Verus -> RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom (28.12.2009 1:50:00)
|
Ja sam imala LEEP 2000 te godine. Papa test mi je bio abnormalan, ali sam bila negativna na HPV virus, medjutim, u to vreme su radili proceduru na svim zenama koje su pokazale abnormalne celije. To kazem, jer se procedura sada promenila. Imala sam abnormalan Papa opet, u julu ovog leta, pre nego sto cu saznati da sam trudna. ALi posto nemam viru, sada cekaju dogodine, da imam opet Papa u julu, pa ako nesto nije u redu, idem dalje na kolposkopiju i biopsiju. Puno puta se ovakve celije, koje nisu u prisustvu virusa same "razrese". Virus, naravno, odredjenog genotipa (14,16 i 18 ako se ne varam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) menjaju celije puno brze i lakse u kancerne. Procedura obicno traje oko 15 tak minuta. Moja je trajala oko 30 pa je postala malo neugodna, ali nije bilo jako bolno. Dali su mi anesteziju u grlic, i upozorili me da ce mi malo povisiti rad srca. Meni je celo telo pocelo da se trese ukljucujuci i noge, prepala sam se da cu imati srcani udar, ali sam se osvrnula oko sale i videla da svi, ukljucujuci i doktora, idu svojim poslom, i nisu se uznemirili, pa sam tako znala da je to upravo on sto je on spomenuo da ce se desiti. Svi smo stavili maske, jer laser naravno, spaljuje tkivo, pa da ne bi morali da "mirisemo" to. Stavili su mi takodje neku cev u vaginu da usisava dim. Svi znamo (ili ne znamo) da izgorelo ljudsko tkivo grozno smrdi, pa valjda zato....Sve je proslo, i ja sam najnormalnije otisla kuci. Cak sam i sama vozila. Bolovi su bili slicni grcevima pred M, ali malo jaci. Mesec dana sam imala zabranu odnosa, tampona, sedenja u kadi, kupanja u bazenu (a bilo je leto), znaci bilo sta se nije smelo unositi u vaginu zbog rizika od infekcije. Bitno je pratiti temepraturu tela, i ako se dobije neka groznica da se odmah ode do lekara ili do hitne, jer je moguce da je doslo do lokalne infekcije, koja se moze prosiriti u sepsu ako se ne tretira odmah. Mislim da mi je nekih 2,3 nedelje svasta nesto curilo iz mene, tako da sam nosila uloske....nesto krvi, nesto crnog otpada (pretpostavljam spaljenog tkiva), telo se uglavnom cistilo. Posle toga sam imala papa test na svaka 3 meseca, prvih godinu dana, pa na svakih 6 meseci, pa opet na godinu dana, s' tim sto su me malo brze stavili na 6 meseci kontrole, jer sam veoma lepo i brzo zarastala. Oziljci su ostali, kao i suzenje grlica, zbog kojeg mi je kasnije receno da necu lako ili uopste zatrudneti. Hvala Bogu jesam, i puno zena drugih isto tako zatrudne posle procedure. Drugarica, koja je imala konizaciju (gde se najvise tkiva otkloni), je receno da ako bude ostala trudna morace se raditi serklaz. Ne ostane dovoljno grlica da bezbedno drzi bebu i iznese trudnocu. Ja sam hvala Bogu imala jednu proceduru, ali je bitno napomenuti da neke zene imaju vise od jedne, valjda zavisi da li su se celije dobro otklonjene, a i od slucaja do slucaja. Takodje su mi zbog ovoga pratili duzinu grlica u trudnoci, jer nisu znali koliko je tkiva uklonjeno a koliko je ostalo. I jos je bitno reci, da zena koja je imala ovakvu proceduru ne treba da zuri sa trudnocom. Sto je operacija "svezija" vece su sanse za pobacajem, jer tkivo nije imalo vremena da zaceli i da stvori oziljak (koj je tvrdji). dr. koje sam vidjala su bili jako srecni da mi je procedura bila 9 god. pre trudnoce. Rekli su "sto duze, to bolje".
|
|
|
|