|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Indikacije za CR
27.1.2010 13:24:16   
Daca88
Moguce da sam ja pisala.Pa ja imam bronhijalno/alergijsku/hronicnu astmu.Hronicna jer je vucem od svoje 4 godine,bronhijalna jer kad dobijem napad nesto mi se izdesava sa bronhijama na plucima,pa mi tada pluca rade samo 50%,tj samo 25%jedno plucno krilo,i isto toliko drugo,a alergijsku jer imam alergiju na 15 stvari sa spiska na alergo testu,a vec od 2 stvari sa spiska se smarta alergija.Koristila sam mali milion pumpica,neke stalno kao preventivu,neke stalno kao polugodisnju ili godisnju terapiju,a neke samo ponekad,po potrebi.A meni su i ginekolog i pulmolog rekli da moram bataliti sve pumpice.Ako bas,bas moram da ih koristim,to bi trebala opet da pocnem tek pre porodjaja da bi sprecila da dobijem napad,a kao ne preporucuje se inaceuser posted image

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 126
27.1.2010 13:31:18   
Anoniman
Meni to nije rekao ni jedan pulmolog (a i mama mi je pulmolog), i ni jedan ginekolog.

Što se tiče liječenja, svakako je najbolje ako trudnica s astmom ne treba lijekove. U pravilu se liječenje astme u trudnoći ne razlikuje značajno od uobičajenih pravila liječenja astme. Greška je ne liječiti trudnicu s astmom, jer neliječena astma može ugroziti majku i plod. Ako su lijekovi potrebni, prednost valja dati lijekovima za udisanje, bronhodilatatorima (salbutamol), te moguće inhalacijskim kortikosteroidima. Nužan je oprez s peroralnim kortikosteroidima i teofilinskim preparatima. Preporučuje se da liječenje trudnice s astmom vodi iskusan specijalist.

I evo ti direktna veza na jedan moj post: KLIK

(odgovor članu Daca88)
  Direktna veza do poruke: 127
27.1.2010 13:58:19   
mejvis
Da li bi indikacija za CR mogla da bude operacija ovarijalne i paraovarijalne ciste koje sam imala na jajniku,mislim zbog istanjenosti koze tamo gde su bili mali rezovi*laparoskopija je radjena*,oziljci se skoro uposte ne vide,ali je ostala tri izbeljena traga koja vise lice na striju nego na bivsi oziljak,i da li bi indikacija mogla biti astma.Ja bi htela prirodan porodjaj,ali se bojim da ce me ipak poslati na CR da nebi ostala bez daha na porodjaju zbog astme,a ako moju novonastalu cistu zutog tela budem vukla do porodjaja,mozda ce me i zbog toga uputiti na CR
IZVORNA PORUKA: Daca88

Daco, laporoskopija sigurno nije indikacija za CR, znam jer sam je ja imala (isto cista i isto 3 mala reza) i doktor koji mi vodi trudnoću mi je radio i laporo. On spominje prirodan porodjaj oko koga se dogovaramo a rekao bi da treba carski zbog laporo!
Za astmu i cistu ne znam, astma mi je logično da je indikacija za CR.

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 128
27.1.2010 14:06:54   
Anoniman
Apsolutne indikacije podrazumevaju stanja kod kojih se porođaj ni na koji način, čak ni žrtvovanjem deteta ne može sprovesti normalnim putem, već se jedino može dovršiti abdominalnom operacijom. Tu spadaju apsolutno sužena karlica, čeona presentacija ploda i urođene ili stečene anomalije na mekanom delu porođajnog kanala koje se tokom porođaja ne mogu otkloniti a koje onemogućavaju vaginalni porođaj. U apsolutne indikacije danas se ubraja  placenta previa centralis kod iznesene trudnoće i infekcije donjeg genitalnog trakta koje se mogu preneti na plod.
  U relativne indikacije spadaju razlozi za carski rez koji se u izvesnim okolnostima mogu eliminisati, pa ne zahtevaju, u svakom slučaju, dovršenje porođaja abdominalnim putem.
Najvažnije relativne indikacije su izvesni oblici placente previe koji mogu biti praćeni manje ili više obilnim krvarenjem porodilje, izražena disproporcija između glavice ploda i karlice majke, teški oblici kasnih graviditetnih toksikoza, preteća ruptura materice, kad se porođaj ne može uspešno završiti vaginalnim putem, nepravilni položaj ploda. 

