Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 9:41:32
|
|
|
|
MaryJane
|
Hej draga! Radlović je gastroenterolog-nutricionista, a multipla je utvrđena tako što beba reaguje na pkm, ribu i morske plodove, što automatski znači da je moguće da će odreagovati i na orašaste plodove, crveno voće, soju i agrume, pa sam sve to isključila iz svoje ishrane. Na svu sreću, ne reaguje na jaja i pšenicu, mada ja ne jedem baš mnogo hleba. Kod kog lekara vi idete?
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 9:58:27
|
|
|
|
milicicak
|
Hej :) unapred da se izvinim na greskama, malo kontrolisem decu, malo kucam a sve sa telefona :) mi smo bili na Institutu, doktorka je Kanic (ili tako nesto). Bili smo samo jednom i ona nam je na osnovu simptoma rekla da se radi o alergiji na pkm, bila je protiv bilo kakvih testova jer smatra da nisu pouzdani pa sam je poslusala i nista nismo radili. T jos uvek sisa (ja sam na dijeti) a za mlecne kasice koristim Allernovu. Zanima me da li ste radili neke testove i koje?
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 13:47:31
|
|
|
|
MaryJane
|
Nismo ništa još radili, Milica ima 5.5 meseci, ja je dojim i planiram danas da joj dam prvi put pirinčanu kašicu sa svojim mlekom. Svakako nameravam da pazarim i Allernovu AR čisto da je imam u šteku za pravljenje klope, ako zafali. Starija ćerka nije ni na šta alergična, pa mi je ovo sve malo novo. Na šta je T alergičan? Samo na pkm?
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 14:04:02
|
|
|
|
milicicak
|
Tara je alergicna na pkm,a reagovala je cudnjikavim (sluzavo-tecnim) stolicama na kupovne vocne kasice a povracanjem i prolivima na presnu bananu, kuvanu pojede. Sve ostalo od klope joj ne smeta. Ali reaguje na prasinu, hladnocu i slicne gluposti. Mada mozda i ja malo preterujem :)
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 14:39:34
|
|
|
|
MaryJane
|
kuvana banana? jooooooooooj
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 14:46:08
|
|
|
|
milicicak
|
Kad se pomesa sa jabukom i nije toliko grozno :)
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 14:48:30
|
|
|
|
MaryJane
|
Ja danas premijerno dajem pirinač. Možda ću i ja da skuvam bananu, ko zna... Znači dojiš, a Allernova u kašice? Kako si joj isprobala formulu? odmah dala, ili prvo na koži?
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 17:12:43
|
|
|
|
milicicak
|
Allernovu sam joj dala odmah. Na pocetku jesam isprobavala na kozi ali sam brzo odustala jer na kozi nije imala reakciju na kravicu ali na adaptirano mleko jeste, na kozi nije reagovala na jogurt, kad sam joj dala da lizne iskocila joj je koprivnjaca u roku od dva minuta. Moje iskustvo sa uvodjenjem nove hrane je da je najbolje da se to radi pre podne da ako se nesto desi ne desava nocu. A ako cemo da pisemo o ishrani alergicne nam dece, mislim da je bolje da predjemo na temu Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama (ne znam kako se pravi link za temu pa kucam naziv ) tamo imas gomilu saveta sta i kako
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.1.2013 21:33:45
|
|
|
|
Bebilina
|
IZVORNA PORUKA: MaryJane kuvana banana? jooooooooooj Ne mora da bude losa uopste Mi je spremamo na rostilju u foliji sa secerom i brendijem za odrasle, a za decu na puteru sa narandzinim sokom. Narandza, naravno, posle prvog rodjendana, ali ona je ta koja daje smek
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 27.1.2013 22:35:20
|
|
|
|
MOCICA
|
Opet ja i ovde. Treba da obratite paznju da ako dete nije alergicno mozda je intolerantno na pkm. Mi smo prvo pili Novalac AR1 zbog slabog napredovanja i bljuckanja od 2 meseca. U 4 mesecu su nam promenili u Novalac AC zbog grceva koji su tad poceli. Sa 10 meseci su nam promenili mleko u Novalac AR2 i tada smo po uvodjenju ovog mleka za prvih 24 sta imali 12 stolica, pa drugi dan 24, pa treci dan 36. Samo je izletalo nesto kiselo, teno sto zaudara uz prasak. Pa smo dobili Alernovu. Znaci testovi hromatografija secera- koji dokazuju da li vari laktozu su bili OK, test iz krvi na alergiju na mleko i jos dvadesetak namirnica OK, samo su prilikom gastroskopije videli promene na dvanaestopalacnom crevu sto je ukazivalo na intoleranciju na mleko. Znaci grcevi, tecne stolice ukazuju na intoleranciju. U sustini ne postoji test kojim se utvrdjuje intolerancija kod beba tj, bar ja jos nisam saznala za njega a ako neko zna molim da me obavesti.
