Yula -> RE: kada staviti bebu u dubak? (8.5.2014 3:15:03)
|
IZVORNA PORUKA: Peace* IZVORNA PORUKA: serpica Ja sam bebca stavila u dubak prvi put sa skoro 8 meseci, vristaao je kao lud nije znao ni da mrdne,a onda malo po malo i posle 10 dana vozio je po celom stanu,evo i sad juri i hvata sta stigne.Medjutim ne puzi,ne podize se,ne ustaje jedino se okrene sa stomaka na ledja i obrnuto[sm=smiley13.gif]. Mladja cerkica je u to vreme puzila u najvece uspravljala se uz ogradicu a kako mi se cini ovaj nece jos dugo to da uradi,za koji dan puni 9 meseci a jos uvek ne ustaje,sedi odavno i podize se u sedeci polozaj uz pomoc ali sam ne.[sm=smiley13.gif] To zavisi od deteta. Moj prvi sin je naučio da puzi kad je prohodao. Pokušavali smo na sve načine, ma nije znao ni da klakne, a ne da puzi. Obožavao je dubak, za razliku od drugog koji nije bio oduševljen dubkom, puzao je, sam ustao, i gotovo sam prohodao. Sa njim smo praktikovali pod. Moje iskustvo sa dva deteta je pokazalo da je do roditelja. Znaci dete maltene od rodjenja sto vise u budnom stanju stavljati na stomacic. U pocetku se oni bune, onda ga stavis na ledja, pa kasnije opet na stomacic i za par dan auzivaju igrajuci se na stomaku. Tako razvijaju ledjne i vratne misice i brzo ocvrsnu. Ni jedno dete nisam forsirala niti nesto podsticala da sede, stoje, okrecu se, hodaju. Sve su sami uradili. Vrlo rano su poceli da se prevrcu sa stomaka na ledja i obrnuto. Sa 6.5 meseci su stabilno sedeli, sa pet puzali! Stariji je sa tacno 7 punih eseci i jednim danom ustao i drzao se za krevetac. Njega sam sputavala sve do punih 8 meseci, tako sto sam sve tako ogradila prekrivacima, cebadima i jorganima, da nije imao za sta da se pridrzi i ustaje. Kada sam sve rasklonila, ustajao je i stajao ko od sale. Prohodao sam sa 10.5 meseci, do tada je hodao uz namestaj. Nikada nije koristio dubak. Mladji je sa 7.5 ustao i od tada stalno stoji! To obozava! Sada sa 8.5 polako hoda uz namestaj. Deca od moje dve drugarice su veoma puno vremena provodila u lezecem polozaju, na ledjima, veoma su kasnila sa grubom motorikom, prohodali sa 14/15 meseci uz visemesecno vodanje za ruke. Sa godinu dana mali nije znao da se okrene sa ledja na stomak, vec kada iz sedeceg polozaja padne na ledja, lezi tako bespomocan i place! Meni je to suludo. Znaci, zene, izbegavajte lezaljke, ljuljaske, vozanje satima u kolicima i dubke. Pustite bebe da budu bebe i samo ih pravilno stimulisite da budu aktivni i da sami otkrivaju svet oko sebe. Prva 3 meseca ga poleci na stomacic na krevet, a od 3 meseca na pod. Ako je hladnije vreme, staviti neki prekrivac koji je cvrsci i oni ce uzivati. Nikako mekane podloge jer ih one sputavaju da se krecu. Svaki pedijatar bi trebalo da ovo isto savetuje, samo sto ih mnoge mame ne poslusaju uz izgovor da se beba buni i place. Tako cesto cujemo izgovor ako beba kasni sa motorikom, kako je lenja beba. Nije beba lenja, vec roditelji.
|
|
|
|