Nora332
|
IZVORNA PORUKA: degu Nora, ja te razumem, reaguješ emotivno i zbog toga što si dopustila da 3 god prođe između kontrola, drugo što sve to odlaže trudnoću. Veruj nam, ovde te puno nas razume. Ja sam lečila sterilitet 5 godina, sad imam dvoje dece. Maslačak se isto lečila dugo, sad ima troje dece. Upravo Maslačak je zaslužna za mnoge trudnoće ovde, bodrila nas, objašnjavala, upućivala iz nekog svog znanja i uvek, ali uvek je bila u pravu. U našoj zemlji, svakako se treba kontrolisati češće, jer zaista smatram da se mnogi nestručni ljudi time bave. Mislim da bi svi ti testovi trebali da se analiziraju u odgovarajućim institucijama. Nažalost, kod nas se to radi na nivou dispanzera. U razvijenim zemljama preporuka može biti i 3 i 5 godina, jer to je zaista bolest koja se sporo razvija i uspešno leči i svim ovim fazama cin-ova.Meni je prvi loš papa bio pre 5 godina, bila sam trudna, u 10. nedelji mi je rađena biopsija, rezultat je bio cin 1. To je praćeno u Kamenici, do godinu dana posle porođaja. Iz neobjašnjivih razloga je papa postao dobar i oni su me vratili da se kontrolišem kod ginekologa u svom gradu, nisu radili biopsiju opet. Kao kod tebe i moj ginekolog je prestao da radi, drugima nisam verovala i krenula sam privatno. Sve do pre 6 meseci je papa bio dobar, sam Bog me je poslao da uradim opet o bio je IIIa grupa. Jedina razlika je što je drugi citolog tumačio rezultate. Po preporuci sam došla do ovog dr-a privatno. On nije hteo da radi ni kolposkopiju ni papu, jer je promenu video golim okom. On je rekao: mogu ja vama da uradim i kolposkopiju, pa bih uradio biopsiju i sve to naplatio, ali dolazimo do istog da se loop ekscizija mora uraditi, u terapijske i dijagnostičke svrhe. Tako da smo to preskočili i odmah uradili intervenciju. Intervencija je rađena 10.dc. S obzirom na rezultat ph analize da je cin3 h-sil, on kaže da je preporuka nakon takvog nalaza da se uradi ipak konizacija, ali s obzirom da su rubovi isečaka zdravi, kao i unutrašnjost cervikalnog kanala, on ne bi odmah tako invazivno pristupao. Rekao je da ne očekuje da će biti potrebe za tim, ali u slučaju da se u naredne 2 god pojavi sumnjivi rezultat, odmah treba konizaciju raditi.Meni je krvarenje stalo, grlić je u poodmakloj fazi epitelizacije, sve je u redu. Sad je važno da u naredna 4 meseca podižem imunitet. Odnosi tek 6 nedelja nakon intervencije, ali ne verujem da ćemo se još usuditi. Znači u mom slučaju od cin1 do cin3 je prošlo tačno 5 godina, a između sam imala bezbroj dobrih papa testova, iako je proces vrlo očigledno napredovao. Hvala ti puno na informacijama i na detaljnom objasnjenju samog postupka. Ne znam koliko dana ti traje ciklus, ali racunam da je 10.dan sasvim ok, ja bih ipak radila malcice ranije (za svaki slucaj) jer dobijam na 26-27 dana, desavalo mi se i na 25. Ali kako doktor kaze. Da li si radila hpv tipizaciju? Ja jos uvek nisam, ali uradicu uskoro. Razmisljam o tome bas dosta u poslednje vreme, nikada mi nije palo na pamet da se testiram, ali sada je vec druga prica. Meni je mnogo drago da je kod tebe ispalo sve kako treba, sigurna sam da ce i ostati tako - konsultovala sam dosta doktora oko ovoga i rece mi jedan kucni prijatelj, ginekolog - jednom kad ga otklonis, to je to. Zdrava si. Bitna je samo ta recenica - ''resekcija u zdravo tkivo'' - posle samo redovne kontrole i to je to. Pa tolike zene su bile super nakon ovog postupka, bicemo i mi, sigurna sam. 😊 Sve u svemu, jako mi znaci tvoje iskustvo, a sto se tice steriliteta - nisam ni prva ni poslednja. Za sve postoji resenje, ja sam ono glavno vec resila, a to su stitna i prolaktin, to mi je bilo uvecano, sad je super - zahvaljujuci ginekologu i endokrinologu koji su mi zaista dosta pomogli. Ostalo mi je da proverim jos jajovode i IR i to je to. Nadam se da sve to resim nakon ove intervencije, e sad, ginekolog ce me uputiti kada, posto je predlozio histeroskopiju. To je vec druga tema. Znam da puno razumevanja ima ovde, dobar je forum, dosta toga pametnog se moze procitati.
|