|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Carski rez
9.12.2011 22:51:00   
madre
steznik se bas preporucuje posle cr, iz tih razloga koje si navela... ja ga nisam nosila, mama mi je kupila, ja sam ga stavila i odmah skinula. nisam mogla da ga podnesem! ali stomak mi se skroz vratio, problema sa ranom nisam imala... mozda sam bolje prosla od nekih zena koje su steznik nosile.

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 951
9.12.2011 23:08:38   
Sanchy
Znam da su misljenja podeljena ali eto vas dve ste za steznik,doktori nemaju protiv toga nista...moja drugarica je patronazna sestra i ona ga nosi,skoro se porodila na carski tako da mislim da cu ga kupiti kasnije naravno,onaj na cicak,nekako mi uliva vise poverenja jer mozes da korigujes koliko ces da zategnes...

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 952
9.12.2011 23:11:01   
Sanchy
IZVORNA PORUKA: madre

steznik se bas preporucuje posle cr, iz tih razloga koje si navela... ja ga nisam nosila, mama mi je kupila, ja sam ga stavila i odmah skinula. nisam mogla da ga podnesem! ali stomak mi se skroz vratio, problema sa ranom nisam imala... mozda sam bolje prosla od nekih zena koje su steznik nosile.
I to je tacno neko ga nosi pa mu ostane stomak a neko ga nenosi pa mu se povuce...mislim da to dosta ima veze sa jacinom trbusnih misica?Sta mislite?Nekako mi je to logicno a i tesim sebe posto sam dugo isla u teretanu i prilicno su jaki da necu imati nekih problema?user posted image

(odgovor članu madre)
Direktna veza do poruke: 953
9.12.2011 23:18:25   
Nensi*
Ti ga nosi,da skodi ne moze,moze samo da ti bude lakse zbog rane jer manje boli kad se stegne. I naravno nemoj da ga nosis dok ti ne skinu konce,posle mozes odmah.

Nena+Danilo=Vuk :)

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 954
9.12.2011 23:22:08   
Sanchy
IZVORNA PORUKA: Nensi*

Ti ga nosi,da skodi ne moze,moze samo da ti bude lakse zbog rane jer manje boli kad se stegne. I naravno nemoj da ga nosis dok ti ne skinu konce,posle mozes odmah.
Pa da tako sam i mislila..user posted image

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 955
10.12.2011 3:52:38   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Sanchy

A da li je neka od vas nosila steznik za porodilje ?Procitala sam da se nosi oko tri meseca od dana kada izadjes iz bolnice,da rana manje boli zato sto je pritisnuta i da se brze ti stomacni misici vracaju odnosno da je manja verovatnoca da ti ostane stomacic trajno...e sad koliko je to tacno?Ne znam da li postoji ova tema posebno ali svakako se i odnosi na vreme posle carskoguser posted image

Ja ga nisam uopste nosila i mozda me zato i bolela vise moja rana. Stezala kad god se naglo pokrecem a pogotovu ako ustajem iz kreveta (spavala sam na ledjima).

Meni je stomak sad isti kao pre porodjaja a nakon porodjaja sam imala totalnu rupu izmedju misica u sredini...I sve je bilo mekse i visilo...

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 956
10.12.2011 10:46:46   
boba 11
Mene je uzasno boleo stomak posle CR i prvi i drugi put.Prvi put sam imala neku ludacku anesteziju pa sam imala problema sa kasljem i bolelo me grlo odvratno a nisu nam dali nikakve lekove zbog sisanja.Drugi put nisam imala takvih problema ali sam jedva ustala .Inace nisam plasljiva ali posle ovoga mrzim svaki boluser posted image

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 957
5.1.2012 23:08:34   
Hristinica
A koliko posle carskog reza se ne sme piti voda ni hrana? koliko te drze u sok sobi?