U proširene indikacije za carski rez spadaju: preteće intrauterina asfiksija ploda, stare prvorotke sa karličnim stavom ploda, dugo lečen sterilitet kod starih prvorotki i žena koje nemaju dece, uz postojanje izvesnog stepena disproporcije, karlični stav ploda sa krupnim plodom, čeoni, lični ili temeni stav ploda kod relativno sužene karlice majke.
Abdominali carski rez danas se uglavnom vrši niskim poprečnim rezom na materici, ređe niskim uzdužnim ili klasičnim korporalnim rezom.

Izvor: vasginekolog.rs

Apsolutne: Apsolutno sužena karlica, anomalije i genitalna oboljenja koja čine prepreku rađanju, poprečni položaj ploda, centralna placenta previa, preteča ruptura uterusa, teški slučajevi prevremenog odlubljivanja normalno usađene placente, teška preeklampsija-eklampsija, prethodni CR učinjen klasičnim medijalnim rezom, vulvovaginalni herpes.

Relativne: Feto-pelvična disproporcija, placenta previa lateralis, osteomalatična karlica, preeklampsija, intrauterini zastoj ploda, akutni fetalni distres, diabetes mellitus, blizanačka trudnoća sa nepovoljnim položajima ploda, primarna inercija uterusa, distonija, konizacija.

Proširene: Prevremeno odlubljivanje posteljice (manja povrsina), karlična prezentacija, defleksione prezentacije ploda i anomalije rotacije, ispadanje pupčanika, vasa praevia i velamentozna insercija pupčanika (na ovojima), ožiljak na materici, ankiloza karličnih zglobova, malformacije ploda, genito-urinarne fistule, rekto-vaginalne fistule, varikoziteti genitalija, izraženi šiljati kondilomi, psihoze, izvesne srčane bolesti, ablacija retine, tbc larinksa, hipertireoza, starost prvorotke preko 35 godina, infertilitet u anamnezi, raniji intrapartalni gubici itd. Može se reći kratko da je indikacija za CR: Distres (patnja) ploda, distres majke, prethodni CR i karlična prezentacija.

Izvor: stetoskop.info

Ovde jedino vidim "ožiljak na materici", ne znam dal je to vezano za tu laparoskopiju Daco.
No, pošto spominju bolesti srca, sigurno bi spomenuli i bolesti pluća, da je to indikacija. Takođe, verovatno zavisi i od toga u kakvom stanju je tvoja astma, a to treba da odredi tvoj pulmolog.

(odgovor članu mejvis)
  Direktna veza do poruke: 129
27.1.2010 19:36:18   
bojana87
da li je indikacije za cr možda problem sa kukovima (imam iscesenje od rodjenja,a ortoped mi je pre 2 godine rekao da kukovi nisu u bajnom stanju i da cu teze podneti porodjaj),pored toga imam i astegmatizam,ali mi cilindar nije veliki

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 130
27.1.2010 21:52:53   
Wioleta
ja prvo dete rodila sa carski zato sto su em operisali za srce.i sad 12.februara idem i ponovo ce biti CR.

(odgovor članu cici78)
Direktna veza do poruke: 131
17.2.2010 13:31:33   
Ivina mama
Ako je prvi porođaj bio žavršen carskim rezom da li je obavezno da i drugi put bude CR ili postoji mogućnost da se žena prirodno porodi? Meni je pukao vodenjak, iscureo skroz a nisam se otvarala i nisam imala kontrakcije i iz tog razloga su mi radili CR

(odgovor članu Wioleta)
Direktna veza do poruke: 132
27.3.2010 12:07:43   
bojana87
da li neko zna o se tice astegmatizma,da li treba da se odradi provera ocnog pritiska i ocnog dna?
Citala sam da je astegmatizam indikacija,ali meni nije veliki cilindar. bila sam juce na pregledu,oba oka su +1,25,a uglovi user posted image levo oko 7 stepeni,desno oko 140 stepeni

(odgovor članu Ivina mama)
Direktna veza do poruke: 133
27.3.2010 12:12:04   
Mishica 77
I ja imam astigmatizam na desnom oku, +5/-5, ne znam ugao... 100 i nešto...
Niko me ništa nije pitao... Ne mislim da ti je to bitno... Možeš da se iskontrolišeš čisto radi sebe.

