|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  59 60 [61] 62 63   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza?
4.9.2013 21:53:45   
New Mom
Vik, bice sve OK! :smajlikojigrli:

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Agripina)
Direktna veza do poruke: 1501
4.9.2013 21:57:23   
dijana1*
Vik srecno user posted image

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 1502
4.9.2013 22:14:30   
subotičanka
Tek treći dan traje moja agonija i najmanje na šta mislim je da li će da me boli.Razmišljam o tome da se ne desi spontani pobačaja zbog AC a da je dete zdravo,isto tako ako je ne daj Bože bolesno,nisam u stanju da ga ubijem.Nisu mi dovoljni tamo neki procenti,nečije formule,statistike i računice.Sve je dobro kad se dobro završi,ali moje je tek počelo.user posted image

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 1503
4.9.2013 22:25:24   
lesica
Subotičanka, vidim da se baš mučiš sa razmišljanjem, stoga jedino što ti mogu reći je sledeće : sedi i dobro razmisli, i porazgovaraj sa mužem po pitanju toga šta biste radili kada bi vam ( hipotetički) nakon amnio lekari saopštili da dete ima problem. Da li bste se odlučili da zadržite bebu ili ne? Mislim da je to odgovor na tvoje pitanje i premišljanje.

Da se razumemo, ja sam za amnio ( u trudnoći sa ćerkom nisam radila... tu je sve prošlo nit brge nit pameti) i u nekoj budućoj trudnoći ću je svakako raditi.

I da, nema mesta panici, mislim da amnio ne nosi ništa veći rizik nego bilo šta drugo.

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu subotičanka)
Direktna veza do poruke: 1504
4.9.2013 22:28:44   
Agripina
Double test je statistika, a AC je sigurna. Zato i mislim da je bolje znati. I ja sam se pitala šta bih da nešto nije u redu i još se pitam, mada se trudim da razmišljam pozitivno. Meni je double pokazao rizik od 1:51 za daunov sindrom zbog bete, a ukupan rizik je bio 1:847 kad se uzmu u obzir i ostali faktori. Odluka je tvoja, kao što sam već napisala, ali ja bih uvijek odabrala da znam s čim moram da se suočim, pa makar bilo i najcrnje, nego da se pitam iz dana u dan. Meni su rekli da je rizik od pobačaja manji od 1%. Stalno mislim, da se pobačaji dešavaju često, ne bi toliko žena slali na AC.

Direktna veza do poruke: 1505
4.9.2013 22:32:38   
viking
Ako ovako misliš, zašto razmišljaš o amniocentezi, nema potrebe da je radiš, ako već njen rezultat ne utiče na tvoju odluku da rodiš. Opusti se i uživaj.
I koliko sam ja razumela doktora, najveća opasnost kod amnio je od infekcije, kad igla prolazi kroz tkiva, ako negde postoji neka infekcija, postoji mogućnost da se putem igle ona prenese na plod.
Mene teši to što na forumu nikad nijedna žena nije pisala da je izgubila bebu kao posledicu amniocenteze.
Stvarno je teško doneti odluku, ali svaka od nas to mora za sebe da izvaga, šta je "manje zlo".
Ipak, znaj da je u najvećem broju slučajeva sve u redu, pa se potrudi da se sekiraš što manje.

IZVORNA PORUKA: subotičanka

Tek treći dan traje moja agonija i najmanje na šta mislim je da li će da me boli.Razmišljam o tome da se ne desi spontani pobačaja zbog AC a da je dete zdravo,isto tako ako je ne daj Bože bolesno,nisam u stanju da ga ubijem.Nisu mi dovoljni tamo neki procenti,nečije formule,statistike i računice.Sve je dobro kad se dobro završi,ali moje je tek počelo.user posted image

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

Direktna veza do poruke: 1506
5.9.2013 7:11:37   
subotičanka
Hvala cure na savetima.U svakom slučaju posavetovaću se još sa ginekologom.Već sam jednu tešku odluku nedavno donela,a to je da ću biti samohrana majka pa mi još ova odluka teško pada.Razumem žene koje već imaju decu,zdravu,da bi rizik od bolesnog deteta bio ogroman problem za porodicu,ali kao što sam rekla,ja sam sama,dugo sam čekala na ovu trudnoću,prihvatala sam do sada ono što mi je "namenjeno"i uvek je ispalo dobro.Srećno svima,a ja ću vam pisati o mojoj odluci i nadam se dobrom krajnjem ishodu.Pozdrav za sve :-D

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 1507
5.9.2013 10:23:04   
Powerpuff Girl
Suboticanka, user posted image
Agripina, ti sutra saznajes rezultate? I ja cu sutra zvati da proverim da li su moji gotovi user posted image

Direktna veza do poruke: 1508
5.9.2013 14:47:42   
viking
Evo i ja da se javim, ja sam jutros bila u Jevremovoj kod dr Ljubića, pogledao me je i rekao mi da idem kući, da bebe super izgledaju i da je u mom slučaju (dve bebe, obe na prednjem zidu materice) to mnogo veći rizik nego korist.
S jedne strane sam se baš razočarala jer sam se spremila, psihčki sam bila spremna i na najgori ishod, a s druge, čim je privatnik odbio 85.000 dinara i rekao mi da nema potrebe za intervencijom, onda kapiram da stvarno nema.
Ipak, ostaće ta neizvestost do kraja....

