Verolina -> RE: Antimilerov hormon (28.12.2012 16:15:39)
|
I evo, po jos jednom zasto amh nije konacan: Statistika je pokazala da žene iz grupe čiji je nivo AMH bio iznad 1,05 pmol/L brže su zatrudnele od žena čiji je nivo AMH bio niži. Zato se smatra da AMH može samo da bliže da ocenu o tome kolika je trenutna plodnost - postojanje folikula koji bi mogli da porastu i tokom ovulacije oslobode jajnu ćeliju. Žene koje imaju policistične jajnike obično dobiju vrednosti koje veoma iskaču iz ove šeme, i njihovi rezultati su veći od 48,5pmol/L. Zato Anti Milerov hormon može poslužiti i kao potvrda sindroma policističnih jajnika (PCOS), ali je moguće dobiti sličan rezultat i u slučaju postojanja tumora. Zbog svega navedenog u mnogim zemljama polako se napušta upotreba AMH u proceni ovarijalne rezerve. AMH može značajno da varira od cikusa do ciklusa žene, baš kao i većina drugih markera koji bi na ovo pitanje mogli da daju odgovor. To sto se u nasim klinikama koristi AMH kao pokazatelj je cist bezobrazluk da bi skartirali zene. AMH varira od meseca do meseca, cak i u istoj laboratoriji, ja sam vam zivi dokaz za to. Pre ciste 0.25, nakon ciste 0.7...To je skoro tri puta veci amh u istom labu za mesec dana. I kontam da se menja iz meseca u mesec, bas kao sto je moj dragi doca rekao. Meni je jako zao sto to koriste kao patku i laz da odbiju zene za VTO. To je stvarno sramota. Ako taj mesec zena nema amh bar 1, oni smatraju da nece moci da izvuku dvadesetak jc, pa gospoda nece imati dovoljno za rad. Uh, kako sam besna. Konji!!!!!
|
|
|
|