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 134
27.3.2010 12:22:32   
LillyT
Uradi svakako provere. Meni ocno dno uvek gledaju, a ocni pritisak sam prvi put merila u trudnoci. Posle ce ti doktori vec reci sta misle

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 135
27.3.2010 13:35:54   
Anna79
Meni je indikacija za CR jako skracen grlic materice, jer mi je radjena konizacija pre tri godine. Kako mi je dr objasnila, prirodan porodjaj dolazi u obzir samo u slucaju da krene kad udjem u deveti mesec, pa sve krene kako treba, ako se otvorim dovoljno, indukcija ne dolazi u obzir. Konkretno u mom slucaju, svi pojacani naponi bi mogli da dovedu do potpunog pucanja grlica.
Kad mi je rekla za CR moram da priznam da mi je laknulo, jer ne mogu da zamislim kako bih se porodila prirodnim putem...

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 136
27.3.2010 16:47:49   
mejvis
I ja  želim carski,tražim indikaciju ali slaba vajda! user posted image  Jedino ako bi beba bila previše krupna jer je sa punih 35 nedelja već imala 3 kg. Ali veličina bebe nije uvek indikacija za carski, rode žene prirodno bebe preko 4kg bez problema! user posted image
Epi je jako nesiguran kod nas a prirodnog porodjaja se jako plašim!

(odgovor članu Anna79)
Direktna veza do poruke: 137
15.4.2010 12:19:05   
CVRKUTIC
veruj mi da nema razloga da se plasis prirodnog porodjaja, ja sam bila uplasena i samo sam pristajala na cr zbog mog straha sam dobila visok pritisak ali bas visok i porodili su me prirodnim putem bez epidurala i mogu ti reci da nije nista toliko strasno sam cin porodjaja ne boli jer od sirenja karlice sve utrni samo osecas napone, bolovi mogu da se izdrze i ne traju danima znam kako ti je samo budi jaka i nemoj se plasiti jer sam cin radjanja je prelep osecajuser posted image

(odgovor članu mejvis)
Direktna veza do poruke: 138
15.4.2010 13:11:05   
mejvis
Hvala ti na podršci! I meni je sada lakše, kako se bliži termin!!!
Ja sam se ipak odlučila za epidural, da ne rizikujem! user posted image

(odgovor članu CVRKUTIC)
Direktna veza do poruke: 139
15.4.2010 13:11:41   
Daca88
Da li je indikacija za CR nepravilan polozaj bebe za prirodan porodjaj.
Ja sam u ponedeljak bila kod ginekologa i bas sam o tom e pisala u temi trudnice kada idete na pregled.
Dr je rekao da je bebina glavica gore a noge dole umesto obrnuto,i sve bi to bilo ok jer sam tek 26 nedelja,ali mi je on onda rekao da je moja beba vec 3 meseca u istom polozaju i da ne menja polozaj,pa kao ako nije menjao polozaj citava tri meseca cisto sumnja da ce da ga promeni kasnije,pogotovo kad imao sve manje mesta u materici i prostora za okretanje.
Dobili smo rok do sledece kontrole,znaci do 30 ned.da se beba okrene,a ako se ni tada ne bude okrenula kaze dr da onda definitivno ni nece,jer tada ce vec biti 4 meseca u istom polozaju,i onda cemo se dogovarati da mi radi CR...
Citala sam ja da se bebe uglavnom nameste glavicom na dole u 38 nedelji,ali kod mene kaze dr da je to drugacije zato sto je beba stalno u istom polozaju,i rekao mi da bi onda radio CR nekoliko nedelja pre termina da nebi slucajno pocele kontrakcije ili pukao vodenjak.I kaze da je nepravilan polozaj indikacija za CR jer ako beba krene nogama moze da ispadne pupcanik,da stane dotok kiseonika ili da se zaglavi u porodjajnom kanaluuser posted image .
Valda ce ipak da se okreneuser posted image

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu CVRKUTIC)
Direktna veza do poruke: 140
15.4.2010 13:14:05   
Anoniman
Karlična postavka bebe je nekada bila indikacija za CR, ali mislim da sada porađaju prirodno i sa karličnom postavkom. Pitaj simke, ona se prirodno porodila a beba je bila karlično. 

(odgovor članu Daca88)
  Direktna veza do poruke: 141
15.4.2010 16:30:27   
liliana
Taša je u pravu. I prirodnim putem se mogu roditi bebe kod kojih prednjači karlica.

