Vučica78
|
Evo i mene posle jučerašnje kiretaže. Za one nove drugarice koje nisu poznanice sa VTO foruma, kratko pretstavljanje: - 33 godine (sad ću 34 u januaru) - jedna prirodna trudnoća, završena u 5. nedelji sama od sebe. Iskrvarila sam sama i nije bilo potrebe da se radi kiretaža. - posle 6 godina čekanja da se prirodna trudnoća opet desi (tj. 4 godine od prirodne trudnoće), i posle jednog neuspješnog IUI (nestimulisanog), rađen je prvi VTO u septembru, i rezultat je: mrtav plod u 8. nedelji, ne kuca srce, embrion stao još negdje u 5. - 6. nedelji i odstranjen je juče. E sad, za pretstavljanje na ovoj temi možda može imati neke veze i sledeće: - prije jedno 2 godine kada sam malo bila iscrpljenija pukne mi krvni sud na očnom dnu. Nisam vidjela na to jedno oko nekoliko dana, na periode od pola sata do 3-4 sata ili cijeli dan. To se saniralo i pretraživali su razloge. Pominjaću to, jer su neki razlozi isti kao oni koji izazivaju i pobačaje. - jednom prije 15 godina kad sam vadila krv u laboratoriji, krv u epruveti je krenula pa se zaustavila, tj. mnogo sporo je išla, pa mi je laborant rekao da je baš gusta, dao mi da pijem vode, izbacio me na terasu na vazduh i nekako izvadismo epruvetu krvi za sat vremena - ovo možda nema blage veze, osim što je možda laborant bio početnik, ali u svijetlu kasnijih dešavanja, možda se ispostavi da još kako i ima neke veze. E a sada da kažem šta sam dobila u Jevremovoj kao dodatni papir šta sve treba da uradim (Maki, nadam se da će ti pomoći - možda možeš i ti od ovog krenuti, i dodaj ono sve Ninino ;-) ) ________ - Uraditi 2. ili 3. dana menstrualnog krvarenja hormonski status. Neću nabrajati hormone, isti su kao prošli put i to nije imunologija, nego priprema za sledeći VTO. - Ponoviti serologiju: CMV, HSV, Listeriae, Brucella - oba partnera (ovo smo sve već radili, i još mnogo toga, ali ovo treba da ponovimo. Pretpostavljam kad te jednom pošalju na sidu, sifilis, hepatitis C i ostalo, pa ih nemaš, da se to ne ponavlja svaki čas. A ovo su vjerovatno oni virusi koje može čovjek da zakači bilo kad, pa ih treba ponoviti). E, a sad ide ono zanimljivo: imunološka ispitivanja: Autoimuna antitela: - Antinuklearna - ovo mi je ispitivano onda zbog pucanja krvnog suda na oku. Normalno je do 1,5, a meni je 2 godine bio od 1,85 do 2 - dakle povišen ali malo. Hematolog mi je na kraju rekao da to može biti i neka infekcija i da ponovim nalaz kad se izliječim od listerije. To nisam uradila kad je listerija bila negativna, jer sam prosto zaboravila. Sad sam opet dala da se ponovo uradi.
- Antifosfolipidna (sa antikardiolipinskim) - ova antifosfolipidna sam isto tad zbog oka radila već, ali ne znam da li je bilo sa antikardiolipinskim ili ne. To što sam radila bilo je sve kako treba. Sad sam dala da se uradi ponovo.
- Antimikrozomalna - ovo ne znam da li sam radila ili nisam - tad me hematolog slao 2-3 puta sa nekim za mene mnogo čudnim spiskovima. Sve što sam radila bilo je u granicama normale, osim tog ANA (antinuklearna) što je bio malo povišen i ja zaključih tad da je to bilo od listerije, mada je on tražio da se to potvrdi, nego ja ne odoh mojom greškom. (a možda i nije greška - vidjećemo) Još me on poslao i kod reumatologa, možda bih tamo nešto više i saznala. Nisam išla.
- Antitireoglobulinska antitela - ni ovoga se ne sjećam, tako da sam uradila opet.
- cirkulišući imunokompleksi - ovo zvuči poznato, biće da sam radila, ali sam opet ponovila.
- anti beta-2-glikoprotein - ovoga se ne sjećam, i ovo u Konzilijumu ne rade. Ići ću za to u drugu laboratoriju. To još nisam dala na analizu.
- koagolacioni status - ovo sam sigurno radila, ali se ne sjećam - to sam isto dala da se uradi.
- Lupus antikoagulans i stečene trombofilije - lupus znam da sam radila i bio dobar, a ovih stečenih trombofilija se ne sjećam. Lupus sam dala da mi urade, a stečene trombofilije isto moram u drugu laboratoriju. To nisu znali šta je a u Jevremovoj su mi rekli gdje da idem gdje to rade. Zvali su ih telefonom da potvrde da oni to rade.
- urođene trombofilije i to: FII G20210A mutacija i MTHFR C677T mutacija (mislim da je Cipiripi pisala da je njoj ovo bilo). Ja mislim da ja ovo nisam radila. Nazivi su prekomplikovani da bih to zaboravila, i sad sam dala u Konzilijum da se uradi.
Nasledna osnova: kariotipizacija oba partnera. Ovo isto nisam još uradila, jer mora da prođe 15 dana od terapije Progesteronom, pa moram čekati. E da, prošli put pred VTO, rekli su mora HSG ili histeroskopija. Meni je HSG bio OK, ali ipak sada moram odraditi još i: "histeroskopiju sa eksploracijom materične duplje, biopsijom endometrijuma, histopatološkom i mikrobiološkom analizom dobijenog tkiva." Maki, ovo najviše detaljišem radi tebe, ako ti koristi - super. Ovo što sam podvukla još nisam dala na analizu. Ostalo čekam rezultate i javljam vam čim saznam. Kad dobijem rezultate, uzeću njih, pa onda i ono sve što sam tad radila zbog oka, pa ću da opet čitam ovaj forum od početka da vidim po tim skraćenicama ima li nešto što još nisam uradila, a da može biti uzrok pobačaja.
|