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 27.1.2013 22:45:50
|
|
|
|
MOCICA
|
IZVORNA PORUKA: maslackic Nije me dugo bilo, ne znamd a li ste pisale o tome, ali , mi cemo pocetkom sledece godine , kada napunimo jednu godinu ,ici u Institu za majku i dete da joj se radi test opterecenja na kravlje mleko...nekako mi se cini da je ta metoga cudna, logicni je bi mi bilo da joj rade one kozne probe ili test iz krvi, ali dva dr a su rekla da ce raditi test opterecenja, pa verujem da znaju sta rade, ali opet bi volela da cujem vasa misljenja.. Ej tek sad vidim post. Test nije nista strasno. Pisala sam ja o tome. MI smo to radili u IMd. Nemas razloga da brines. Ponese se pola litra mleka, a ako i zaboravis imaju oni. Prvo stave kapljicu mleka na obraz,pa posle 20min pored usne,pa posle 20min na jezik,pa 20min daju joj 1ml da popije,pa 5,pa 10,pa 20,pa 50,pa 100 ,sve na 20min. Nata je pocela da urla cim je popila prvih 1ml i test je prekinut. Nije pokazala crvenilo na kozi al je dobila grceve u stomaku. Kad smo ga ponovili sa 6 godina (do tada je uvek imala tecne stolice) sve je proslo OK. Dr. je rekla da prvh dan moze da popije do pola litra mleka i da budemo oprezni i pratimo dete. Jos uvek ne mogu da verujem da posle 6 godina jede mleko. Sa mladjom nam je dr savetovala sa godinu dana da se radi ali ona reaguje i dalje pa smo odlozili za 18 meseci. Ako treba da detaljnije da objasnim javi. Vodi dete slobodno. Uopste nije strasno garantujem.
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 27.1.2013 22:50:08
|
|
|
|
milicicak
|
Mocice, draga, hvala puno na savetima. Mene strasno nervira sto nasi doktori sve ove razlicite nacine ispoljavanja problema (osipanje, proliv, povracanje) obelezavaju kao alergiju ili ti u slucaju totalne nezainteresovanosti kazu da preterujes, pobogu, pa sta ako malo povraca namerno kazem problem jer netolerancija i alergija nikako nisu isto, potpuno je drugi nacin odgovora organizma na ono sto mu smeta.... vi ste radili test opterecenja\intolerancije? Da li je mnogo stresan za dete? I da li je svuda procedura ista? Nama su rekli da sa punih godinu dana dodjemo na IMD a ja ne znam da li da odlazem posto Tara zaista ima vidne reakcije
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 29.1.2013 2:45:25
|
|
|
|
MOCICA
|
Meni su sa mladjom ovaj test odlozili zato sto ona vidno reaguje na mleko. Test opterecenja mlekom je dobar zbog toga sto se istovremeno mogu utvrditi i alergija i intolerancija. Kod ovog testa nista ne moze da promakne. Procedura je jednostavna, dete i majka se primaju u bolnicu na jedan dan. Sto ranije dodjete to cete ranije yavrsiti. Pojavite se sa zelenim bolnickim uputom,otvore Vam istorg,ju bolesti i idete na odelenje. U IMD to je gastroenterologija ili ti treci sprat. Dobijete krevet u sobi,boksu i dolazi doktorka da uzme osnovne podatke,porodicnu anamnezu... Beba je rvd vreme sa vama i nemate razloga za brigu jer se sve odvija pod strogim nadzorom lekara. Beba se igra u krevecu tadajoj prvo tavsa spricem stavljaju kapljicu mleka na obraz,pa za 20min ili pola sata u zavisnosti kako dr odredi stavljaju joj drugu kapljicu na sub usana, pa posle 20min kapljica na jezik, pa joj sa spricem daju 1 ml, pa 3,pa 5 p 10,pa 20,50,100. Ovo su mere ótprilike po secanju. Mi smo vec na 1 ml dobili reakciju u vidu grceva i test je prekinut. Dalji tok testa ugrozio bi zdravlje deteta. Nemojte nikako da ovaj test pokusavate sami bez lekarskog nadzora,time ugrozavate zdravlje i zivot deteta ako se radi o alergiji. Nesmatram ovo stresnim za bebu vec jako dobrim testom posle koga cete znati tacno nčemu ste.
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 29.1.2013 9:47:21
|
|
|
|
milicicak
|
Mocice, hvala, hvala, hvala :) Ja nista sama ne pokusavam bas iz razloga sto ne znam da li je alergija ili netolerancija... hvala jos jednom :)
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 17.2.2013 10:47:51
|
|
|
|
soni
|
jos pre mesec dana sam joj po malo uvela jogurt, ala kajmak..pomesam sa poparom ili zitaricama...jutros sam joj u zitarice ubacila ala kajmak i dobila je crvene pecate po licu, uglavnom nosicu , celu , bradi...sta mislite jel se radi o alergiji??? da i da danas opet probam bar malko da joj dam pa da vidim da l se nece ponoviti??