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 142
15.4.2010 18:13:45   
LillyT
Nama je babica na vezbama rekla da je cesto i karlicni polozaj laksi za porodjaj jer je bebina glava najveca (veca je od karlice) pa je lakse izbaciti bebu. Koliko ja znam, karlicni polozaj nije indikacija za CR

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 143
15.4.2010 22:17:41   
aster
Ja bih samo dodala da se mnogi doktori odlučuju za to da prvorotkama urade cr ako je beba karlično postavljena. Nije pravilo, naravno. Iskreno, da je meni beba karlično postavljena ja bih se sigurnije osećala da idem na cr. 

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 144
15.4.2010 22:47:00   
Dora
Meni je indikacija za CR uska karlica. Ja ne mogu da se otvorim, ne može ni vodenjak da mi pukne. 

(odgovor članu aster)
Direktna veza do poruke: 145
16.4.2010 9:49:58   
mejvis
Kod nas u bolnici se uvek kada je beba karlično radi CR...iako po literaturi to ne mora da bude indikacija za CR.
U knjizi "Šta da očekujete u trudnoći" se kaže da se lekari najčešće odlučuju za CR kod karličnog položaja bebe jer je to sigurnije za njih, kako bi izbegli moguće komplikacije. Pitajete Mišicu 77, ona se porodila carskim zbog karličnog položaja a beba je imala 2 i nešto kg.

Moje lično mišljenje je da bi kod svakog slučaja trebalo uraditi procenu moigućnosti prirodnog porodjaja, i kod karličnog i kod normalnog položaja bebe. Medjutim, doktorima je većinom lakše da stvari obavljaju rutinski pa zato imamo u velikoj meri zastupljene bespotrebne i hitne CR.
A i pitanje je koliko bi te procene bile tačne, nažalost...ja ne verujem lekarima....jer imam i razlogauser posted image

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 146
16.4.2010 9:51:44   
mejvis
IZVORNA PORUKA: Dora

Meni je indikacija za CR uska karlica. Ja ne mogu da se otvorim, ne može ni vodenjak da mi pukne. 

Dora, koliko su ti tačno merili karlucu? Meni su nešto promumlali da sam uska kada su merili...a posle ništa nisu rekli.

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 147
20.5.2010 19:06:33   
Dora
Ja verujem u procenu lekara. Ja sam došla na pregled kod moje dok. koja mi je vodila trudnoću, a razgovarala sam tom prilikom i sa dok. koja mi je uradila 2. CR pre 4 godine i ona je upućena u moj problem. Bila sam 38 nedelja i 1/7 i 1. stepen zrelosti posteljice, imala sam zakazan pregled kod te dok. u porodilištu čisto za svaki slučaj. Pregled je bio zakazan za ponedeljak a ja sam u nedelju ceo dan imala jake bolove. Tu noć nisam spavala od bolova, kontrakcija, ali sam mislila da su lažne jer me često tako bolelo. Kad sam stigla u porodilište, dok me je pregledala. beba je bila neobično nemirna, tri puta su pokušavali da mi urade CTG. Beba se ritala u stomaku, upetljala se u pupčanik i plodove vode je bilo manje. imala sam jake kontrakcije a grlić mi je bio zatvoren i normalan. Doktorica je procenila da se beba muči i odlučila se za hitan CR. U roku od pola sata ja sam bila u sali. Beba je rođena sa 3250 gr i 51 cm malo nedovoljno zrela, ocena na rođenju 8/9 ali je ubrzo bila dobro.
To bebino ritanje u nedelju i ponedeljak ja nikad neću zaboraviti. I moji bolovi...znala sam da nešto nije u redu. Da sam banula tako kod nekog nepoznatog doktora ne znam da li bih odmah imala pravu procenu stanja ili bi čekali da se nešto iskomplikuje kao što sam doživela na prvom porođaju...

(odgovor članu mejvis)
Direktna veza do poruke: 148
20.5.2010 19:16:04   
anci 81
IZVORNA PORUKA: LillyT

Nama je babica na vezbama rekla da je cesto i karlicni polozaj laksi za porodjaj jer je bebina glava najveca (veca je od karlice) pa je lakse izbaciti bebu. Koliko ja znam, karlicni polozaj nije indikacija za CR

Ovo su i nama rekli u skolici!
A i dve trudnice iz skolice su se porodile prirodno i ako im je beba bila karlicno okrenuta,tako da i ja mislim da to nije indikacija za CR.

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 149
20.5.2010 19:55:12   
buhla
na mojoj otpusnoj listi kao indikacija za cr pise:
- gestacijski dijabetes
- trombocitopenija (imala sam niske trombocite)
- miopija (kratkovidost)
- krupna beba
- termin prosala 14 dana

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu anci 81)
Direktna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepan...

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here