Millhouse -> RE: Alergija na mlecne proteine II deo (31.12.2017 8:08:55)
|
Evo mene da se javim sa lepim vestima. Sa nama je sve ok. :) Prvo da se I javno zahvalim @ guginamama sa kojom sam stupio u kontakt i koja nam je mnogo pomogla. Evo sada za neke mame i tate koje u buducnosti mogu da se sretnu sa problemom kao sto je nas da napisem kako se sve odvijalo. Dakle vec sam pisao da je on imao alergiju na mleko ustanovljenu sa 20 dana zivota, da smo sa godinu dana radili testove provokacije i da je ustanovljeno da je proslo I da mu se sa nekih 15 meseci opet pocela pojavljivati stolica sa dosta nesvarene hrane itd itd. Evo sada ukratko sta se desavalo u nekih mesec dana sto moze biti od pomoci nekima od vas koji se na zalost budu nasli u istoj situaciji. Znaci nakon nekih 20 dana nesvarenih stolica (ne vise od tri dnevno) javilo se nekih 7 potpuno prolivastih stolica. Sutradan je radjen kalprotektin koji je bio 550. Dva dana nakon toga se pojavila i krv u vidu koncica i tada je uvedena Humana SL na bazi soje. Na zalost I nakon toga su nastavljene problematicne stolice i tek nakon potpunog izbacivanja svih i formula I mlecnih proizvoda i svega njemu se stabilizovala stolica. Ali, u narednih 7 dana nakon izbacivanja svega pojavile su se dve prolivaste stolice (znaci 2,3 dana normalne pa jedna prolivasta pa opet 2,3 dana normalne pa jedna prolivasta). Znaci mame i tate, nemojte da dizete paniku i da se plasite ukoliko se nakon izbacivanja svega javi jos poneka prolivasta stolica u narednih deset_ak dana. Na moje pitanje doktoru da li moze nakon ukidanja svega mlecnog da ima tri dana normalnu pa opet prolivastu covek nije znao sta da kaze. Nama se to desilo, I znam kakav je stres kada opet vidite proliv i zato vam i pisem da je eto moguce da se opet pojavi takva stolica a da na kraju sve bude ok. Mi smo dve nedelje nakon potpunog ukidanja svega mlecnog ponovo radili kalprotektin (tada je vec punih 7,8 dana imao super stolice) I on je bio 1200. Predlozena nam je rektoskopija medjutim mi smo sacekali jos 7 dana i on je pao na 60. Znaci njemu treba bar tri nedelje da se vrati u normalu ako ne I vise. Evo ovde link koji govori o vrednostima kod dece koja imaju arelgiju na proteine mleka (mada ovde su sa NON Ige sve bila prakticno novorodjencad).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881398/ Vidite da ovde pise da je potrebno 4 nedelje da padne 50% ali eto nama je nakon tri nedelje skroz pao. Slicno je bilo i kod deteta @ guginamama. Kada jednom kalprotektin bude u granicama normale ne morate vise da se bojite da vase dete ima neku opasnu bolest kao sto su hron i ulcerozni kolitis. E sada mi smo nakon tih dorbih rezultata mi smo ponovo isli u tirsovu I trazili su nam da radimo test na nutritivne alergene iz krvi. Ja sam i znao da test nece nista pokazati jer je on za Ige alergije ali eto uradili smo ga i kada su stigli rez sve su bile nule. Znaci i mleko i soja i kazein i jaja. Ma sve sve. I na kraju iz razgovora sa dr, sa @ guginamama itd dosli smo do sledeceg zakljucka. Moze da se desi da mu se vratila alergija ili da ga je napao neki stomacni virus a mi na tako oset_ljiva creva nastavili da mu dajemo mleko i mleko potpuno odralo creva i napravilo problem. Mi ne znamo sta je od ta dva i tek za par meseci cemo mu opet raditi test provokacije, do tada ce biti na potpunoj bezmlecnoj ishrani. Kod deteta @ guginamama ispostavilo se da je bio virus I da se detetu uopste nije vratila alergija jer su nakon mesec i po dana od dobrih rezultata kalprotektina radili test provokacije i sve bilo ok. Dakle roditelji koji imate decu koja su imala alergiju, kada dete dobije stomacni virus odmah izbacujte sve mlecno iz ishrane (I mleko bez laktoze). Dok se dete ne oporavi. Jer mleko na tako napadnuta creva pravi potpuni haos. Eto to bi bilo to, ako nekoga nekad nesto bude zanimalo na ovu temu slobodno nek posalje PP, stici ce na mejl I ja cu pomoci koliko god budemo mogao(kao sto je meni @ guginamama). Dr Perisic radi u Medileku, Ordinaciji zdravlje i Medigrupi. Imam I jedno pitanje za kraj, kumovi su mi dobili malisana , I njemu se pre dva dana pojavila krv, ali ne kao koncici ko kod nas, nego nakon stolice kakne jos malo krvi. Oni trenutno zakazuju preglede ali me zanima je l su kod vas bili koncici ili je bilo i onih gde su imali ovakav slucaj?
|
|
|
|