Anoniman -> RE: Mnogo sam nervozna! (2.11.2009 14:27:58)
|
IZVORNA PORUKA: lu IZVORNA PORUKA: Trinny prema ovim svim nasim pricama, ja nesto ne verujem da su nase mame... bake... nekada sve radile same! Ja vise mislim da su to sve samo price za nas novopecene, kako bi nas hrabrile! Sta mislite o tome? Odgovor je vrlo jednostavan,nisu radile naše bake oko djece ni trećinu što mi radimo danas,djeca su znala stajati u stalku po nekoliko sati jer ih nemaju vremena uzeti,tako se ukake i plaču od gladi,to je samo jedna priča koju sam slušala. Naravno to je samo "slučaj",žene bi uglavnom nahranile bebu i stavile ju da spavaju pored njive u košari dok ona kopa,malo veća djeca se igraju ko zna gdje, ona sposobna za rad rade! To je bio posao oko bebe,ako se razboli i ne pomognu domaći lijekovi umre,tako Bog htio! Žene su radile pored ku[anskih poslova i fizički,u polju,nisu one bojale vodenim bojama sa djecom i pri tome se pitale da li im djeca imaju talenta,nisu se pitale zašto im dijete histeriše,da li mu možda nedostaje pažnje ili su to znakovi koji će preći u agresivno stanje,nisu se nervirale što im muževi ne pomažu oko bebe jer to muževi nisu radili. Moj djed je bježao od kuće svaki put kad se dijete rodi a to rade i današnji muževi,samo malo suptilnije i mi ih pokušavamo prilagoditi na situaciju,dok neše bake to nisu ni pokušavale... Ko je prije znao za PPD,ženu jednostavno proglase ludom! Tako da se ne može porediti njihovo doba sa našim i ne treba!!! Lu je to odlično objasnila a ja ću samo još nešto dodati, pored svega navedenog ...danas je žena preuzela još i taj posao da zarađuje, pa pored svog posla u kući, oko djece, i tralalalala... ide i na posao htjeli smo ravnopravnost ...evo nam je (ili iz TLN... iskali ste evo vam ga) npr: moja baka je rodila 3 djece, jedini posao joj je bio da skuha, opere i da ode kod komšinice na kafu , a deda da zaradjuje ... majke mi živila je ko carica i još nešto...žena se prije više poštovala a deda je imao običaja reći ne prinosi mi dijete dok se neuinsani ( valjda je mislio dok bar ne propuže)
|
|
|
|