prase -> RE: PAMUČNE PELENE - VAPAJ BEBA I PRIRODE (24.11.2008 13:48:07)
|
Vidim da je starija tema u pitanju, ali moram da se oglasim. Za početak da napomenem, mi smo se odlučili za "Pampers" pelene... Činjenica je da generacija onih koji su odrasli u "Pampers" pelenama (uopšte, pelenama za jednokratnu upotrebu) nije još počela da rađa decu - bar ne na ovim našim prostorima. Zbog toga ne možemo da znamo da li je istina ili ne da ove pelene utiču na sterilitet. Bila je afera u vezi ovih pelena, da se u njihovoj proizvodnji navodno koristi nekakva hemikalija koja se takođe koristi za zaštitu trupova brodova (da brod ne bi potonuo, kao ne propusta vodu) - koja je usput kancerogena. Sa druge strane, ovo je bilo vezano isključivo za one pelene koje pretvaraju tečnost u gel i na taj način obezbeđuju da bebina guza bude suva. Nisu sve pelene za jednokratnu upotrebu takve. Uzgred budi receno, isti sistem postoji kod uložaka, onih "suvo i sigurno" tankih uložaka - pa ne vidim da je neko digao paniku zbog toga. Istini za volju, nije da nema razloga, poznajem lično osobu kojoj je ginekolog rekao da uzrok njenog problema sa zatrudnjivanjem može da bude dugogodišnja upotreba tih uložaka, verovali ili ne. Ipak, ove pelene koje mi danas kupujemo i koristimo, a naši roditelji nisu - na Zapadu se koriste već 2-3 decenije. U vreme kada sam ja bila beba, najveći fazon je bio imati rođaka u Americi pa da ti donese pelene za jednokratnu upotrebu - da se praviš važan kada odeš u goste :). Dakle, mi ne testiramo pelene na svojoj deci, testirane su na malim Amerikancima i Zapadnoevropljanima [sm=hudicek1.gif]... Na kraju, evo još jednog mog iskustva: kada sam izašla iz porodilišta, u stanju u kojem samo porodilja prvorotka može da bude (znači: sve me boli, hodam pogeta, ne mogu da sedim, ne mogu da ležim, nemam apetit i ne znam šta da radim kada beba zaplače), moja tetka je sebi uzela za pravo da me zove svaki dan i da mi ispira mozak o tome kako će mi sin biti sterilan ako koristim "Pampers". Nisam mogla da verujem kako može to da mi radi, vidi da se jedva držim i da nemam pojma kako ću sama sa bebom kada mm počne da radi (što je bilo 7 dana nakon mog izlaska iz porodilišta)... Noći sam provodila čekajući da beba zaplače, dok sam ja u pauzama i sama plakala, misleći da sam nikakva majka što koristim "Pampers". E, onda sam ojačala, stala na svoje noge i jednog dana otkačila tetku da mi više nikada ne pokreće tu temu. Priznajem, još je uvek u meni crv sumnje da moja odluka nije ispravna, ali bar mi neko neće istog dopingovati svaki dan. U ostalom, moje dete (da ne kažem: moja deca, još je rano :)) će odrasti uz mnoge druge stvari koje mene nisu okruživale: računar, plazma TV, Sony Play station, mobilni telefon, bežični telefon, dect telefon, mikrotalasna pećnica, otrovne igračke sa olovnim bojama... Da ne pominjem vakcine koje ja nisam primala, hiljadu dušebrižnika koji otimaju decu ako procene da ih ne odgajas prema "standardu", razne jonizatore vazduha i tako dalje. Jednostavno, treba neke stvari prelomiti i ne osvrtati se.
|
|
|
|