Pampers psiholog -> RE: Oktobarski online sastanak sa Pampers doktorima (13.11.2015 9:44:54)
|
IZVORNA PORUKA: Tajčica Još jedno pitanje za psihologa: Kada smo u parku, i stavim sina (16,5 meseci) u ljuljašku (velike ljuljaške korpe, mogu da prime više dece) sa drugim detetom (nepoznata deca), on ne želi da uspostavi kontakt sa tim detetom, niti očima niti bilo kako drugačije. Bez obzira na uzrast deteta. Uglavnom okrene glavu blago u stranu, a ako to dete nešto priča ili plaće, brblja, moj sin okrene oči ka njemu, a glavu ne. Nadam se da me razumete šta hoću da kažem, nisam sigurna da li je to periferni vid? Znači trudi se da prati situaciju, ali da ne gleda to dete direktno. I obično se ukoči kada je sa drugim detetom u ljuljašci, i ne pomera se (u 90% slučajeva). Mene primeti sporadično i nasmeje se, ali ređe nego inače. Retko kad je bila opuštenija varijanta. Kada to dete izađe moj sin se promeni, opusti, razmaše, veseli. Najviše me brine taj periferni vid, jer se povezuje i sa autizmom. Da li da brinem, i da li imate neki savet, kako da ga učim komunikaciji sa drugom decom? Vidi se da ste se dobro edukovali kada je razvoj dece u pitanju i da koristite stručne termine što govori o vašoj velikoj posvećenosti. Ipak, da bi se nedvosmisleno utvrdilo da li dete ima neki od pervazivnih razvojnih poremećaja, neophodno je uraditi detaljnu dijagnostiku i imati pred sobom dete. Procenjivanje težine problema na daljinu, bez prisustva deteta, nezahvalan je posao koji daje prostor za nedovoljno preciznu evaluaciju. S obzirom na to da primećujete ponašanja koja vas čine napetom i mogu, u koliko postoje i drugi pokazatelji, da ukažu na neki razvojni problem, bilo bi dobro da sina odvedete do dečijeg psihologa koji će onda biti u mogućnosti da ga detaljno sagleda i smanji vašu zabrinutost, njemu najprimerenijim tretmanom.
|
|
|
|