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 17.2.2013 13:57:51
|
|
|
|
Snelle
|
Mislim da treba da sačekaš par dana pa da joj opet daš ala kajmak, a ne odmah u istom danu kad su joj se javili pečati.
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 10.3.2013 20:44:17
|
|
|
|
Yula
|
IZVORNA PORUKA: MOCICA Opet ja i ovde. Treba da obratite paznju da ako dete nije alergicno mozda je intolerantno na pkm. Mi smo prvo pili Novalac AR1 zbog slabog napredovanja i bljuckanja od 2 meseca. U 4 mesecu su nam promenili u Novalac AC zbog grceva koji su tad poceli. Sa 10 meseci su nam promenili mleko u Novalac AR2 i tada smo po uvodjenju ovog mleka za prvih 24 sta imali 12 stolica, pa drugi dan 24, pa treci dan 36. Samo je izletalo nesto kiselo, teno sto zaudara uz prasak. Pa smo dobili Alernovu. Znaci testovi hromatografija secera- koji dokazuju da li vari laktozu su bili OK, test iz krvi na alergiju na mleko i jos dvadesetak namirnica OK, samo su prilikom gastroskopije videli promene na dvanaestopalacnom crevu sto je ukazivalo na intoleranciju na mleko. Znaci grcevi, tecne stolice ukazuju na intoleranciju. U sustini ne postoji test kojim se utvrdjuje intolerancija kod beba tj, bar ja jos nisam saznala za njega a ako neko zna molim da me obavesti. Fenomenalno koristan post! Pogotovu boldovano. Zao mi je sto ste kroz to prosli, ali mi je drago da neko najzad napise kako se najbolje i najtacnije utvrdjuje netolerancija na mleko. Tesko je naci pravog doktora, pogotovu ako clanovi porodice svakodnevno sufliraju nesto u fazonu: "Eto, vidis da mu nije nista, testovi ne pokazuju alergiju, daji mu mleko ko zna od cega mu je to..." Meni su to zapravo doktori ovde pricali cak i jedan gastro, dublje u problem niko nije hteo da se unese osim pedijatrice na koju sam imala srecu da naletim.
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 15.3.2013 13:52:10
|
|
|
|
MaryJane
|
Yula, kako napreduje lečenje? Jeste prevazišli alergiju?
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 20.3.2013 20:49:23
|
|
|
|
Yula
|
Jesmo i to odavno. Zapravo, na mleko alergija isto nikada nije bila dokazana, ali sam provalila jos dok sam dojila dete da kada jedem nesto sa mlekom da mali naredni dan uzasno, uzasno place. Bilo je tu raznih situacija, kansije mu je dijagnostikovana alergija na jaja, kontaktna, nikada nije jeo nista sa jajima dok prick test i test iz krvi nisu pokazali da nema alergije, tako da nikada nisam saznala da li bi imao neku drugu al. reakciju osim tog crvenila na kozi pri kontaktu. Mlecno je poceo da jede sa 9. meseci, a sa 11. je sa specijalne formule presao na obicnu za decu od tog uzrasta do 3 god. Mlecno od starta obozava i jogurti i sirevi su mu omiljena hrana. Jaja takodje jede najnormalnije, ali smo bili VEOMA, VEOMA oprezni pri uvdojenju svih tih rizicnih namirnica. Sada ocekujem drugu bebu, s vremena na vreme me prodje neka jeza pri pomisli sta bi nas moglo sve snaci i sa njom/njim ako nasledi tu sklonost ka alergijama, ali bar sam sada spremna na sve, prosla sam jednom kroz to i mislim da cu znati mnogo bolje i lakse da se nosim sa celom situacijom, tu je najvanzije ostati smiren i biti strpljiv, ne srljati, posmatrati dete i cekati da prodje, deca uglavnom prerastu sve te bebece alergije.
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 16.4.2013 19:42:50
|
|
|
|
milicicak
|
Mi smo danas bili na IMD na testu opterecenja. Test smo zavrsili za 15 min, osula se od kapljice mleka u uglu usne. Zadrzali su nas do 2 sata, da provere provere pelenu i da budu sigurni da nema drugih reakcija. Svi su profesionalni i fini, na raspolaganju za sva pitanja a ja sam ih zaista smarala, jedino se duze ceka otpusna lista. Sledeca kontrola za 6 meseci, do tada mleko ni u tragovima...
