Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija (26.10.2011 13:43:06)
|
Za little one, Ako ovulacije nema, ili je neadekvatna trebalo bi probati sa opreznom stimulacijom. S tim sto bi valjalo proveriti mozda uz FSH koji je odlican i AMH kao parametar ovarijalne rezerve. Inace je strategija jasna, probati naterati jajnike da bolje rade, tj folikule da rastu. Klomid je pretpostavljam uvek prva varijanta s obzirom da je najjeftiniji i najlaksi za upotrebu (tablete a ne injekcije) ali on moze biti kontraproduktivan za endometrijum. Prokonsultuj se sa doktorom.. Mislim da bi bilo vazno u slucaju da nema ovulacije da se proveri kompletan androgeni sistem jer oni mogu jako negativno da uticu na ceo proces sazrevanja jajne celije. Puno uspeha!!! Zoja, Naravno ciklusi mogu da variraju i ne mora da znaci da je u pitanju bilo sta strasno. Ali ako su varijacije velike to moze biti znak hormonskohg disbalansa. Koliko ja primecujem iz komentara a iz iskustva mojih prijateljica, doktori u Srbiji su nevoljni da bilo sta preduzimaju dugo vremena racunajuci valjda da ce se samo po sebi resiti. To se naravno i desava, trudnoca je uvek teoretski moguca ali bi unutar godinu dana od pocetka nezasticenih odnosa trebalo da dodje do iste ako je sve u redu. Iskreno ,sve studije kazu, da velika vecina zena zatrudni unutar sest meseci, ako upraznjavaju redovne odnose. Indiviudalna je stvar svakog para da odluci kad i koliiko cekati i kad im je potrebna pomoc.
|
|
|
|