Beba987 -> RE: Korona virus 3.deo (26.11.2020 11:37:49)
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 Mirko u kapima je 0,1% dexamethazona. Jako malo. Mozda one ne moraju da se prekidaju postepeno ali sigurno i tu ima ogranicenja u upotrebi. Ja sam bila na maloj dozi (0,5) dexametazona pre deset_ak godina da bi suprimirali nadbubreg tri meseca i endokrinolog mi je rekao da obavezno postepeno smanjim dozu a ne nagli prekid. Deksametazon je proveren lek i dugo na trzistu ali je kortikosteroid i jak imunosupresor i deluje na svasta ( eto i na nadbubreznu zlezdu) Neznam koja se doza koristi u koroni, ja mislim znatno veca o one koju sam ja uzimala ali u kracem periodu, taj detalj nisam gledala isto zato i kazem to nije nesto sto iko treba da radi na svoju ruku. Nego pod konrolom lekara. Infekcija covidom ima cesto dve faze,prvu akutnu posle koje vecina ozdravi i drugu kod te subgrupe pacijenata gde se otegne gde fakticki imuni sistem preterano odreaguje i sam razara pluca. Iako virus moze cak i da ne bude vise tu. I onda kortikosteroidi pomazu da suzbiju tu tzv "cytokine storm". Maslačak moj muž pije pronison, koliko sam upućena i to je kortiko. Da li je sličan? Da i pije baš tako kako si objasnila, postepeno prestajanje, prvo po 2,pa po jednu, pa po pola tablete.
|
|
|
|