lesli -> RE: Razgovori mama 04/19 [chat] (18.4.2019 22:41:57)
|
IZVORNA PORUKA: jance E da, htedoh da vas pitam, koji su simptomi hipertonusa kod beba? Nesto sam citala na fejsu pa se zabrinuh. Bebuska se prvi put okrenula sa puna 3 meseca. Tek sad je to stvarno i uvezbala, da zna ruku da izvuce itd. Ona je beba koja relativno cvrsto drzi glavu, i dalje ume da me osine sa njom punom snagom, nije bas cvrsta ko da ima 6 meseci, cesto je jako nemirna i kad je drzim na rukama a kad lezi na dasci za presvlacenje onda bas puno skuplja i izvlaci nogice. Pruza ruke prema onom sto vidi, povremeno i uspe da uhvati. Cesto hoceda izvrne glavu unazad da bi gledala nekoga ili nesto sto joj se krece " iza ledja" dok lezi recimo.... na netu sto nalazim nista mi nije definitivno... ima nesto, nema sve itd... Jance, moja beba je bila poprilicno cvrsta. Bake su bile odusevljene time kako je jaka i kako skoro ne treba drzati glavu sa par nedelja. Pesnice i nisu bile stalno skupljene, zato sam pomislila da je sve ok, ali ipak nije. Mi i dalje vezbamo, a ona ima punih 7 meseci. Ono sto sam ja primetila da je nju bila nemoguca misija presvuci. Noge su joj bile opruzene i saviti ih da joj obuces zeku je bila umetnost. Golicanje i slicno nije palilo. Nego da cekas da ih sama skupi u kolenu. Takodje se pocesto izvijala i zabacivala. Kod nas je pedijatar primetio problem kada je ona imala oko 2-2.5 meseca i poslala nas kod fizijatra. Dr nam je rekla da joj se cini da je malo cvrsca nego sto treba, medjutim kod fizijatra je ispalo da nije malo, nego dosta cvrsca nego sto bi trebalo.I ono sto je jos kod nje bilo (nemam iskustva da li tako kod sve dece) pokreti su joj nekako bili nagli. Naglo bi ispruzila ili savila noge npr. Ako te brine da li je pojacan tonus pomeni to pedijatru na sledecoj kontroli, neka vas posalje kod fizijatra ako nije sigurna.
|
|
|
|