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

(odgovor članu Powerpuff Girl)
Direktna veza do poruke: 1509
5.9.2013 15:14:01   
MamaJaca
Viki, nemoj se brinuti, lekar ti je sigurno sa razlogom posavetovao da ne radis amniocentezu! Htela sam ovaj komentar da ostavim jos prethodnih dana, ali nesto nisam mogla.. Imam prijateljicu koja je bila VTO trudnica sa blizancima. Trebala je da ih rodi sa svojih punih 37 godina. Poznavala je porodicu sa detetom koje ima Daunov sindrom i jako je bila opterecena time da mora da bude nacisto sa tom pricom u vezi svoje jos nerodjene dece. Sobzirom da kod blizanaca rezultati krvi nisu merodavni, uradila je samo ekspertski UZ, i sve je bilo u redu. Doktorka ju je ubedjivala da su deca zaista zdrava, i da potrebe za amniocentezom nema. Posto su dugo cekali na svoju decu i posto je verovatnoca od spontanog ili komplikacija vise nego duplo veca od slucaja trudnoce samo sa jednom bebom, odlucili su da je ne rade. Hvala Bogu, rodila je dve zdrave devojcice koje ovih dana krecu u skolu! Sve sam ovo ispisala zbog pitanja koje je njoj doktorka postavila na tom pregledu, a koje mi je i dan danas jako upecatljivo! Pitala ju je: 'Gospodjo, a ako bi uradili amniocentezu i rezultati vam pokazali da vam je jedna beba zdrava a druga nije, sta bi ste onda uradili?'..Verovatno pitanje bez odgovora za mnoge..
Jesam za amniocentezu u poodmaklim godinama, ili kad se na nesto sumnja, ali kad nema nikakvih losih znakova, ipak treba razmisliti. Ali i svaka doneta odluka je uvek ispravna!

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 1510
5.9.2013 15:22:22   
viking
MamaJaco, sve isto kao kod mene, VTO, 37 godina, blizanci... Muž i ja smo odlučili da ako je jedna zdrava a druga ne da ih zadržimo, a ako su obe bolesne da ne rađam. Sad to izgleda nećemo saznati do porođaja....

(odgovor članu MamaJaca)
Direktna veza do poruke: 1511
5.9.2013 15:23:40   
cvećka
Verujem da ce to da te grize Vik, ali ti si dala sve od sebe i imala volju iako su ti jos pre rekli da ne treba, a doktor ti je sad rekao sta je najbolje... Ne sekiraj se, iskusan je Ljubic, ne bi ti tek tako kazao, a i, sto ti kazes, kao privatnik odbio, da ne misli stvarno tako user posted image

(odgovor članu MamaJaca)
Direktna veza do poruke: 1512
5.9.2013 15:28:11   
Dani.kv
Vik dr je za svaku pohvalu kad nije uzeo pare,a u danasnje vreme nije to zanemarljiva cifra.
Meni je jedna na prednjem zidu, druga na zadnjem pa kazu da ni to nije sjajan polozaj.
Jel nesto rekao oko polova?

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 1513
5.9.2013 15:32:14   
MamaJaca
I tu moju prijateljicu je to izjedalo do kraja, mada svako od nas to nekako potisne.. Ali treba misliti pozitivno, ako ekspertni UZ i iskusan lekar kazu da je sve OK, onda to zaista tako i bude!
Ja sam svog sina rodila sa skoro 38, i nisam radila amniocentezu. Rezultati krvi su bili ok, UZ isto, i ja nisam htela da je radim. Imala sam osecaj da je sve ok a plasila sam se spontanog. Sad sve je to kocka, jer je u pitanju verovatnoca..Kad vas ne zadesi, onda je mala, ali kad vas zadesi..
Jako teska odluka, i svako mora za sebe da je donese.. Mazite te svoje okrugle stomacice i uzivajte user posted image

(odgovor članu cvećka)
Direktna veza do poruke: 1514
5.9.2013 15:33:19   
viking
Hvala vam, drugarice moje, na podršci user posted image
Nije ništa rekao za pol, nisam ni pitala, u stvari, ja to nikad nisam pitala, da mi dr nije sam rekao, ne bih ni znala.... Iskreno, ne zanima me, a i mislila sam da ću saznati na amniocentezi, ali ne lezi vraže....
Sve u svemu, ne vredi mi sekriracija, ja tu više ništa ne mogu, jedino da sama sebi izvadim plodovu vodu. Ako su Ljubić i načelnica Zvezdare Mladenovićka rekli da ne treba, onda mogu samo da to prihvatim.

