Felina -> RE: Amniocenteza (20.5.2014 11:52:27)
|
Nale, ja sam u prosloj trudnoci radila amnio upravo u dečijoj bolnici u Novom Sadu, kod doktora K (ne znam da li smem da napisem njegovo ime) ali je on jedini doktror tamo koji to radi tako da ces i ti isto raditi kod njega. Igrom slucaja poznajem doktora i kada sam ostala trudna sa njim sam se odma dogovorila da cemo raditi amnio bez obzira na rezultat duble testa i ekspertne ultrazvukove. Mama mi je ceo radni vek radila u decijoj bolnici i zbog svega cega se tamo nagledala savetovala me je da to uradim. Inace sam imala 27 godina i po tome nisam spadala u rizicnu grupu... Dokrot i sestra koja radi sa njim su divni i pravi profesionalci, nista bezbolnije u zivotu nisam radila, cak me vadjenje krvi vise boli nego sto je amnio. Kad sam dosla dobila sam pola bensedina da popijem da se umirim, potom doktor radi detaljno ultrazvuk da locira gde igla moze bezbedno da prodje, ta igla je toliko tanka da bukvalno nisam osetila ubod, mada je verovatno u pitanju i strucnost doktora, i sve je bilo gotovo imam utisak za 10 sekundi! Posle toga sam dva dana mirovala i to je to [sm=smiley1.gif] Inace kod nas postoje razne spekulacije vezane za ovu "intervenciju" kako je rizicna i sl. Koliko je meni dokrot objasnio, a ja imam poverenja u njega, rizik od pobacaja je 1:100. U tom jednom od sto slucajeva se u 99 % posle ispostavi da kad stignu rezultati sa bebom nesto nije bilo u redu... U vecini razvijenih zemalja ovo spada u redovne kontrole u toku trudnoce, jer se dubl test smatra zastarelim i to je u stvari jedna statisticka procena koja tebi daje podatak kojiko zena koje su bile istih godina kao ti i imale identicne rezultate kao ti (ultrazvucne mere bebe i vrednosti hormona) su kasnije rodile bebe koje su imale neku hromozomsku bolest. Za razliku od amniocenteze koja je stvarno bezbolna, ja sam u prethodnoj trudnoci koja se nazalost morala zavrsiti u 15 nedelji [sm=smiley13.gif], u 12 nedelji radila biopsiju horionskih cupica jer je bebi na ultrazvuku vidjena cista na vratu, ova procedura je mnogo neprijatnija, radi se sa dosta debljom iglom koja na kraju ima kao neka mala klesta kojom cupa deo posteljice. Prvo se dobije anestezija u stomak koja nije ni malo prijatna pa se uvlaci kao neka cev u stomak, kroz koju se posle uvlaci ta igla sa klestima. Ne mogu da kazem da je jako bolno ali je jako neprijatno. Nazalost rezultati su mi bili dobri ali je cista nastavila da raste u da se multiplicira i morala sam na kiretazu... Sada sam 6 nedelja trudnoce i nadam se da ce ovaj put sve biti ok [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|