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 958
5.1.2012 23:14:01   
pepeljuga
Jedan dan u sok sobi, dok si na infuziji ne dobijas hranu i vodu tj. ne treba ti. Posle ide caj, keks...Ja sam drugi dan pojela cokoladicu na sopstvenu odgovornost user posted image

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

(odgovor članu Hristinica)
Direktna veza do poruke: 959
5.1.2012 23:15:46   
minavb
Ja sam dobila vodu sutradan. Inače su mi izbušili ruke braunilama, i svaka mi se začepila.user posted image

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu pepeljuga)
Direktna veza do poruke: 960
5.1.2012 23:35:10   
pepeljuga
A meni tri dana infuzije u jednu jedinu venu user posted image Za zadnju bocu sam molila sestru da mi prebaci u drugu jer mi je utrnula ruka do ramena, ona se izdrala na mene ali bukvalno vise nisam mogla da izdrzim, uzas. Sad me podseti ali bas sam se trudila da zaboravim na te igle, inace necu imati vise dece user posted image

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 961
6.1.2012 6:23:51   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Hristinica

A koliko posle carskog reza se ne sme piti voda ni hrana? koliko te drze u sok sobi?

Meni nisu branili ni da pijem vodu ni da uzimam hranu ali mi nije bilo ni do vode ni do hrane. Valjda kroz infuziju udje sve sto treba...

Direktna veza do poruke: 962
6.1.2012 23:32:55   
*boka*

IZVORNA PORUKA: vukosava

Meni nisu branili ni da pijem vodu ni da uzimam hranu ali mi nije bilo ni do vode ni do hrane. Valjda kroz infuziju udje sve sto treba...

Koliko ja znam, posle svake operacije, a carski rez je takodje operacija, ne sme se uzimati ni hrana ni voda najmanje 24h, dok se ne uspostavi normalan rad creva. Mozda tebi nisu posebno napomenuli da ne smes uzimati hranu i vodu, nisu ni meni direktno zabranili, ali se to podrazumevalo. Sve u svemu, dokle god je isla infuzija, ja nisam ni osecala glad, jedino su mi usta bila jako suva, pa mi je sestra na svaka dva - tri sata donosila natopljene gazice da njima kvasim usta i grlo. Tek sutradan je doktor stetoskopom poslusao creva i tek tad je rekao da mogu dobiti caj da pijuckam po malo i 2-3 keksa (mada sam i ja kao pepeljuga na kvarno pojela skoro celu kutiju plazme user posted image ) Drugi dan nakon carskog reza sam dobila krompir pire, a tek treci dan sam smela da jedem normalnu hranu (mada u bolnici hrana nikako nije normalna).

Elena - svaki moj osmeh!!!
25.07.2011.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 963
7.1.2012 0:12:05   
minavb
Tako je boko, to je standardna procedura.

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu *boka*)
Direktna veza do poruke: 964
7.1.2012 0:38:12   
Nensi*

Za vodu i hranu su ti vec rekle,a ja nisam ni bila u sok sobi jer sam se porodila u spinalnoj anesteziji pa su me odmah prebacili u obicnu sobu.

Nena+Danilo=Vuk :)

Direktna veza do poruke: 965
7.1.2012 1:39:33   
vukosava

IZVORNA PORUKA: *boka*

IZVORNA PORUKA: vukosava

Koliko ja znam, posle svake operacije, a carski rez je takodje operacija, ne sme se uzimati ni hrana ni voda najmanje 24h, dok se ne uspostavi normalan rad creva. Mozda tebi nisu posebno napomenuli da ne smes uzimati hranu i vodu, nisu ni meni direktno zabranili, ali se to podrazumevalo. Sve u svemu, dokle god je isla infuzija, ja nisam ni osecala glad, jedino su mi usta bila jako suva, pa mi je sestra na svaka dva - tri sata donosila natopljene gazice da njima kvasim usta i grlo. Tek sutradan je doktor stetoskopom poslusao creva i tek tad je rekao da mogu dobiti caj da pijuckam po malo i 2-3 keksa (mada sam i ja kao pepeljuga na kvarno pojela skoro celu kutiju plazme user posted image ) Drugi dan nakon carskog reza sam dobila krompir pire, a tek treci dan sam smela da jedem normalnu hranu (mada u bolnici hrana nikako nije normalna).

Ne u mojoj bolnici. Dali su mi kupone za "celebration meal" ali mi nije bilo do klope.

(odgovor članu *boka*)
Direktna veza do poruke: 966
7.1.2012 1:42:36   
vukosava
IZVORNA PORUKA: Nensi*

Za vodu i hranu su ti vec rekle,a ja nisam ni bila u sok sobi jer sam se porodila u spinalnoj anesteziji pa su me odmah prebacili u obicnu sobu.

I ja sam operisana pod spinalnom. A cini mi se da sam jela prvi put tek dva dana kasnije mada sam mogla da narucujem klopu i pice telefonom sa svog kreveta ali mi nije bilo do toga...

