mihi -> RE: Amniocenteza? (8.6.2010 13:03:11)
|
Duble i Triple test se rade na osnovu vrednosti beta-HCG, free estradiola, AFP-alfa feto protein-a i to se kombinuje sa debljinom nuhalnog nabora bebe, plus godine starosti majke. Ove vrednosti se ubacuju u programekoji je za to specijalno urađeni koji daje predikcionu analizu (procenu rizika i mogućnost nastajanja eventulanih anomalija kod ploda na osnovu nekih parametara a što je novo u statistici i našla je široku primenu u proceni svih vrsta rizika (bezbednost hrane, medicina, farmakologija.........) Većina naših laboratorija nije akreditovana po standardima za medicinske laboratorije i dosta greše kod Triple test jer uz vrednost hormona ne unose vrednost tj debljinu nuhalnog nabora bebe, te ako je majka nešto starija 30 godina i više procena rizika prevagne na stranu da je rizik veći. Naravno da lekari tada pribegavaju invazivnim metodama kakva je amnicenteza ili kordocenteza. Hoću da kažem da ovo nije puka statistika već ozbiljna predikciona anlaiza rizika. Uostalom pročitajte post SOFIJINAMAMA, gde ona piše da je imala 1:403 a cut off je na 1:250 što znači da je bila ispod granice rizika. VIdim da lekari prate trend da sve što je od 1:1000 pa na gore ka granici rizika 1:250, uz naravno ekspertski UZ šalju na dodatnu dijagnostiku. Naravno da je to stres ali kako meni prof. Saša Ljubić reče Vama je potrebna zdrava beba. Svedoci smo i toga da se sada većina žena u Americi i Kanadi koje saznaju da nose bebe sa Daunovim sindromom odluče da ih rode. Po meni je i to u redu stim što takva deca u Americi i kanadi imaju i potrebne škole, negu, stiču potrebno obrazovanje, osposobljavaju se da rade nešto shodno svojim mogućnostima dok kod nas, nažalost nije tako. Uostalom to je već stvar lične odluke. Htela sam samo da napišem da ovi testovi nisu tek tako napravljeni da bi nekoga plašili a pogotovu ne trudnice već imaju svoje medicinsko opravdanje.
|
|
|
|