< Poruku je uredio viking RR -- 5.9.2013 15:43:23 >

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 1515
5.9.2013 15:41:49   
dunja RR
Mene nešto zanima, ako neko zna da objasni, ja se nisam time još bavila, jer se trudnoća završila.

Koliko je meni dr. objasnila, ta neizvesnost uvek postoji i ako je amnio ok. Jer ni amniocintezom ne mogu svi poremećaji da se otkriju. Rekla mi je za slučaj žene koja je radila kod Ivanovića kojoj amnio bila super, ali je nažalost rodila dete "nespojivo sa životom". Ja sam je pitala šta to znači, nije mi odgovorila .. samo je rekla da neki poremećaji jednostavno ne mogu da se vide.

Da li neko zna šta putem amnio ne može da se registruje?

Ovo pitam ne da nekoga plašim nrgo razmišljam, nadam se ako uskoro zatrudnim, da ne radim amnio.

< Poruku je uredio dunja RR -- 5.9.2013 15:46:16 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu cvećka)
Direktna veza do poruke: 1516
5.9.2013 15:44:36   
viking
Ja ne znam, ali mislim da je ovo pitanje na koje bi Maslačak znala odgovor user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1517
5.9.2013 16:07:47   
MamaJaca
Maslacak ce to sigurno strucno da objasni, sada je u Srbiji pa verovatno je nema cesto na RR user posted image
Amiocenteza na daje odgovor na pitanje da li ce bebe biti zdrave ili ne. Ona kontrolise greske na samo nekoliko hromozoma, koje su u isto vreme statisticki i najcesce. Sve ostalo se ne zna dok se beba ne rodi.. Mnogi od tih poremecaja su mozda i tezi nego kod Dauna..Skoro sam cula od prijateljice da nekoj bebi sumnjaju na neki poremecaj (beba ima 10 meseci), ali da bi bili sigurni ispitivanja se rade u celoj Evropi samo u jednom gradu u Nemackoj, i to ispitivanje kosta xy000 eura.. Ne znam, mnoge stvari ne mozemo da imamo pod kontrolom, na zalost

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 1518
5.9.2013 16:49:17   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: MamaJaca

Amiocenteza na daje odgovor na pitanje da li ce bebe biti zdrave ili ne. Ona kontrolise greske na samo nekoliko hromozoma, koje su u isto vreme statisticki i najcesce. Sve ostalo se ne zna dok se beba ne rodi.. Mnogi od tih poremecaja su mozda i tezi nego kod Dauna.

Baš ovo je dr. i meni rekla, samo nisam mogla svega da se setim.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

(odgovor članu MamaJaca)
Direktna veza do poruke: 1519
5.9.2013 20:18:04   
MamaJaca
Sve to treba znati ali ne treba se time opterecivati! Sto bi jedan moj prijatelj na neku moju slicnu zabrinutost rekao 'Kad bi svi tako razmisljali deca se uopste nebi ni radjala!'
Zato drage moje user posted image , user posted image na lice i samo napred!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1520
5.9.2013 20:48:35   
Maslacak15
Evo mene devojkeuser posted image . Da kad sam u Srbiji bas neznam gde mi je glavauser posted image . Amniocentezom se odredjuje samo osnovni kariotip znaci proverava se da li dete ima normalan set hromozoma 46 i eventualno se proveravaju pojedinacna genetska oboljenja pcr metodom ali meni ovde niko nije uspeo da objasni koja sve i da li se spisak razlikuje u zavisnosti od toga u kojoj instituciji se radi analiza. Ali u osnovi je to provera kariotipa: sve trizomije Daun , Edvards, Patau , Turner su poremecaj osnovnog broja hromozoma. Beba moze da ima sto sta a da se ne vidi amniocentezom. I meni ta formulacija uvek zasmeta kad procitam "zelim da se uverim da je beba zdrava" ali nemam nerava da se raspravljam i razjarujem trudnice....
Kao prvo samo mali broj oboljenja je genetski uslovljen tj zna se koja je genetska osnova. I onda ih je nemoguce otkriti amniocentezom. Drugo, eventualni teratogeni poremecaji tokom razvica se ne vide na amniocentezi. Bebi mogu da nedostaju ekstremiteti i da se to ne vidi. Vidi se na ultrazvuku ali ne na amniocentezi. Srcane mane, neuroloski poremecaji itd itd nista od toga amniocenteza ne iskljucuje. Ovo ne govorim da bi plasila bilo koga nego je to zaista tako. Amniocenteza vam samo garantuje da vase dete ima 22 para+xy ili 22para + xx hromozoma tj da li je hromozosmki normalan decak tj devojcica vise ne. Nije nikakav sertifikat o zdravlju deteta. Ja je nisam radila i mislim da nema svrhu pre 40 te godine a ni onda nije obavezna ako je ekspertski ultrazvuk ok. To je neko moje razmisljanje.