A sto se vode tice, meni su dali litar vode sa cevcicom da pijem kad mi se pije. Naravno da sam pila vodu kad mi daju one silne lekove, nesto su mi davali na svaka 2 h neka cuda. Ja sam imala temperaturu na kraju pre operacije pa su mi donosili neka cuda.

Pila sam vodu sto posto prvi dan. Rekli su mi da mi voda treba da mi prorade creva i da imam za proizvodnju mleka. A imala sam onaj kateter, u wc nisam isla vec su mi ga sestre menjale.

< Poruku je uredio vukosava -- 7.1.2012 1:44:53 >

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 967
7.1.2012 8:53:27   
minavb
Vuko, sve vreme pričamo o totalnoj anesteziji. Imamo temu o carskom u spinalnoj.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 968
7.1.2012 11:58:44   
*boka*
Vuko ti si se pretpostavljam porodila negde u inostranstvu, a tamo se sa pacijentima postupa dtugacije. Hristinica ce se, koliko sam shvatila poroditi u Srbiji i pitala je kakva je procedura u nasim bolnicama, a ovde nikome nakon bilo kalve operacije ne daju hranu ni vodu 24h, dok creva ne prorade.
I ja sam se porodila u spinalnoj anesteziji, ali bez obzira na vrstu anestezije, tretman je isti. S tim sto sam ja, za razliku od Nensi bila neko vreme na intenzivnoj nezi, dok se nije oslobodilo mesto na odelenju, a inace smo se porodile u istom porodilistu.

Elena - svaki moj osmeh!!!
25.07.2011.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 969
7.1.2012 16:46:11   
vukosava

IZVORNA PORUKA: minavb

Vuko, sve vreme pričamo o totalnoj anesteziji. Imamo temu o carskom u spinalnoj.

Vidim ja sta pricate ali tema je "Carski rez" ne pominje se anestezija u naslovu user posted image

IZVORNA PORUKA: *boka*

Vuko ti si se pretpostavljam porodila negde u inostranstvu, a tamo se sa pacijentima postupa dtugacije. Hristinica ce se, koliko sam shvatila poroditi u Srbiji i pitala je kakva je procedura u nasim bolnicama, a ovde nikome nakon bilo kalve operacije ne daju hranu ni vodu 24h, dok creva ne prorade.
I ja sam se porodila u spinalnoj anesteziji, ali bez obzira na vrstu anestezije, tretman je isti. S tim sto sam ja, za razliku od Nensi bila neko vreme na intenzivnoj nezi, dok se nije oslobodilo mesto na odelenju, a inace smo se porodile u istom porodilistu.

Boko, vidim ja sta ona pita i sta joj odgovarate. Ja samo pisem kako je meni bilo jer i vi pisete kako je vama bilo. I da ne mora da sve bude crno belo kako kaze procedura. Ja sam za to da pravila ne moraju uvek da budu sto posto ispravna uvek, da moze uvek malo da se posumnja u nesto... Jel ta voda odlazi u bubrege ili u creva? Nisam medicinski radnik ali ne kontam zasto ne voda bas. Operisali su me u Novom Sadu na abdominalnoj hirurgiji (slepo crevo) u sred junskog toplotnog udara i secam se da sam zeljna ostala samo vode. Ja sam ponela bila sa sobom ono za ispiranje usta pa sam to muckala i vodu sam muckala u ustima i pljunem da malo ovlazim usta. Nisam nikad bila u principu doktor je bog i sve ce da mi zabrani sto mi se radi. Uvek mozes da skontas sta drugo moze da se uradi da ti je lakse.

Dakle pisite sta je pravilo i procedura ali da znate da ima i drugacijih pravila i procedura i da ne znaci da su te sto posto ispravne i tacne samo zato sto ih cujete od nekih autoriteta.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 970
7.1.2012 16:52:46   
Olga75
samo da kazem voda tj tecnost se resorbuje iz creva kao i hrana
sorry za ot user posted image

< Poruku je uredio Olga RR -- 7.1.2012 16:53:14 >

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 971
7.1.2012 17:21:00   
vukosava
Olga, ti si lekar pa verovatno kontas sta npr 10 ml moze uraditi jadnim crevima posle operacije CR. Kontam posle operacije slepog creva, pa creva su i secena ali posle rezanja trbusne duplje u oblasti materice, i slojeva oko nje... Mozda vise ima veze sa infuzijama i nekim cudima sto nam sipaju u vene a manje sa tim da li ta creva mogu da se raspadnu od malo vode.

