minavb -> RE: Kupovne ili domace kasice (6.6.2011 8:14:29)
|
IZVORNA PORUKA: vukosava - Da li nam je prehrambena industrija toliko isprala mozak da su te kupovne toliko bezbednije od domaćih? Zasto mislis da nam je mozak ispran? Cinjenica je da je tehnoloski proces proizvodnje, pa i uzgoj sirovina za deciju hranu, najstroze kontrolisan, pa se svakako moze reci da su takve kase bezbednije od onih koje sami pripremamo od namirnica sa pijaca, iz marketa. IZVORNA PORUKA: vukosava - Koje su to bakterije u voću i povrću? Bakterije se mogu naci na vocu i povrcu vrlo lako. Da ne objasnjavam na koje sve nacine posto se nalaze svuda u nasoj sredini. Ovde je cest slucaj da se i koli bakterije, tj bakterije crevne flore, nadju na povrcu( E. coli) sto je vrlo opasno. Takodje, mnogo puta sam pisala i o plesnima koje se mogu naci na vocu, povrcu i zitaricama. IZVORNA PORUKA: vukosava - Da li beba treba da nauči da vari te bakterije ili da ih izbegne pošto poto? Mikroorganizmi na vocu , povrcu i zitaricama, kao i njihovi produkti, mogu biti veoma opasni i za odraslog coveka, a narocito za bebu. Beba bakterije izbegne tako sto ima mamu koja sve lepo opere, skuva ili da detetu gotovu , bezbednu hranu. IZVORNA PORUKA: vukosava - Koliko dugo i na kojoj temperaturi se drži to voće i povrće u procesu pasterizacije? - Koliko dugo i na kojoj temperaturi se onda brzo hladi pri procesu pasterizacije? Primjenjuju se dvije metode pasterizacije: niska pasterizacija, 63oC /30 min i visoka pasterizacija, 72oC/15 s. Postoji i sterilizacija UHST postupkom (ultra high temperature short time) . Jasno ti je da se namirnice kratko vreme izlazu visokim temperaturama. Proces hladjenja takodje kratko traje. IZVORNA PORUKA: vukosava - Ako uporedimo nutritivnu vrednost kupovnih i domaćih (očuvane količine vitamina, minerala ili šta već ima u njima) koja je pobednik? Obzirom da volimo duuuugo da krckamo hranu, sigurna sam da se mnogo vise hranljivih sastojaka sacuva u gotoim kasama, obzirom da se visokim temperaturama izlazu vrlo kratko. IZVORNA PORUKA: vukosava - Kako te kupovne, pasterizovane i vakuumirane zadržavaju tako lepe boje konstantno u toku te dve godine bez dodatka ičega? Upravo zahvaljujuci pasterizaciji i sterilizaciji. Ovim postupcima se unistavaju mikroorganizmi, kao i inaktivisu neki fermenti, pa hrana moze duze da se odrzi bez ikakvih promena. Secas se bakinog dzema, domaceg soka, ajvara? Secas se koliko dugo mogu da stoje? E pa upravo zato sto su pasterizovani i asepticno pakovani u domacoj radinosti. IZVORNA PORUKA: vukosava - U kojoj meri na naše odlučivanje utiču faktori cena i lakoća spremanja? Na ovo toi ne mogu odgovoriti. Meni za moje dete nista nije skupo i nista nije tesko. Za druge ne znam.
|
|
|
|