Sanchy -> RE: Veš mašina (13.3.2012 10:34:18)
|
IZVORNA PORUKA: Zell Razmisljam o ovom sirćetu i i dalje ne znam šta da mislim.... : Uklanjanje rđe sa starog alata Siguran sam da negdje u kraju radionice ili u garazi imate neka davno zaboravljena klijesta ili neku drugu zardjalu alatku od koje ste digli ruke jer je prasnjava, zardjala, ne funkcionise....... smece, ..... a vjerujte mi jos u njoj ima zivota. Potopite alatku potpuno u mjesavinu vode i bijelog sirceta u omjeru 7:1 (sedam dijelova vode : jedan dio bijelog sirceta) u posudu koju vise necete koristiti ili koja ce vam sluziti samo za to. Nisam probao sa vinskim sircetom ali zbog hemijskih kvaliteta ne sumnjam da bi treblo biti ikakve razlike. Ostavite alatku potopljenu u otopini vode i sirceta minimalno nedelju dana a zavisno koliko je agresivna rdja mozda bude potrebno i 15 dana ili vise. Nakon nedelju dana prospite otopinu i napravite novu da bi sircetna kiselina koja je izgubila kiselost ponovo krenula u djelovanje. Nakon prvih nekoliko sati primijetit ce te baloncice koji se formiraju na povrsini zeljeza, a mozda vec sutradan primjetit ce te smedju pjenu koja ce se formirati na povrsini otopine. To znaci da otopina vode i sirceta obavlja posao za koji je namijenjena. Kad je ciscenje rdje gotovo, operite alatku pod mlazom ciste tekuce vode, razradite sve zglobove na alatki, osusite je i odmah naspricajte WD - 40 ili nekim lakim uljem. Ovo stvarno nije moja tema ali i ja sam posla od toga da sirce skida rdju sa metala ,sigurna sam u to,takodje skida i kamenac i to vrlo uspesno a kakva nam je voda opet sam sigurna da to sirce u masini moze da pomogne i sto se tog kamenca tice pa ce i masina duze trajati..
|
|
|
|