Ja sam kazem pila vodu nakon operacije pod spinalnom i ostala citava. Creva su izbacila sadrzaj tek u petak a operacija je bila u nedelju.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 972
7.1.2012 17:29:46   
vukosava
Evo malo gledam opet po dr google-u. Ako se sumnja da ce se ici na CR ne preporucuje se nalivanje vodom jer moze da se desi da se povrati po operacionom stolu pa bude lose ili da se sadrzaj iz zeludca moze da slucajno udahne nekako i dospe u pluca i zapati upala creva. A do povracanja na operacionom stolu dok su creva puna moze da dodje jer nam pomeraju te iznutrice dok vade bebu.

Aj kontam sto ne pre.

A za posle ovde izgleda ne daju da se pije voda ako je neko izgubio mnogo krvi i imao transfuzije...Ovde je to sve stvar odluke doktora. Neki smatraju da je uzimanje tecnosti neophodno za sto brzi i bolji oporavak a neki smatraju da se voda ne pije. Moja je smatrala da je dobro da se voda pije tako da su mi je donosili. Verovatno zavisi od procene u kakvom je zena stanju. A cesto se nesto usvoji automatski pa nek svi tako rade kad nekan ne treba da se radi... Kao npr. u Srbiji "svedske pelene" i slicno. Ne mora se, ali nije dokazano da skodi, pa ajmo da svi to radimo jer su nam tako rekli da treba...

A ovde nakon totalne 4 h se izgleda ne pije voda a posle da (a kad se probudite nakon totalne to je moje pitanje). Ja sam nakon slepog creva spavala ko klada do podne sledeceg dana a operacija je bila u osam uvece.

Dakle da sumiram: ne zabranjuju pijenje vode jer creva ne rade nego zato sto voda moze da se aspirira u pluca, moze da se povraca i sl.

< Poruku je uredio vukosava -- 7.1.2012 17:35:25 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 973
7.1.2012 19:17:34   
minavb
Joj Vuko ti kad zapneš za nešto...
Kod operacije slepog creva, tj apendektomije, ne seku se creva. Standardne procedure za preoperativnu pripremu i postoperativni tok, podrazumevaju ne davanje vode i hrane u određenom periodu pre i nakon operativnog zahvata. To sam još učila u srednjoj medicinskoj. Dakle takva je procedura, kao sto je procedura i priprema operativnog polja, hirurško pranje ruku...

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 974
7.1.2012 19:38:51   
vukosava
Procedura u Srbiji koja se uci u medicinskim skolama u Srbiji. Ne znaci da je to jedina istina na svetu.

Ja sam osoba koju je obrazovanje (pogotovu poslediplomske studije) naucilo da uvek sumnja u sve napisano i sve propisano jer je to u stvari sustina nauke. Da sumnjas.

Ne sporim ja da to pise u srpskim udzbenicima niti u srpskim protokolima.

Procedura u Srbiji je isto da se zena koja je presla termin vrati kuci jer je praznik i zakazuju se CR za ulazenje u novine i uzimanje nekih glupavih poklona jel su rodjene 1.1. (Betanija pre koji dan) pa znamo sta se desilo.

To sto je nesto tu procedura ne znaci uopste da je uvek tako. Zasto tu zenu nisu poslali na CR nego je vratili kuci? Koja je to "procedura" prekrsena? Primeri su bezbrojni, od zaboravljenih gaza u stomacima i sepsi ("procedura" je da se broje gaze, ovde imaju specijalne plastike u koje vracaju gaze i instrumente i ne zatvaraju te pre toga, to mi je najduzi deo operacije, brojanje materijala, ali posto sam znala za jednu horor pricu iz divnih srpskih proceduralnih bolnica nije mi tesko palo to, naprotiv, samo sam mislila, brojte vi, ima vremena).

< Poruku je uredio vukosava -- 7.1.2012 19:43:50 >

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 975
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Pismo mom detetu kojeg više nema
Danas, dok mislim na tebe, držim tvoju sestru u naručju. Ona je lepa, ona je savršena, ja sam srećna i ... istovremeno n...

Anketa

da li vam se svidja ime Srna?
pisuljica

da (44%)

ne (56%)

Ukupan broj glasova: 134

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here