Anoniman -> RE: Alergija na mlecne proteine (16.1.2011 21:45:52)
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR Jel listaju tamo na proizvodima sastojke? Listaju, samo ne znam dal se neke stvari podrazumevaju, ne znam dal me razumeš. Da li se podrazumeva da u margarinu nema mleka (i kazeina samim tim) ako ga nema na spisku sastojaka, ilitreba da piše "kasein free". Snelle, vidi ovo: potrebno mi je dami date savjet o ishrani za dijetu bez glutena i kazeina(psenica ,zitarice,crveno voce i povrce,riba,soja,jaja,mlijeko i mlijecne proizvode) ako imate neku tabelu dijeta sta i u kojoj kombinaciji hrane moze da konzumira.molim vas da mi malo opsirnije objasnite .unaprijed zahvalna Postovana, iako dijeta bez glutena i kazeina kao lek za te poremecaje nije siroko prihvacena vredi pokusati. Nije lako sprovesti je zato sto se kazein i gluten nalaze u skoro svim industrijskim proizvodima. Mozete biti sigurni samo u ono sto sami napravite. Za sve indistrijske proizvode, lekove i suplemente morate da citate deklaraciju i koristite samo one proizvode na kojima pise da su bez glutena (strictly gluten free). Ako pise gluten free gnaci da ima glutena ali manje od 3% od ukupne tezine proizvoda. Ako u deklaraciji pise HVP (hidrolizovani biljni protein, osim striktno od kukuruza ili soje), TVP (textured), HPP, VP(biljni protein), VG(biljne gume). Nisu dozvoljeni mleko, mlecni proizvodi psenica, raz jecam, zob, ovas, stir, pemansko zito i kuskus. Dozvoljeno je pirinac, (integralan, glaziran) lan, kukuruz, proso, sirak, heljda, krompir, pasulj, boranija, grasak, socivo, bob, soja, kikiriki, badem, lesnik, orah, pistaci, kesten, indijski orah, suncokret, susam, gorcica (ne senf), mak, safran, seme lucerke, kokos. Dozvoljene su sve vrste mesa kao i svi nacini pripremanja (kuvano, peceno, dinstano, przeno), kao i domace mesne preradevina bez nepozeljnih sastojaka (prsuta, slanina, kobasice, cvarci, pihtije..., ali ne i industrijski). Dozvoljene su sve vrste riba i skoljki. Dozvoljeno je svo voce i povrce sveze, smrznuto i domace konzervirano konzervansima bez glutena. Sokovi, dzemovi, kecap, senf nisu. sirce moze jabukovo, a ne providno. Koristiti med, obican kristal secer (nikako u prahu, sem ako ga ne sameljete sami) i domaci slatkisi koje napravite od bezglutenskog brasna. Ovo su samo najosnovniji principi. Sustina je u tome da ste sigurni samo u ono sto sami spremite. Potrazite brosuru o ishrani na institutu za majku i dete u Beogradu. Dr. Gordana Grujic
|
|
|
|