SandraNikola -> RE: Bakarna (nehormonska) spirala (3.11.2014 9:55:34)
|
Zdravo svima, uclanila sam se da ostavim neke informacije jer sam i sama trazila neke odgovore ali izgleda da sam vise informisana. Zivim u inostranstvu, i suprug i ja odlucili smo se za spiralu jer imamo dvoje dece, trenutno moram poraditi na poslovnom planu pa nastavljamo da radimo na brojcanom pitanju. Ovde imam pravo na razgovore sa babicama kako bi nas informisale o najboljem nacinu zastite. Da se razumemo, po meni najbolji nacin je izbegavati odnose i raditi na tome samo kad se prave deca, ali suprug i ja volimo i zelimo da uzivamo u nasim trenutcima zajedno. Postoje dve vrste spirala, hormonska i obicna bez hormona. Kad sam je pitala koja je bolja, ni jednom nije htela da kaze tacno koja, ali zato sto nema bolja, postoji ona koja odgovara nasem telu. Stavila sam obicnu spiralu koja se zove Nova, besplatna je, spirala se lako stavlja, malo boli kao jave inekcije npr. I nakon stavljanja takodje boli dok se telo ne navikne na strano telo. Po recima babice, materica pulsira i kao da pumpa jer hoce da izbaci to strano telo i zato nas boli. Pila sam dva dana brufen i posle po potrebi jer je bolelo kao javi menstrualni bol. To je proslo, menstruacija je malo duza, videcu za sledece, prve dve menstruacije moguce da su puno jace i bolnije ali posle se koriguju. Sa spiralom se inace malo vise krvari i malo duze traju menstruacije i ako je tako onda odgovara vasem telu. Jedna od 200 zena godisnje ostane u drugom stanju. Ako se ostane u drugom stanju, spirala se izvadi i trudnoca se normalno nastavlja. Ako se zeli zatrudniti a spirala je postavljena, samo se ode kod nadleznog i skine i to je to. Postoje i druge stvari koje pokazuju da spirala ne odgovara telu a to su jake glavobolje, temperatura, obimno krvarenje. Moja rodjaka je krvarila tri meseca sa obicnom, kada je shvatila da je od spirale otisla je kod babice i stavila hormonsku Mirenu. Ona joj je rekla da njoj znaci obicna ne odgovara, a sa hormonskom je sve ok. Hormonska spirala ima veoma veoma malo hormona, toliko malo da ne moze na nista da utice osim da brani spermatozoidima prodor do jajne celije. Smanjuje krvarenje i manje su menstruacije a neko ih ni nema. Ne znam koliko dugo se mogu nositi ali znam da se ti hormoni mogu ranije potrositi, ne znam sta to znaci, ali kada se to dogodi onda spirala postaje obicna. I tim zenama sto ne odgovara ta obicna pocinje da krvari. Spirala je mekana i izgleda kao malo sidro, ima na sebi bakarnu zicicu koju spermatozoidi ne vole i beze onda. Tako sam razumela. Nadam se da nekom koristi ovaj tekst. I takodje bih volela da rodim jos dece, jos malih andjela koji su plod nase ljubavi. Neka bude Bozja volja. Pozdrav
|
|
|
|