Misha i Ljisha
|
Evo sta sam deci spremila iz fizike za Uskrs🙂 Шта све (НЕ) требате да знате о јајима?Пре пар недеља, чини ми се да смо били прва смена, свеки је дошла да чува децу и донела је свежа домаћа кокошија јаја. Хвала јој до неба, али...долазим из школе и видим да их је помешала са куваним јајима у фрижидеру. Одлепих моментално. Ок, није жена знала да сам оставила кувана јаја у тој посуди у фрижидеру па је само мислила ето да сва буду на једном месту. Али срећом, ја сам физичар те стога експериментално могу да одредим да ли је јаје свеже или кувано. За убудуће уколико вам се то деси или вашим мамама или бакама, да побркате кувана и свежа јаја, можете их разврстати на врло једноставан начин.Просто узмите јаје и завртите га и гледајте шта се дешава. Ако је јаје кувано оно ће се вртети лепо а ако је свеже оно ће се њихати више него вртети. Ако баш нисте скроз сигурни можете додирнути јаје док се окреће, кувано ће се брзо зауставити а друго ће наставити да се врти и после кратког пипања. Врло једноставно зар не?Е па шта се дешава?Дешава се физика пред вашим очима Центар гравитације свежег јајета се помера јер се течно беланце и жуманце померају унутар јајета, узрокујући покрете њихања. Чак и кад пипнете јаје оно наставља да се њише због инерције,то је иста она сила коју осетите у колима када се нагло закочи или нагло крене, ваше тело жели да се креће у једном смеру док се кола крећу у другом (најбоље се осети у бусу кад возач нагло закочи). Инерција узрокује окретање тј њихање свежег јајета и након што сте покушали да га зауставите. Наравно то је зато што је унутра јаје течно а ви сте зауставили технички само љуску пипајући јаје а унутрашњост је наставила да се креће. Међутим када пипнемо тврдо кувано јаје пошто је и унутра чврсто оног трена када пипнемо љуску зауставља се цело јаје. Молим вас ко проба кући да ми се јави. Хвала Друга ставка која често мучи домаћице јесте да ли је јаје „у року“ или је покварено? Е па физика и ту има решење. Чисто да се зна да јаја могу да се држе у фрижидеру месец дана од дана када су пакована односно од дана када су снешена. Значи не вреди скупљати јаја 3 месеца пре Ускрса. У сваком случају ако вам јаја већ дуго стоје у фрижидеру узмите јаје и ставите у неку теглу са водом. Уколико јаје потоне свеже је, уколико лебди у води, може и даље да се употреби у исхрани али уколико исплива горе и плута никако га немојте јести. Зашто? Врло једноставно. Средња густина свежег јајета је већа од густине воде која износи 1000 kg/m^3 и оно тоне. Како јаје „стари“ оно почиње да се распада и стварају се гасови који ипак успевају да изађу из јајета јер је љуска ипак мало порозна и јаје постаје све „лакше“ односно смањује се густина јајета. Ако вам се ипак деси да разбијете покварено јаје, сигурно ће вам се повраћати од смрада, који је уствари гас, хидроген сулфид, гас који је лако запаљив, токсичан и тежи од ваздуха. Ко је пробао, такође нека се јави!Данашње домаћице, укључујући и моју маленкост, желе све да скувају што брже. Ако може храна увек да се поручи још боље али мислим стварно ко би још поручивао кувана јаја? То би био врх снобизма вероватно. Тако да се поставља питање да ли можемо скувати јаје у микроталасној пећници? О ДА ДА, МОЖЕМО! И то на два начина. Први начин јесте да нпр ставите два јајета у посуду коју можете да користите у микроталасној, ставите их тако да се не додирују. Налијте воду у посуду да прелази јаја. За свако јаје додајте по пола кашике соли, значи за два јајета нам треба једна цела кашика. Појачајте микроталасну на најјаче и наместите тајмер на 4 минута. Уколико желите тврдо кувана јаја након што микроталасна заврши оставите јаја још 2 минута у тој води. Други начин је да ставите јаје у воду, као и у претходном случају вода мора ићи бар центиметар изнад јајета, али пре тога пробушите рупу на врху јајета танком иглом. Процес је исти 4 минута и воала! Зашто се додаје вода или буши рупа на јајету? Па да не би јаје експлодирало. А то сигурно није диван призор нити екстра посао да бришете микроталасну после експлозије јајета. Микроталасна врло брзо загреје храну и могући сценарио је да се беланце и жуманце загреје до тачке кључања врло брзо, гасови унутар јајета се због повећања температуре шире и јаје експлодира. Значи НЕ заборавите со или НЕ заборавите да пробушите јаје пре него што помислите да га скувате у микроталасној.Пробајте и ово!Стиже Ускрс а онда ћете чути ваше бабе „50 сам скувала само су ми 2 пукла. Мени није ниједно“. И онда чујете несрећну снајку како каже свекрви „мени је попуцало пола јаја“. И онда свекрва мораш овако и овако и овако....Ок! Имам решење и за то! Ниједно пукнуто јаје уколико га скувате у РЕРНИ!. Сва савршена за фарбање. Узмите лепо јаја, ставите их у калупе за мафине (да добро сте прочитали), загрејте рерну на рецимо 160 степени и „кувајте“ их 30 минута. Крај! Ниједно попуцала, не бдијете поред њих. Кад их извадите ставите у хладну воду и то је то. Осим што су савршено скувана и ниједно није пукло, лако ће се и ољуштити. Принцип загревања је исти. Али у води се јаја кврцају и додирују и вода прави мехуриће и помера јаја, врти се по мало и унутрашњост јајета тако да све то комплет утиче на то да ће јаје да се разбије. Јаја се стављају у хладну воду најбоље у ледену да би се после могла лепо ољуштити. Кад се јаје само остави да се хлади постепено заједно са јајетом се хлади и опна и не одвоји се од љуске, међутим ако се нагло охлади опна се скупи и одвоји се од љуске што утиче наравно на то да ће се лепо јаје ољуштити. Пробајте!