Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Yula Mirjanice, da ti ne bi nagadjala, ipak je tvoja beba u pitanju, najbolje ce biti da posette alergologa, verujem da ce on dati merodavno msiljenje nego li i pedijatar i mi ovde. Mi ti govorimo iz naseg iskustva i iz najbolje namere, jer sto pre saznas sta ti pravi detetu problem, pre ces mu pomoci. Niko ovde ne zeli da te uplasi ili sta slico, vec naprotiv. Ja cu ti najiskrenije reci, jer ne volim uljuljkivanja i zavaravanja, da ja kao majka koja je sa svojom bebom sve to prosla sto ti prolazis, da sam uverena da je tvoja beba reagovala bas na mleko. Na ove tri namirnice koje vec konzumira alergijska reakcija uglavnom nije krvarenje creva. S obzirom da tvoja beba nema parazite, a ova antitela su povisena, to ukazuje rekla bih na alergiju. Kao sto sam vec napisala, mislim da je tvoja beba necim iz novog aptamila senzibilisana i sada je reagovala burnije nego ranije, jacim tragovima krvi. Da si procitala celu temu, videla bi da krvarenja uglavnom postoje iako veoma cesto nisu vidljiva, a to su mikrokrvarenja. Kada se pojave vidljivi tragovi krvi ukaki, stvar je vec postala ozbiljnija. Ipak, sve to nije nista strasno, ne zelim da te plasim, sve to beba preraste i crevca se izlece brzo. Pak, mozda je beba reagovala na neki aditiv ili dodatak u aptamilu koga nije imalo u prvom mleku, ali sanse za to su, uverena sam, mnogo manje. Ovo oko alergotestova, ja ću samo ponoviti šta je meni rečeno u laboratoriji kada sam dizala Markove rezultate (ne pametujem i ne ispravljam Yulu, nego, da mirjanica ne mora da čita unazad - mada bi bilo pametno odvojiti vreme za to). Marku se na alergotestu očitala alergija na kazein, stepen 1 (najblaži mogući), na mleko ništa (nula). Tada sam pitala dr u laboratoriji kako to, i on reče da može dete da bude alergično na kazein kao sastojak mleka, a da na mleko ne bude. I dalje mi ta logika nije jasna. No, dr tada reče da je on recimo alergičan na neki sastojak glutena, a na sam gluten mu se ne očitava reakcija, te ne sme jesti ništa što sadrži gluten. Po toj logici, bez obzira što se Marku ne očitava alergija na mleko, zbog očitane alergije na kazein, on ne sme mleko i mlečne proizvode jer sadrže kazein. Sem toga, dr je bio IZRAZITO iznenađen što je bebi od 4 meseca alergotest išta očitao, objašnjavajući mi da su u tom uzrastu alergije blage i alergotest ne može da ih očita. Rekao je da, pošto je alergotest očitao alergiju na kazein, (iako u najblažem obliku), to znači da on ima jaku alergiju na njega, a da ne znamo da li ima blagu alergiju na još neku namirnicu, zato se preporučuje izbegavanje čestih alergena u ishrani neko vreme (citrusi, mleko, jaje, pšenično brašno, mahunarke). Sve to je potvrdila dr iz Dečije bolnice, alergolog-imunolog.
|