Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija (21.10.2011 16:08:45)
|
Pozdrav devojke, Granice "normalnog" testosterona kod zena isto su malo slobodnije date (0,06-0,80) ng/ml. Zapravo, vecina endokrinologa vec smatra koncentracije oko 0,5 ng /ml za granicno visoke, tj zene blago hiperandrogenim sto se moze negativno odraziti na fertilitet. Naravno svaki organizam je drugaciji i uzroci povisenog testosterona su razliciti. Da bi se dijagnostikovao PCOS uobicajene su provere i dodatnih androgena u prvom redu androstenediona i DHEAS, sto sam vec ranije pominjala. Korisna analiza je i odredjivanje tzv slobodnog androgenog indeksa, na osnovu merenja SHGB proteina (koji vezuje polne hormone u krvi). U zavisnosti od nivoa SHBG dve zene sa istom koncentracijom totalnog testosterona mogu imati sasvim razlicito ispoljene simptome jer je testosteron razlicito aktivan. Tek kada se utvdi poreklo viska moguce je izabrati ciljanu terapiju. U Nemackoj to znam iz iskustva standardan set hormona koji se ispituju kod obicnih ginekologa kao osnova za utvrdjivanje stanja u reproduktivnom sistemu su uz standardne "zenske" FSH,LH estradiol progesteron, hormon stresa prolaktin kao i testosteron, 17-0H progesteron androstenedion i DHEAS. Endokrinolozi naravno idu dalje i testiraju dodatno AMH Inhibin, insulinski metabolizam itd itd...... Ali bez androgena licno mislim tesko je proceniti stanje samo na osnovu FSH LH estradiola i progesterona.
|
|
|
|