marketing RR -> RE: Važno je i tvoje mišljenje na temu - Bezbednost dece tokom vožnje! (27.5.2015 15:36:27)
|
IZVORNA PORUKA: wivern E sad ja imam dilemu kad dete prebaciti iz jajeta u vece sediste. Kod nas pise da je jaje do 13 kg, ja jos uvek ne planiram da ga micem iz jajeta a u textu pise da roditelji cesto zure da dete prebace u vece sediste, pa me interesuje sta je sa decom koja su naprednija i ne mogu vise da stanu u jaje. A nisu ni za vece sediste. Mi se negde uklapamo u koriscenje jajeta, ali sa vecim bebama nije to tako lako. Gde smestiti nogice detetu, mora biti zgrceno sto je vrlo neudobno ako je duzi put. Draga Wivern, Evo odgovora koji smo dobili od instruktora za dečija auto-sedista: "Preporuka je da se dete prebaci iz jajeta u sledeću kategoriju sedišta tek kada ispunjava sva tri ova uslova: ima bar 10kg, samostalno hoda i ima godinu dana. To je zbog toga što su tada mišići i celo detetovo telo jači nego kod bebe koja ne hoda, pa se eventualni stres na vrat i glavu prilikom sudara lakše podnosi, tj. manje su šanse za ozbiljne posledice. U svakom slučaju za dete je bezbednije da se što duže vozi unazad, pa ako dete visinom nije preraslo jaje neka se vozi u njemu do punih 13 kilograma. Visinom je dete preraslo jaje kada mu od vrha glavice do kraja naslona auto-sedišta ima manje od širine jednog prsta. Dužina nogu u prerastanju ne igra nikakvu ulogu, noge deteta mogu udarati o sedište, mogu biti i savijene, detetu to nije neudoban položaj. Dakle, ako se čini da je vrh glave došao do kraja naslona treba povaditi sve eventualne dodatke sa autosedišta (oni jastučići, umetci koji dolaze sa sedištem a predviđeni su za novorođenčad), detetu guza treba biti u samom pregibu auto-sedišta, dete treba vezivati u sobnoj garderobi (ne jakne i skafanderi). U tom slučaju većina dece će komotno stati u jaje do godinu ili nešto više. Ako dete ima predispozicije da bude jako visoko (roditelji košarkaši :) preporučujemo da se kod kupovine sedišta bira ono sa najdužim naslonom. Što se tiče kilaže izuzetno napredna deca teško da će pre godine dana dostići 13kg."
|
|
|
|