(odgovor članu MamaJaca)
Direktna veza do poruke: 1521
5.9.2013 20:53:50   
viking
Ali sada se (kod privatnika, uz doplatu) radi PCR i citogenetika, tako da to daje potpuniju genetsku sliku. Slažem se da se neke stvari mogu otkriti samo uz-om, a neke nikako, ali, ako sam dobro shvatila, ta citogenetika i PRC zajedno predstavljaju test na 45 sindorma.
Ograđujem se od ovoga što sam napisala, to su podaci koje sam skupila sa raznih strana, amater sam, daleko od toga da se stvarno razumem.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1522
5.9.2013 20:58:28   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Ovo ne govorim da bi plasila bilo koga nego je to zaista tako. Amniocenteza vam samo garantuje da vase dete ima 22 para+xy ili 22para + xx hromozoma tj da li je hromozosmki normalan decak tj devojcica vise ne. Nije nikakav sertifikat o zdravlju deteta. Ja je nisam radila i mislim da nema svrhu pre 40 te godine a ni onda nije obavezna ako je ekspertski ultrazvuk ok. To je neko moje razmisljanje.

Hvala ti maslačkić. Upravo zato sam i postavila pitanje, jer sam nekako bila bliska odluci da amnio neću raditi.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

Direktna veza do poruke: 1523
5.9.2013 21:03:04   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Ali u osnovi je to provera kariotipa: sve trizomije Daun , Edvards, Patau , Turner su poremecaj osnovnog broja hromozoma. Beba moze da ima sto sta a da se ne vidi amniocentezom. I meni ta formulacija uvek zasmeta kad procitam "zelim da se uverim da je beba zdrava" ali nemam nerava da se raspravljam i razjarujem trudnice....

Maslačkić, imam sada još jedno pitanje, a ne znam ni dali ima veze sa ovim o čemu ovde pričamo. Da li treba raditi kariotip pre VTO?
Mislim da mi je jedino to ostalo da uradimo, sve ostalo jesmo. Kada sam pitala dr. da li da radimo sada (ona je inače jako detaljna i voli da se odradi sve), rekla je da još nismo kandidati. Nije mi sada jasno - pa kada ćemo biti, kada ne uspe još jedna VTO? Znam da moja dr. nije taj tip, voli ona zaista da se sve proveri, nego ne mogu da shvatim ko i kada treba da radi kariotipe? Zašto nama to još niko ne savetuje, i posle 2 VTO, a vidim da su mnoge devojke ovde radile ..

< Poruku je uredio dunja RR -- 5.9.2013 21:04:01 >

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Šekspir

Direktna veza do poruke: 1524
5.9.2013 21:06:55   
Maslacak15
Ne znam viking kojih 45, teoretski je moguce proveriti PCR metodom svaku bolest za koju se zna nasledna osnova. Nije to nikakva mudrost. Ali se nasledna osnova zna samo za ogranicen broj bolesti. Mene bi bas zanimalo sta to tacno proveravaju kod nas na amniocentezi ali niko da objavi spisak. Ja sam licno malo sumnjicava da se rade pojedinacne pcr analize za neznam ni ja koje bolesti zbog vremenskih i finansijskih ogranicenja. Citogenetika je pomalo deskriptivna metoda a ne konkluznivna. Jako bih volela da neko postuje kompletnu analizu uzorka ali nikako da se javi dobrovoljac.user posted image
Ocigledno zene ne dobijaju to u rezultatima?!?! nego pretpostalvjam samo im kazu da je sve ok. Mislim naravno, svakako moze da kaze lakse mi je dete nema te i te sindrome ok ali moze da ima neke druge. Srecna okolnost je sto je priroda takva pa je vecina dece koja se rode u principu zdrava. Ubedjena sam da ako odete na neonatalogiju u Tisovu ili bilo gde drugo sa bolesnom decom sa problemima koji su otkriveni tek posle porodjaja da cete naici i na mame kojima je amniocenteza rekla da su im deca "zdrava".

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 1525
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  59 60 [61] 62 63   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  59 60 [61] 62 63   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Cepanje na porođaju: Kako ga izbeći?
Položaj u kojem ćete roditi ima veliki uticaj na to da li ćete se pocepati ili će biti potrebno sečenje perineuma. Cepan...
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here