Anoniman -> RE: Alergija na mlecne proteine (1.3.2011 21:29:36)
|
Pipili!!! Crvenilo nije znak alergije, samo indurat=kao ujed od komarca, ono sto otekne, i to se meri. Ako je vece od reakcije koju izaziva histamin (i to se nabode, kako bi se videla reakcija koja je oko 5-6 mm u promeru, ali ipak individualna, pa moze da bude i manja i veca), onda je alergija. Sto se vremenskog intervala tice, mogu se gledati obe, zavisi o kojoj je bolesti rec. Rana reakcija je reakcija anafilaktoidnog tipa, i ona je najvaznija. Tog tipa reakcija je gusenje kod astmaticara; tzv Quincke-ove edem kada otekne jezik, vrat, usne, lice pa se gusi; ospa po kozi tzv urtikarija/koprivnjaca. Kasna reakcija ukazuje na drugi tip preosetljivosti, manje je vazna, cak se moze reci da se i ne posmatra. Petnaest minuta nakon bocakanja (prick-test ili intradermalni test) se cita reakcija, ja sam posle toga namazala pacijente fenerganom kako se ne bi mucili kasnije sa svrabom, jer mene kao pulmologa je interesovala samo ta rana reakcija. Ako se radi tzv epikutani test (profesionalni alergeni), onda se to cita nakon 48-72 sati, ali se tu ne bocka koza, nego gaza natopljena alergenom stavlja na kozu.
|
|
|
|