tanjicak79 -> RE: Amniocenteza? (15.7.2012 14:24:53)
|
Evo i ja da podelim svoje iskustvo sa amniocenteze. U 13. nedelji trudnoće sam radila double test u Gradskoj bolnici, KBC Zvezdara i ultrazvučni markeri su bili o.k. ali je Free betahCG bio 2,72 Mom, a PAPP-A 0,41 MoM i zbog toga mi je genetsko savetovalište predložilo i zakazalo amniocentezu, takođe, u KBC Zvezdara. Prema double testu T.21 Risk je bio 1:225, a rizik za moje godine (32) 1:390. Sama amniocenteza nije nikakva strašna procedura i ne treba trudnice da se plaše. Sve se brzo završava ako je beba u odgovarajućem položaju. Procedura u gradskoj bolnici je da se ostaje jedan dan u bolnici, dobija se preventivno antibiotik, a preporučuju da se pije utrogestan 2 puta na dan (koji vam vaši trebaju doneti ili ga pripremite unapred, pa ponesite sa sobom). Sledeći dan pre otpusta urađen mi je kontrolni ultrazvuk da se proveri da li je sa bebom sve u redu i da li je količina plodove vode dovoljna. Moja glavna zamerka je što ne posavetuju malo detaljnije trudnicu o daljem mirovanju kod kuće. A mislim da minimum 10-ak dana se treba odmirovati, iako u najvećem broju slučajeva ne bude nikakvih komplikacija i kad se trudnica odmah vrati svojim svakidašnjim aktivnostima. Moji rezultati su bili gotovi posle 15 dana, ali mi nije javljeno telefonom (iako sam ostavila kontakt telefon), a ja sam čekala da prođe 3 nedelje i tada sam prvi put zvala i saznala da su rezultati odavno gotovi. Naravno, sve je bilo u redu - 46,XX normalan ženski kariotip. Eto to je bilo to.
|
|
|
|