Anoniman -> RE: Pamučne pelene - vapaj beba i prirode (19.1.2010 11:14:16)
|
Evo pokazah baki ove moderne pamučne pelene, naravno, to je povuklo priču o tome kako je to bilo nekada. Kaže baka da sam imala luksaciju kuka, te sam po preporuci ortopeda previjana u tri pelene + švedske gaće. Dodatna poteškoća je bila ta da smo mama i ja ostale u porodilištu duže, i da me verovatno nisu redovno prepovijale sestre u porodilištu, tako da pri otpustu nisam imala kože na guzici, već samo meso. Tako su mama i baka morale da me previjaju čim se upiškim, kako bi se koža nekako oporavila. Čak, da se to na guzi ne bi uparilo, nisu mogle ni gumene gaće da mi stave preko pamučnih pelena (što se tada radilo, kako preko pelene ne bi prešlo na pantalone. Kaže baka da su me previjale 7-10 puta na dan minimum. Računica je jednostavna, 7x3=21... dakle, dnevno se prljalo 20-30 pelena. Kaže baka da su svaki dan imale punu mašinu mog veša, koji su onda sušile, i peglale, to je bio posao za svaki dan. Pa eto, ko voli nek izvoli... One eto nisu imale izbora, tada nije bilo Pampersa. A vezano za onog nekoga ko je gore pisao zašto kukamo, kako su naše babe mogle: Draga, haj ti lepo ujutru pojuri kokošku u dvorištu, pridavi, očerupaj, naloži smederevac na kom skuvaj ručak, usput na ruke operi veš, ubaci žar u staru peglu pa peglaj i usput nosi šmirglu u džepu da ako ti nešto kane na nelakiran parket, da možeš odmah da ošmirgaš, da ne ostane fleka... Mislim, stvarno ne razumem takve komentare... toliko toga se promenilo.
|
|
|
|