i kad se uhvati odozgo korica i kad počne da se odvaja od tepsije onda je gotovo. [sm=smiley1.gif]





Modessty -> RE: Proja (18.3.2009 14:39:29)


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Mooooddddddd!!!!!!

Slušaj: da se razumemo! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Imam usput kući zdravu hranu, imam 3 prodavnice... ajde ti meni napišeš recept za proju od sastojaka koje mogu da nabavim na putu kući. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A što se tepisje tiče, nisam mislila baš precizno, nego imam kući jednu duboku koja je manja, i jednu koja leže baš u širinu i dužinu u rernu (standardnu rernu)... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ta što zauzima celu rernu je prevelika. Nemoj u nju. Biće pretanko.




Lu -> RE: Proja (18.3.2009 14:39:48)

IZVORNA PORUKA: eugenija

IZVORNA PORUKA: lu

Jel ima proja neki drugi naziv[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Proja, projica, kuruza, kukuruza, kukuruzni hleb, kukuruzna pogačica.. Ako neko zna još neke nazive... ja ne znam.. Mislim da je to to otprilike...


Ne,ne nisam mislila na recept nego ne znam što je "proja" kao žitarica[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]
Pošto vidim da se spominje i projino brašno,kukuruzno i pšenično.




Modessty -> RE: Proja (18.3.2009 14:40:44)


IZVORNA PORUKA: eugenija

IZVORNA PORUKA: lu

Jel ima proja neki drugi naziv[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Proja, projica, kuruza, kukuruza, kukuruzni hleb, kukuruzna pogačica.. Ako neko zna još neke nazive... ja ne znam.. Mislim da je to to otprilike...



Proja i kukuruzni hleb nije isto. Tako sam bar čula od bake.
Hleb je kaže hleb i u njega se ništa ne stavlja. A u proju se stavlja sir, a neko stavlja i čvarke. Al to meni s čvarcima nekako mnogo masno




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>