lola78
|
IZVORNA PORUKA: mejvis Slažem se, i ja sam pre za carski nego za prirodan porodjaj! Imam jednu drugaricu kojoj se tek u 39. nedelji okrenula beba na glavačke. Ona se svo vreme spremala za carski i onda je 2 dana pred porodjaj saznala da mora prirodno To je retko ali se dešava! A da li neko zna oko tih mera kukova koje su to dimenzire normalne a šta se smatra uskim??? Znam gomilu slučajeva gde je porodjaj započet prirodno pa je onda ustanovljeno da mora hitan carski rez jer beba ne može da prodje. A niko im pre porodjaja nije merio kukove?! Ja sam mog doktora pitala kakve su šanse da beba bude krupna obzirom da sam ja imala 4300g. (pročitala sam negde da to ima veze) On mi je rekao da je to često ali da se to može videti na UZ tek od 8. meseca jer se do tada sve bebe uklapaju u neki prosek a individualne razlike nastaju od 8. meseca. E sada, krupna beba ne mora da ima i veliku glavu koja ne može da prodje kroz karlicu normalne veličine?! Mejvis, evo ja sam bila taj slucaj sa uskom karlicom. Konacno nekom mogu da dam odgovor, jer meni niko nije znao da da tacan podataka i karlicne mjere, koje su dovoljne da bi prirodni porodjaj bio izvodljiv. Minimalna sirina je 20, a ja sam bila 17. S tim sto se tacne karlicne mjere uzimaju i na sam dan porodjaja, jer se kosti sire pod uticajem relaksina, medjutim meni je taj dan bila sirina 18. Tako da ti se to ne moze puno promijeniti, do dana porodjaja, a naravno prvo mjerenje mi je bilo dvije nedelje pred porodjaj, tako da je i 8.mjesec prerano. Ja se jos uz usku karlicu nisam ni malo otvarala, grlic mi je bio cvrsto zatvoren, tako da dr nije ni pokusaval prirodno da me poradja, nego mi je odmah zakazala carski, sto zbog karlice, sto zbog neotvaranja, i hvala joj na tome. 90 posto doktora ipak pokusa prirodno bez obzira na ove cinjenice, i ipak na kraju urade carski, jer je to zbog procedure u bolnici manje vise obavezno. Mene su dr pitali u bolnici zasto mi je radjen carski, uz obavezno pitanje, koliko ste bili vremena u aktivnom porodjaju, prije nego sto je odluceno da se radi carski. Tako da oni ne vole da se carski radi "planski", nego te ipak izmuce, dok te ne operisu. Ja sam sigurna da bi mene svu razvalili, pa me onda ipak operisali, jer sam bas uska. Posle carskog je dr bila jos zadovoljnija sto smo radili carski, jer je bebi bila pupcana dva puta oko vrata sto bi jos opasnije bilo da sam isla prirodno. Nadam se da sam ti pomogla. Ako te detaljnije jos nesto zanima, slobodno pitaj.
|