А сад део ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?Уколико сте више конзервативни и волите јаја да кувате на шпорету у шерпи с водом, сигурно сте чули да би јаје било тврдо кувано потребно је да 7 минута буде у кључалој води. Е па то је лаж! Уствари истина је да треба 7 минута једино ако се налазите на планети Земљи на месту које је на нивоу мора, тј на 0м надморске висине. Уколико волите зимовања на планини, а желели бисте да поједете тврдо кувано јаје потребно је да га ДУЖЕ кувате. Зашто? Због разлике у притиску. На планинама је ваздух разређенији и ваздушни притисак је нижи, како температура кључања зависи од притиска, вода ће на планинама почети да кључа брже тј на на неких 92 степена Целзијуса. Како је нижа температура кључања воде стога ће јајету требати дуже да се скува. Ако одете рецимо на Монт Еверест кувајте јаја једно 15 минута за сваки случај. Код нас на Копаонику сигурна сам да је довољно и минут дуже. Колико дуго ви кувате јаја? Једном ми се десило да су остала јаја на шпорету да је скоро сва вода испарила а јаја се скоро ољуштила Праве се торте и колачи. А за то је нечијом несрећом потребно да се приликом припреме одвоје жуманце и беланце. Значи морате прецизно ударити јаје и брзо му скратити муку. Колика сила је потребна да се разбије јаје? Веровали или не кажу физичари, а ово је новост и за мене, 25 Њутна. То је сила еквивалентна ударцу тела масе од 2,5 килограма које се креће брзином од 1 метра у секунди на квадрат. Међутим није довољна само сила од 25 Њутна да би се јаје лепо разбило. Ако узмете јаје међу прсте тако да су врхови јајета између ваших прстију тешко ћете моћи да сломите љуску али ако га попречно по „еквадору“ стиснете врло лако ћете моћи да га разбијете. Наше бабе нису научници али вековима се тако разбијају јаја верујем, попречно. То је најслабија тачка јајета управо због саме геометрије. Просечно кокошије јаје има масу око 55 грама. (ни ово нисам знала) Сигурно сте чули приче да од свежих јаја можете да добијете салмонелу, или ешерихију коли и друге бактерије. Е па у индустрији се користи гама зрачење за стерилизацију јаја. Гама зраци су изузетно штетни по жива бића па тако и по бактерије. Стерилизација јаја се ефикасно врши излагањем јаја радијацији на једну наносекунду.Излагање радијацији на тако кратко време не утиче на квалитет јајета нити гама зраци стигну да разложе храњиве аминокиселине у јајима тако да су савршено сигурне за јело. А шта код моје свеки? И код ваших баба? Како стерилисати домаћа јаја? Опрљите их бренером ахаха...Шалим се наравно. опрати у млакој води са детерџентом и пребрисати 70% алкохолом. Вауу баш овај алкохол што помињу у последње време за дезинфекцију руку. Зашто баш тај? Зашто не ракија или онај лабораторијски алкохол од 96%? Једноставно, алкохол од 96% јако брзо испарава на собној температури и не стигне да продре кроз мембрану бактерија или вируса, значи не одради посао. Ракија, наш чувени народни лек опет нема довољно процента алкохола у себи да би уопште могао да наштети вирусу или бактерији. Вода је проводник и захваљујући води кроз мембране улази и 70% алкохол који је довољно јак и служи као бактерицид и вируцид. Иначе да се разумемо 75% је „сигурица“ јер алкохол временом ветри тако да ако купите овај од 70% он ће ветрити временом и концентрација алкохола ће се смањити. Значи перите јаја као и своје руке. Поготово ако баба хоће да вам прави онај народни лек са измрвљеном љуском јајета умешаном у мед јер сте сломили неку кост па да вам кости брже зарасту.Једноставан експеримент, КАКО НАПРАВИТИ ГОЛО ЈАЈЕ? На фејсу и интернету се вечито врте неке ди ај вај форе, па између осталих и она фора кад јаје прелију са кока колом, оставе пар дана и изваде га а оно је остало без љуске и само у опни. Немојте трошити вама драгоцено вам пиће, већ узмите од бабе сирће сипајте у теглу и спустите јаје у њу. Након 24 часа јаје пажљиво извадите (најбоље да окренете теглу и руком дочекате „голо“ јаје да га не бисте „повредили“) а онда изађите напоље и играјте се с њим. Видите са које висине можете да га баците а да се не распрши . Савет: крените од центиметар или два висине. Шта се дешава? Сирће је киселина која реагује са калцијум карбонатом у љусци јајета и разлаже га (видећете мехуриће који су нуспродукт реакције односно угљен диоксид који се ослобађа). Љуска постаје крта и порозна толико да га извадите јаје након 24часа из сирћета руком можете скинути остатак љуске а цело јаје у опни ће вам остати у руци. Можете се играти и јаје уронити у воду са соли, и видећете како ће јаје онда додатно нарасти јер долази до осмозе и изједначавања притиска у јајету и сланој води. Како закони физике теже ка томе да се притисак изједначи јаје ће додатно набујати.Уколико се сетим још неких тотално небитних информација што се тичу јаја, радо ћу поделити са вама своју мудрост. А за сад мислим да вам је ово и више него довољно. Желим вам свима срећан Усркс, да га проведете у миру са својом породицом у срећи и здрављу!Ваша наставница физике Љиљана Ћурчић
|