Snezana.m -> RE: Trudnoća i trombofilija (14.10.2016 9:08:07)
|
Dobro jutro drage trudnice i čekalice! Evo, i ja se priključujem ovoj temi. Trenutno sam 24. nedelja trudnoće. Sledi moja priča, pa možda će nekome značiti. 2010.g. rodila sam predivnu čupavicu Doroteu. Trudnoća je prošla relativno uredno (morala sam da mirujem) i porođaj savršan. 2012.g. ja trudna. Presrećna, jer smo i planirali. Međutim, missed u 8. nedelji. Plod prestao da se razvija u 6. nedelji. Nikakve naznake, osim nekih blagih bolova i braonkastih par tačkica. Kiretaža. OK. Dešava se. Imam zdravo dete. 2014.g. ponovo zatrudnim. Znači, problema sa začećem nema. Opet isti scenario. U 9. nedelji na uz, srce ne kuca. Zastoj razvoja ploda u 7. nedelji. Opet iznova sve. Dr iz doma zdravlja, inače dobar prijatelj sa mm kaže zašto ne proverite trombofilije?! Prvi put čula za to. I onda sam se zainatila i proverila sve. U međuvremenu, po preporuci sam našla dobru dr, endokrinologa, koja mi je regulisala štitnu i blagu IR. Kod štitne je TSH bio uvek oko 3 i ona je išla na to da ga spustimo ispod 2 i približimo se 1. Što se tiče trombofilija, odradila sam stečene i urođene. Privatno. Ispalo je da sam MTHFR heterozigot i PAI 1 4g/5g heterozigot. Dr su mišljenja da mi terapija ne treba, ali je dr iz odeljenja za poremećaje hemostaze ipak uključila Fraxiparin i to preventivno. NJeno mišljenje je da imam 36g, menjaju se vezivna tkiva, same vene i da Fraxiparin može samo da pomogne, a da odmogne nikako.
|
|
|
|