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 17.4.2013 10:33:22
|
|
|
|
Snelle
|
S obzirom da je moje starije dete imalo alergiju/intoleranciju na kazein odlučila sam da odmah nakon drugog porođaja ne čekam da vidim da li će ista sudbina zadesiti i moje drugo dete tako da sam od starta, tj. čim sam izašla iz porodilišta na nemlečnoj ishrani. U porodilištu sam razgovarala i sa pedijatrom o svemu tome i ona se složila da je to dobra ideja. Yula, ako imaš bilo kakvo pitanje, tu sam.
< Poruku je uredio Snelle -- 17.4.2013 10:35:09 >
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 17.4.2013 11:16:30
|
|
|
|
Dream
|
Eto da se i ja pridruzim klubu. Imam sina od tri meseca. Kad je bio mesec i po, pojavili su se koncici krvi u peleni. Guglajuci nasla sam da to ukazuje na alergiju ne mlecne proteine. Odmah sam izbacila svo mleko i mlecne proizvode plus jaja i govedinu. Odmah nakon toga su prstali i grcevi koji su ga uzasno mucili neki mesec dana. On je bukvalno plakao ceo dan. Nakon toga nije bilo krvi u stolici ali je stolica bila sluzava i mirisala je na kiselo. Prije dve nedelje je primio DTP vakcinu i odma drugog dana bilo je krvi u stolici. I u prosle dve nedelje javlja se s vremena na vreme. Neznam dali sama vakcina mozda sadrzi kazein? U isto vreme sam i pocela da jedem govedinu pa mozda je i to prouzrokovalo opet krv. Pravili smo i prick test ali nije nista pokazao (sto je za ocekivati). Eto uglavnom sam na dijeti i planiram mesec dana kad navrsi 4 meseca da pocnem sa uvodzenjem cvrste hrane. Kako cemo dalje neznam..Ja opet ne jedem jaja i govedinu pa videcemo.
|
|
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 20.4.2013 20:09:00
|
|
|
|
Yula
|
IZVORNA PORUKA: Snelle S obzirom da je moje starije dete imalo alergiju/intoleranciju na kazein odlučila sam da odmah nakon drugog porođaja ne čekam da vidim da li će ista sudbina zadesiti i moje drugo dete tako da sam od starta, tj. čim sam izašla iz porodilišta na nemlečnoj ishrani. U porodilištu sam razgovarala i sa pedijatrom o svemu tome i ona se složila da je to dobra ideja. Yula, ako imaš bilo kakvo pitanje, tu sam. Snelle, podrzavam te i razumem u potpunosti. Kao sto sam ti ranije vec pisala, i ja planiram tako isto da postupim i posle nekog vremena ( mislim da necu cekati duze od 20-30 dana ) cu uvesti u svoju ishranu vrlo polako jogurt pa cu pratiti bebu. Zaista ne mogu da dozvolim da rizikujem i "povredjujem" dete. Drzim ti palceve i iskreno se nadam da tvoj Nemanjica nece imati takvih problema kao sto su imali Helena i moj Lazar. Zanima me kada ces ti pokusati sa mlecnim? Ja necu smeti dugo da budem na dijeti i ako primetim da bebi nesto smeta preci cu opet na specijalnu formulu, ali pokusacu da izdrzim bar dva meseca na dijeti, ako zatreba, a nadam se da nece, mada ... Izvestavaj nas o svemu sto se desava kod vas.
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 20.4.2013 20:16:30
|
|
|
|
Yula
|
Dream, veoma moguce da je od govedine. Potrazi Verus, ona je imala svezije iskustvo sa dojenjem i alergijom na mleko koja se isto manifestovala preko stolice i ako me pamcenje dobro sluzi, mislim da je i njen Oli reagovao ako je jela govedinu.
|
|
RE: Alergija na mlecne proteine 21.4.2013 12:23:11
|
|
|
|
Snelle
|
IZVORNA PORUKA: Yula Zanima me kada ces ti pokusati sa mlecnim? Iskrena da budem nisam razmišljala o tome. Krenula sam u ponedeljak sa nemlečnom ishranom i iako sam mislila da će mi teško ići, idi mi sasvim odlično. Nemam nikakvih teškoća, problema, a i prija mi! Ne verujem da ću tako brzo uvesti sebi jogurt ili bilo šta mlečno, bojim se da ako krenu grčići sa mesec dana (jer kod nekih beba krene tek tada) neću biti sigurna da li je od mleka ili ne. Možda tek posle puna 3 meseca. Videću još kako će se razvijati situacija. Da ne bude zabune, ne koristim apsolutno ništa od namrinica što u sebi sadrži mleko ili mlečni proizvod. Dakle, hranim se kao da moje dete, ne daj Bože, ima ustanovljenu alergiju na kazein.
< Poruku je uredio Snelle -- 21.4.2013 12:28:26 >
|
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?